Plamen se širi jadranskim primorjem: Vatra došla do kuća, jedna osoba poginula, vatrogasci u Hrvatskoj ovo nisu videli 20 godina (VIDEO)

Zbog požara isključen je dalekovod Zakučac-Konjsko i Zakučac-Bilice, a zatvoren je i put Žrnovnica-Sitno Gornje, a osim što su stanovnici ostali bez struje, isključena im je i voda

  • 5

Niz požara juče je zahvatio hrvatsku obalu. Vatrogasci se neumorno bore sa vatrenom stihijom kod Šestanovca, Merčepa, Vukušića i Ribičića, a veliki je požar buknuo i na Brodarici kod Šibenika. Trenutno je najgore između Omiša i Splita. Veliki požar koji je buknuo u ponedeljak - 42 minuta nakon ponoći u Tugarama, tokom noći i jutra proširio na Srinjine, Sitno Gornje i Donje. Vatreni jezici stigli su čak i do zvezdarnice na Mosoru gde se na stotine županijskih vatrogasaca već satima i sa zadnjim atomima snage bore protiv tog požara, ali i bure koja još uvek nemilosrdno duva i stalno menja smer vatre, prenosi Index.hr.

Gori i Hrvatska: Od istre do Dalmacije angažovane hrvatske vazduhoplovne snage

U selu Sitno Donje u Dalmaciji, poznatom po gustoj borovoj šumi, od jutros bukte veliki požari, a prijavljena je i smrt jedne osobe, ali nije zvanično potvrđeno da li njena smrt ima veze sa požarom. Kako su javili meštani, vatra je "ušla među kuće".

Zbog požara isključen je dalekovod Zakučac-Konjsko i Zakučac-Bilice, a zatvoren je i put Žrnovnica-Sitno Gornje, a osim što su stanovnici ostali bez struje, isključena im je i voda.

Kako se navodi, vatra se širi i prema Raketnoj bazi u Žrnovnici, međutim taj vojni objekat je zaštićen i nema opasnosti da mu vatra nanese štetu.

Najgora situacija je u zaleđu između Omiša i Splita, gde je zahvaćena velika površina, a zapovednik vatrogasnog preduzeća Splita Ivan Kovačević izjavio je Hini da se radi o velikom požaru koji je stigao sve do kuća i groblja u Srinjinama i Sitnom Gornjem i Donjem gđe su neki objekti nagoreli, ali ima i izgorelih starih kuća.

Kako je rekao, na terenu su svi vatrogasci, kao i sezonci cele županije. Vatrogasci kažu da ovo nisu doživeli u poslednjih 20 godina. Užas, kažu. Traje borba za svaku kuću, prenosi Index.hr.

- Vatra nam je ušla u kuće, branimo se kako znamo - pričaju meštani Sitna Donjeg.

U požarima širom Dalmacije, povređeno je više vatrogasaca, a trenutno vatrogasci se bore sa sedam požara koji se šire.

Gašenje požara otežava bura koja i dalje duva i stalno menja smer vatre.

Evakuacija turista je pokrenuta već oko pet sati ujutro, a meštani su sekli stabla da zaustave vatru.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA