≫ 

Hrvatski voditelj otkrio zapaljivu istinu o vlastima i vatrogascima u situaciji "majke svih požara"! (VIDEO)

Heroji raspolažu s opremom i voznim parkom starim i do 25 godina...Evo šta je Zoran Šprajc imao da kaže o novonastaloj situaciji

  • 9

Šire se hvalospevi o hrabrosti i požrtvovanosti hrvatskih vatrogasnih heroja, društvene mreže i usta političara puna su reči hvale i podrške za "hrabre ljude koji iz vatre izlaze tek kada im se cipele krenu topiti", a zapravo se malo zna da ovi heroji raspolažu sa opremom i voznim parkom starim i do 25 godina. Zoran Šprajc je u svom stilu prokomentarisao činjenicu da vatrogasci koji riskiraju svoje živote to čine za mizerne plate i u strašno lošim uslovima.

Otkriven uzrok katastrofalnog požara u Hrvatskoj!

U emisiji "RTL Direkt" Šprajc je direktno prozvao vlast vladajuće strukture zbog povećanja plata državnim referentima, policajcima i carinicima, koje vatrogasci neće doživeti.

Njegov komentar prenosimo u celosti:

"Kako se stišava vatra na zgarištu tako bujaju potpuno oprečna viđenja majke svih požara, kako su vatreni obruč oko Splita nazvali piloti kanadera.

Evo na primer, naslovna strana "Večernjeg lista" kaže kako je u "Splitu odrađen vrhunski posao." S tim bi se teško složili Splićani koji su u ponedeljak sami branili svoje kuće ili oni koji ih nisu uspeli obraniti pa u kući i oko kuće imaju zgarište. U njihovo ime je zato "Slobodna Dalmacija" izbacila naslov "Apokalipsa u predgrađu Splita.

Printskrin: Youtube/TV1 HD

Za "Jutarnji list" pak požar je doveo do "Raskola u vrhu države" s čim se verovatno niko u vrhu države ne bi složio jer su i dalje svi živi, zdravi i na svojim mestima pa i general Krstičević koji je juče malo podneo ostavku pa malo nije.  "24 sata" pak ide na ono što je u svemu ovome jedino sigurno a to je da su gasitelji, ma koji god bili, dobrovoljni ili profesionalni, vatrogasci ili obični građani - heroji. Međutim, kako se navodi, uslovi u kojima ovi heroji rade, katastrofalni su.

Malo ko zna da "heroji raspolažu s opremom i voznim parkom starim i do 25 godina, s tim da taj vozni park ne služi tome da bi se vozikali na službene ručkove i tenis turnire nego da bi s njime spasavali ljude i njihovu imovinu". Pri tome rizikuju svoje zdravlje i svoje živote i to za tamošnju prosečnu platu od 4.500 kuna (73.000 dinara). I to ako su profesionalci. Ako su dobrovoljci to uglavnom rade bez ikakve naknade, a ako u požaru stradaju, nikom ništa jer ih niko od ničega nije osigurao. Heroji pri tome ne ostvaruju pravo na praznike, regres i ostale beneficije koje inače ostvaruju državni službenici, recimo referent u nekom državnom zavodu.

Printskrin: Youtube/TV1 HD

Koliko heroje danas i juče svi svojataju kad s se s njima treba slikati, kad herojima treba isplatiti platu ili dnevnicu onda ih se svi odriču. Jer država kaže da su oni "županijski službenici", a županije za njih nemaju novaca pa kažu da bi trebali biti državni službenici.

Tako recimo povećanje plate za 2 posto koje će sad u avgustu dobiti državni referenti, policajci i carinici vatrogasci neće dobiti jer oni su heroji a heroji žive od tapšanja po ramenu i naslovnica novina a ne od plate, piše ovaj list rezignirano".

Savršen primer za to je činjenica da je veliku pomoć vatrogascima pružio ni manje ni više 32 godine star "fića", službeno vozilo Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kučiće, mesta u omiškom zaleđu, koje je neprestano prevozilo hrvatske vatrogasce na požarište, dok je Podstranu od paklene stihije branio prastari kamion na koji je nakalemljen nekakav spremnik za vodu, pa glumio cisternu.

Reportažu o hrvatskim herojima možete pogledati OVDE, a sve informacije o požaru u Hrvatskoj možete saznati OVDE.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA