≫ 

Revolucionarna operacija u BiH: Mostarcu ugradili implant u lobanju primenom 3D tehnologije

Ovo je veliki iskorak za celokupnu medicinu u BiH jer je 3D tehnologija printanja – tehnologija budućnosti

  • 3

U Univerzitetskoj kliničkoj bolnici Mostar nedavno je izvedena prva operacija u BiH primenom 3D tehnologije kojom je 55-godišnji Mostarac dobio printani 3D implantat na lobanji.

Pacijentu u Mostaru lekari u stomaku zaboravili makaze od 12cm: Nosio ih je 9 godina, a sad će se obogatiti!

Prema informacijama iz ove medicinske ustanove, operaciju je izveo tim lekara predvođen profesorom Goranom Lakičevićem i profesorom Brunom Splavskim s Klinike za neurohirurgiju Kliničkog bolničkog centra Osijek, koji je, inače, prvi u Hrvatskoj izveo ovaj zahvat, u saradnji s Mašinskim fakultetom u Zagrebu koji radi 3D implantate.

- Reč je o novoj operacijskoj metodi gde se pomoću 3D printera napravi implantat kojim se doslovno rekonstruiše prvobitni izgled glave, tačnije kostiju lobanje - rekao je Goran Lakičević s Odeljenja za neurohirurgiju UKB Mostar. On je pojasnio da je operacija urađena na pacijentu kome je ranije, usled operativnog zahvata, uklonjen deo lobanje.

- Bolesniku je urađen CT glave s posebnim osvrtom na koštane strukture ( tzv. prozor za kost) i posebno zadanim koordinatama da bi u kasnijem toku rada bilo lakše doslovno rekonstruirati koštani defekt. Kontaktiran je prof. Mladen Šercer s Fakulteta za inženjering i brodogradnju Sveučilišta u Zagrebu, i na njihovom institutu u Zagrebu je urađeno 3D printanje umetka - objasnio je Lakičević, piše Radiosarajevo.

Foto: Profimedia/Glow Wellness RM

Ovo je veliki iskorak za celokupnu medicinu u BiH jer je 3D tehnologija printanja – tehnologija budućnosti.

- Navedenom tehnologiju je moguće primeniti u svim delovima hirurgije, ortopedije, otorinolaringologije i maksilofacijalne hirurgije. Uz pomoć 3D tehnologije se mogu rekonstruirati kosti lica, donje čeljusti, a takođe i duge kosti ruku i nogu - istaknuo je vođa tima lekara koji je izvršio prvu operaciju u BiH primenom 3D tehnologije.

Cena ovake operacije iznosi oko 5.000 KM, ali očekivati je da će nadležne institucije u našem zdravstvu prepoznati i pomoći u popularizaciji ove metode i da će snositi deo lečenja kod ovih bolesnika.

- Navedena operacija je do sada urađena šest puta u Hrvatskoj. U ostalim zemljama regiona nije došlo još do primene ove operacijske metode što BiH svrstava u vodeću zemlju pored Hrvatske kada je reč o ovakvoj vrsti hirurških zahvata - zaključio je Lakičević.

(Telegraf.rs/radiosarajevo.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA