Hrvati će za 50 godina rešiti „srpsko pitanje“: Neće biti nijednog Srbina?!

"Zašto kažemo da Srbi danas žive na istorijskom minimumu u Hrvatskoj. Formalno, Srbi imaju visoka prava, međutim, to nije tačno"

  • 26

U Hrvatskoj postoji identitetski problem koji vodi ka tome da postoji konsenzus o neprihvatanju Srba kao političkog naroda u Hrvatskoj, u čemu se ne razlikuju mnogo najveće tamošnje političke stranke. Broj napada na Srbe u Hrvatskoj je mnogo veći nego broj napada na Kosovu, a to je veliki problem sa kojim se suočava Evropa, piše Sputnjik.

VELIKA SRBIJA NE POSTOJI JER SMO VAS SRAVNILI SA ZEMLJOM: Ovo ustaše poručuju Srbima danas! (FOTO)

Demografija će učiniti svoje i za 50 godina neće više biti srpskog pitanja u Hrvatskoj, ističe se u komentaru Sputnjika, i dodaje da izuzetak može da se napravi ako Srbija bude jaka i ako pomogne srpske ustanove u Hrvatskoj.

Napredni klub već devetu godinu zaredom objavljuje izveštaj o političkim pravima srpskog naroda u regionu u osam država i jednom protektoratu, a njegov predsednik Čedomir Antić ocenjuje budućnost položaja srpske manjine u Hrvatskoj.

Antić je komentarisao Milorada Pupovca, saborskog poslanika i novog predsednika Samostalne demokratske srpske stranke, i njegov stav da radikalne hrvatske desničarske grupacije žele apsolutno da izoluju Srbe, čak i doslovno, i to nakon što su Srbi već isključeni iz vitalnih pitanja hrvatskog društva, počev od jezika, škola, pa sve do razvojnih programa.

- Kad je reč o Hrvatskoj ona je tu verovatno i ključna država, zato što je uopšte koncept antisrbizma i koncept negativnog odnosa prema Srbiji i Srbima tamo formulisan. Potom ga preuzimaju drugi. Neki milom, neki pod uticajem tog sukoba među velikim silama i potrebe da emancipuju svoje narode i steknu neka prava koja možda i ne bi imali nad drugima - naglašava Antić za Sputnjik.

Foto-ilustracija: Profimedia, Wikipedia

U Hrvatskoj je reč o identitetskom problemu, precizira predsednik Naprednog kluba, koji vodi ka tome da postoji konsenzus o neprihvatanju Srba kao političkog naroda u Hrvatskoj, u čemu se ne razlikuju mnogo tamošnje najveće političke stranke.

- Gospodin Pupovac je potpuno u pravu, s tim što on pokušava da napravi neku vrstu sporazuma sa hrvatskom Vladom, pa onda optužuje neke neimenovane desničare. Ko su ti ljudi? Pa naravno, vrh Hrvatske demokratske zajednice i vrh Socijaldemokratske partije koji se neprekidno dokazuju u patriotizmu i pokušavaju da dobiju bitku koja je unapred izgubljena, a to je da budu veći Hrvati od HDZ-a - ukazuje Antić.

Zašto kažemo da Srbi danas žive na istorijskom minimumu u Hrvatskoj, ističe on. Formalno, Srbi imaju visoka prava, međutim, to nije tačno.

Foto: Profimedia

- Erdutski sporazum i Zakon o ljudskim pravima i nacionalnim manjinama kojima je trebalo da bude omogućena reintegracija i zbog kojih su srpske vlasti navodno odustale od autonomije za Srbe i bezuslovno dozvolile reintegraciju sremsko-baranjske oblasti, nisu sprovedeni - podseća Antić za Sputnjik.

Štaviše, podvlači on, Srbi su tokom proteklih 20 godina izloženi neprekidnoj diskriminaciji i asimilaciji. Najbolji dokaz za to jeste odnos prema povratnicima, stambenom stanarskom pravu, penzijama, staroj štednji.

- Ove godine na izborima Srbi su na političkom minimumu, verovatno od vremena Nezavisne države Hrvatske. Od vremena Osmanskog carstva oni nisu imali tako mali uticaj u Hrvatskoj. To je zato što je 65.000 ljudi lišeno prava da učestvuje na opštinskim izborima - konstatuje Antić.

Foto: Facebook/Igor Premuzic

Sve bi to bilo drugačije, dodaje, da je Hrvatska ostala pri onome što je obećala, a to su autonomni kotar Knin i autonomni kotar u Glini.

- U ovom trenutku u Hrvatskoj, postepenom marginalizacijom i nestankom Srba kao političkog faktora, Srbija postaje pretnja zato što je hrvatski identitet nestabilan. To nije integrisano društvo. Ali postoji snažni antisrbizam i potreba da se u mržnji objedine pripadnici političke elite. Neprekidna mobilizacija naroda na navodnu ugroženos - napominje predsednik Naprednog kluba.

Foto: sibenik.in

Problem Srba u Hrvatskoj, podvlači Antić, u kojoj je skoro tri puta više napada na Srbe, nego na Kosovu, nije samo srpski, nego evropski, piše Sputnjik.

- Međutim, Evropska unija, koja je ipak prihvatila da njene granice budu katedrale, a ne da objedini sve evropske narode i čak evroazijski kontinent kao što je bila ideja, to toleriše i ne prihvata da je to rasizam - kategoričan je Antić.

(Telegraf.rs/ Sputnjik/ Nenad Zorić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA