Hrvati rehabilitovali Pavelićevog portparola Filipa Lukasa, koji je u ustašama video "heroje i mučenike" (FOTO)

Filip Lukas bio je glasnogovornik ustaškog režima osuđen na smrt posle rata, ali sudeći po odluci Županijskog suda u Zagrebu to nije dovoljno teško kazneno delo

  • 26
Ante Pavelić, Filip Lukas Foto: Wikimedia, Arhiva

Županijski sud u Zagrebu rehabilitovao je Filipa Lukasa, predsednika Matice Hrvatske u vreme takozvane NDH, koji je ujedno bio i propagandista ustaškog režima i Ante Pavelića. Nakon rata Lukas je osuđen na smrt, ali je pobegao iz Hrvatske.

Preminuo Hrvoje Šarinić, jedan od osnivača HDZ-a i Tuđmanov bliski saradnik

Demokratska javnost u Hrvatskoj ovaj zahtev za rehabilitaciju je tumačila kao pokušaj rehabilitacije same NDH i zločinačkog Pavelićevog režima, a do sada je u više navrata sud u Zagrebu odbio da prihvati rehabilitaciju.

U obrazloženju odluke Županijskog suda stoji da propagiranje ustaškog režima nije dovoljno teško kazneno delo za izricanje smrtne kazne, te da proces koji je vođen protiv Lukasa nije bio po standardima nezavisnog suda.

U vreme Drugog svetskog rata Lukas je hvalio Pavelićev režim, a i samog zloglasnog ”poglavara” te države koju niko nije priznavao, a za vreme koje su učinjeni brojni zločini.

U ustašama je Filip Lukas video ”heroje i mučenike”, a tako je ostalo do samog bekstva iz Hrvatske. Osuđen je zbog veličanja NDH i ustaštva, te omolavažavanja narodno-oslobodilačke borbe, pre svega kroz tekstove koje je objavljivao u izdanjima Matice Hrvatske.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA