Upoznajte Teslu iz Šipova: Slavko je prvi doveo struju u svoje selo još 1965. godine, a danas je čak i prodaje (VIDEO)

Po povratku iz vojske želeo je da olakša rad ocu zaposlenom u vodenici i mlinu, u kojem se četiri vodenična točka, zbog mnogo posla, nisu zaustavljala ni tokom noći

  • 1

Slavko Piljić (82) prvi je 1965. godine doveo struju u Janjske Otoke kod Šipova u Bosni i Hercegovini, kada je napravio hidroelektranu na reci Janj. Sada, osim što svoje domaćinstvo snabdeva električnom energijom zahvaljujući generatoru i turbini novije generacije, struju prodaje i Elektroprivredi RS.

Počela je prodaja čudesnog Teslinog krova, koji proizvodi struju: Košta samo 3 puta više od običnog, ali je ušteda sa njim neprocenjiva

Piljić, inače građevinac, kaže da je sve počelo kada je služio vojni rok kao radiotelegrafista. Koristili su generatore od 60 obrtaja koje su pokretali vojnici i osvetljavali ceo logor. Po povratku iz vojske želeo je da olakša rad ocu zaposlenom u vodenici i mlinu, u kojem se četiri vodenična točka, zbog mnogo posla, nisu zaustavljala ni tokom noći. "Petrolejka", koja je tokom noći znala i da se ugasi, nije bila dobro rešenje.

- Došao sam na ideju da pravim, jer imam vodene snage u izobilju - ispričao je Piljić.

Stariji brat nabavio mu je dinamu od automobila koja je imala 3.000 obrtaja, a pošto je mogao iskoristiti vodenu snagu za samo 100 obrtaja morao je da traži rešenje za taj problem.

- U to doba nisam mogao da nabavim reduktore koji pretvaraju obrtaje iz manjih u veće, nego sam pravio preko drvenih remenica - priseća se Piljić.

Zahvaljujući remenicama, sistem je profunkcionisao, a prva dinama više godina pokretala je deset sijalica. Otac je zbog njegovog uspeha organizovao proslavu na kojoj su gosti Slavka Piljića nazvali Teslom jer je "proizveo struju u Janjskim Otokama gde je nikad nije bilo", piše Anadolija.

- Ovo su sve Teslini patenti, ovo je sve od njega, ja sam samo malo obnovio na pogon vode - kaže Piljić.

Drugi generator služio je Slavka i njegovu braću desetak godina. Pošto je bio smešten u maloj zgradi, slabo izolovan, izbio je požar, a u plamenu su nestala i postrojenja i mašine za preradu vune.

Slavko je posle toga otkupio i treći generator od jednog šumskog preduzeća, koji je odbačen pošto je dovedena struja u mestu u kojem je korišćen. Pošto nije koristio ni trećinu vodene snage koju reka Janja ima na raspolaganju, Piljić je razgovarao sa inžinjerom za mini hidroelektrane posle čega se odlučio za postavljanje nove turbine i generatora.

- Podneli smo zahtev vodoprivredi i vlasti da daju odobrenje da se možemo uključiti na mrežu. Boga mi, čekali smo godinu i po dana papire, stvarno je sporo išlo i mislim da bi trebalo ubrzati ljudima koji hoće da rade, da im brže daju papire da mogu da rade - rekao je Piljić i dodao da već dve godine proizvodi 22 kilovata.

Plan mu je i da ponovo promeni turbinu i da postavi jači generator kako bi proizvodio i prodavao još više struje, a dozvole za to već je počeo da traži.

Prema njegovim rečima, iako sam snabdeva svoju kuću strujom, mora da plaća brojilo, piše Anadolija.

- Ja im kažem da je to od mog generatora, ali džaba je, brojilo se mora plaćati - kaže on.

Struja u Janjske Otoke stigla je tek 1988. godine, a prema rečima Piljića to se desilo zahvaljujući velikom angažmanu nekoliko meštana koji su tada živeli u ovom malom mestu. Sami su pronašli trafostanicu, pravili i postavljali stubove...

Mala hidrocentrala u Janjskim Otokama, isklesana u sedri, iako skrivena od očiju slučajnih prolaznika, postala je i turistička atrakcija jer turisti prilikom dolaska redovno posete i elektranu na Janju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA