≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Dečak (14) se ubio nakon što su ga vršnjaci SILOVALI oklagijom! Jeziv zločin potresao Balkan! (VIDEO)

Vreme čitanja: oko 4 min.

Dečak iz Bosne, koji je trpeo vršnjačko nasilje, izvršio je samoubistvo skokom sa zgrade

  • 28

U Sarajevu se pre 20-ak dana dogodilo samoubistvo na Dobrinji, kada se ubio 14-godišnji dečak Mahir Rakovac koji je pohađao Internacionalnu školu na Ilidži, a koji je, kako tvrde njegovi roditelji, bio žrtva zlostavljanja ostalih učenika te škole.

TRAGEDIJA U ĆUPRIJI: Srednjoškolac (17) pucao sebi u glavu, na mestu ostao mrtav!

Za "Source.ba" portal je govorio Dubravko Lovrenović, profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, koji je ujedno i očuh tragično nastradalog dečaka koji je počinio samoubistvo skokom sa osmog sprata zgrade u kojoj su živeli.

- Moja supruga je celu noć na tabletama, njeno zdravstveno stanje nije nimalo dobro. Ja celu noć uopšte nisam spavao. Mahir je u tu za njega kobnu školu došao u septembru 2013. godine, nakon što smo se njegova majka Alisa i ja venčali, kupili stan i počeli zajedno da živimo. Mahir je u Tuzli završio šest razreda u istoj školi i tamo nije bilo nikakvih problema. Tamo nije bilo sinova i ćerki novopečene elite. To nas je uputilo na pogrešan trag, jer smo želeli da dete nastavi školovanje u istoj školi - počinje svoj razgovor za "Source.ba" portal Dubravko Lovrenović.

- Promene u Mahirovom ponašanju smo počeli da primećujemo u njegovoj drugoj godini, negde u jesen 2014. godine. Dobijali smo informacije da određena grupa dečaka u školi Mahiru govori razne neprimerene reči, da su ga izolovalo, da mu upućuju razne pogrdne izreke, a jedna od njih je bila: "Dubravko Lovrenović je lažov". On je potom pitao majku zašto svi u školi mrze tatu. Alisa mu je onda objašnjavala šta se nalazi u pozadini toga. Učinilo nam se da je to prihvatio onako kako je to trebalo da bude. On je bio ponosan na mene, a i ja sam bio ponosan na njega. Njegovi zlostavljači su mu zavideli na tome, to tek sada vidim - kaže Lovrenović.

On tvrdi da su nakon toga saznali za uvrede koje je Mahir svakodnevno tvrdio.

- Počeli su da stižu glasine da njegovu majku nazivaju kurvom, govorili su mu "karalovro", "dubi", "dubson" i slično. Nismo tada znali, a to nam je kasnije rekao dečak koji je slično prošao, da ga je ceo razred zvao "peder" i "peško", ističe Lovrenović.

- Javio mi se Mahirov školski drug koji je zajedno s njim, da tako kažem, prošao školski program zlostavljanja. Bili su dobri drugovi, majka tog dečaka i Mahirova majka su se družile. One su zaključile da će decu obavezno ispisati iz škole, jer su shvatile da nije dobra za njihovu decu. Mahira smo ispisali u junu 2015. godine. Taj dečak je rekao mojoj Alisi o stvarima koje su prošli. Jedna od takvih je bila da su Mahira vezali za radijator, tukli ga i pri tome ga terali da kaže: "Ja sam gej, ja sam gej". Njih dvojicu su naterali da se ljube, a tom prilikom jedan od tih dečaka je sve snimao telefonom. Ostale detalje zaista ne bih iznosio jer za to imam razlog - poručuje očuh.


Dubravko Lovrenović kaže da je za šokantne detalje o Mahirovom silovanju saznao nekoliko dana nakon Mahirove dženaze.

- Taj dečak je rekao mojoj Alisi da ima nešto da nam kaže, ali da to može reći samo meni. To je bilo dan posle Mahirove dženaze, dakle kada mi je rekao da mi ima nešto reći. Otišao sam u stan kod tog dečaka i njegove majke. On je prvo naterao majku da obuče kaput i rekao joj da izađe iz stana. Dva puta je zaključao vrata, uzeo daljinski i pojačao TV na maksimalno. Rekao sam mu da smanji TV, jer možemo tiho da pričamo toliko da čak kad bi njegova majka i bila tu, ne bi čula razgovor. To dete je bilo ispunjeno užasom, strahom i stidom. Na jedan bolan način sam shvatio zbog čega nama Mahir ništa nije mogao da kaže. Kasnije smo od stručnjaka saznali sve ono šta se desi detetu kada bude silovano u tom razdoblju. Taj dečak i moj Mahir su bili silovani i to su bili silovani oklagijom iz kuhinje. Takvo dete gubi poverenje u svakoga, u majku i oca, jer su ga izdali drugovi i profesori, oni koji su ga trebali zaštititi. Takvo dete postaje zid i konačno takvo dete gubi svaki osećaj vrednosti i pretvara se u ništa. Takvom detetu preostaje još jedan jedini čin, a to je onaj stravični čin kojeg je moj Mahir učinio 14. decembra 2015. godine - kaže Lovrenović.

Povodom smrti dečaka Mahira Rakovca oglasila se i Uprava Međunarodne osnovne škole Sarajevo.

- Tokom školovanja Uprava škole je imala redovnu i uobičajenu komunikaciju sa roditeljima. Tokom njegovog školovanja u Tuzli komuniciralo se sa oba roditelja, a tokom školovanja u Sarajevu samo sa majkom stradalog Mahira. U konkretnom slučaju za vreme školovanja u Sarajevu upriličene su dve takve posete, tokom kojih, od strane majke nije prijavljen nikakav vid pritužbi, a naročito ne u vidu eventualnog zlostavljanja deteta. Takođe, ističemo da niko od učesnika odgojno-obrazovnog procesa nije upozoren niti upoznat od učenika ili roditelja da je Mahir tokom trajanja školovanja imao problema koji se mogu dovesti u vezu sa njegovom tragičnom smrću. O svemu navedenom svedoči i email prepiska škole i majke iz koje se jasno vidi da se prepiska isključivo odnosila na ocjene i uspeh učenika - stoji u saopštenju ove škole.

(Telegraf.rs / Izvor: Source.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • polat

    5. januar 2016 | 17:16

    treba njima zabit kolac u du...e i da sam na mjestu oca proganjao bih ove bolesnike do kraja zivota

  • otac

    5. januar 2016 | 19:17

    Ne dao Bog nikom. Za ovakav zlocin samo najstroza kazna. Ako drzava zakaze, kao sto hoce 100%, ima nacina da covek reaguje... DOKLE GOD ZLIKOVCI OSTAJU NEKAZNJENI ZLOCIN CE SE PONAVLJATI

  • S.C.

    5. januar 2016 | 18:42

    Neka se ubiju roditelji sto su gajili i stvorili od njih sizofrenicare ai uprava skole o cemu vode racuna. Ovo je za najveu kaznu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA