≫ 

Zbog podizanja spomenika Puniši Račiću dobio pola godine zatvora

Odmah posle otkrivanja spomenika Račiću, zvanična Hrvatska je zatražila od Crne Gore njegovo uklanjanje

  • 29

Predsednik Odbora za podizanje spomen obeležja poslaniku Radikalne stranke Puniši Račiću, u njegovoj rodnoj Slatini kod Andrijevce, Milosav Miško Dukić, sklopio je sporazum o priznanju krivice i prihvatio kaznu od pola godine zatvora, uslovno na dve godine, prenose Novosti.

Crnogorska osveta Hrvatskoj: Otkriven spomenik Puniši Račiću na Petrovdan

- Preuzeo sam krivicu na sebe, bez obzira što nas je je u Odboru bilo sedmorica. Ne želim da iko drugi bude kažnjen, kazao je Dukić, protiv koga će sudski postupak biti okončan za samo tri dana.

Odmah posle otkrivanja spomenika Račiću, zvanična Hrvatska je zatražila od Crne Gore njegovo uklanjanje, jer je Račić 20. juna 1928. godine u Narodnoj skupštini Kraljevine SHS ubio trojicu poslanika Hrvatske seljačke stranke.

Crna Gora je pod pritiskom Hrvatske u ekspresnom postupku odlučila da spomen obeležje mora biti odmah uklonjeno, pa su to pripadnici bratstva Račić uradili kako bi se izbegao sukob sa policijom.

- Pretrpeo sam kritike zbog skidanja ploče i sada kada sam kažnjen skinuo sam veliki teret i mogu da izađem u narod. Svesno sam preuzeo krivicu na sebe jer bi mi u protivnom sledio redovni sudski postupak i veća kazna, ali i za sve članove odbora - kaže Dukić.

(Telegraf.rs/novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA