Gasili su vatru i došli do groba nemačkog vojnika, a onda su počeli rafali: Najčudnije priče o požarima u Hrvatskoj (FOTO)

"U jednom grobu gore kod crkve svetoga Luke bio je pod zemljom zakopan jedan Nemac, stradao u Drugom svetskom ratu. Zaboravili smo ga potpuno, ali kada ga je liznula vatra, grob je progovorio!"

  • 3

Požari u Hrvatskoj devastirali su dalmatinsko priobalje i okarakterisani su kao najveći u skorijoj istoriji ove zemlje, a neverovatne priče koje su se tokom gašenja vatrene stihije dešavale, tek sada izlaze u javnost.

Balkan i dalje gori: Ponovo se rasplamsali požari u Hrvatskoj, vatrena stihija u Bosni ostavlja pepeo za sobom (FOTO) (VIDEO)

Sada kada se prašina oko požara polako spušta a vatra stišava, sa svih strana stižu priče iz vatrene stihije pa tako i priča sa planine Mosor u Dalmaciji, nadomak Splita, koja je dosta stradala tokom požara. Meštanin Pave Gruica iz obližnjeg sela Sitnog, cele noći je sa komšijama gasio požar dok nije stigla pomoć vatrogasaca, a bio je i svedok jedne neverovatne situacije.

Foto-ilustracija: sxc.hu/sardinelly

- U jednom grobu gore kod crkve svetoga Luke bio je pod zemljom zakopan jedan Nemac, stradao u Drugom svetskom ratu. Zaboravili smo ga potpuno, ali kada ga je liznula vatra, grob je progovorio! Kako je vatra zahvatila grob odozdo je počelo da puca, kao pravi rafal, bilo ih je oko stotinu! Ko će ga znati, možda je ukopan sa municijom. Šta ti je nemački vojnik, i posle sedamdeset godina puca! - priča ovu neverovatnu situaciju Pave za "Slobodnu Dalmaciju".

Malo bliže Splitu, predgrađe Žrnovnica postalo e zgarište, izgorelo je gotovo sve i nakon požara ostali su samo pustoš i apokaliptični prizori. Ali gotovo poptuno neverovatno, požar je zaobišao samo jednu kamp kućicu i pčelinjak na obronku.

Vlasnik kućice Nikša Barbarić kazao je za "Večernji list" da je ekipa DVD-a Žrnovnica odmah napravila čvrstu liniju za čuvanje od požara, preko koje, zavaljujući njihovoj požrtvovnosti, vatra nije prešča ni milimetra.

- Kad smo videli da se približava buktinja, poslužili smo se starim trikom; preventivno smo zapalili jedno tri metra trave prema vatrenom frontu i odmah ugasili, tako je požar preskočio ovu ogradu. Ali spaljeno mi je okolo dve hiljade kvadrata, to se nije moglo braniti, nakon požara 2011. izraslo je more mladih borića koji gore kao benzin – opisao je Barbarić.

Foto: Tanjug/HINA/ Milan Sabic

Požare je gasilo stotine vatrogasaca ali i građani od 7 do 77 godina, međutim još nešto veoma staro u mnogome je pomoglo da vatra ne dođe do domova i ljudi. Naime, u okviru jedne vatrogasne brigade, dobrovoljnog vatrogasnog društva Kučiće, iz sela u zaleđu Omiša, vatrogasci u svom voznom parku i dan danas koriste fiću.

Fotografija njihovog fiće u akciji kako prevozi vatrogasce do vatrene stihije, osvanula je na Tviteru i pokazala da i vozilo iz sedamdesetih može itekako da bude od pomoći i uradi veliki posao za spas od vatre, iako na prvi pogled izgleda kao scena iz crtanog filma.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA