≫ 

Ukleto mesto u Makedoniji na kojem ginu turisti: Najgore je od 7 do 10 ujutro (FOTO)

Na ukletoj deonici auto-puta na jugu Makedonije raste broj nesreća naših građana koje tokom letnje sezone većina putnih pravaca vodi u Grčku. Najkritičnije u zoru

  • 7

U beskrajni crni bilans srpskih žrtava teških saobraćajnih nesreća koje se, kao po nekom čudnom pravilu sudbine, svakog leta u jeku turističkih putovanja u Grčku, uglavnom događaju na ukletoj deonici putnog Koridora 10, Veles - Demir Kapija - Udovo - Đevđelija, prošle sedmice ušla je i Dragica Pušica (62) iz Beograda pišu Novosti.

Kobno leto na srpskim putevima: 93 osobe poginule su za manje od 2 meseca!

Stručnim objašnjenjima taj surovi registar žrtava teških udesa mahom putnika iz Srbije, tumači se pre svega kao posledica umora koji vozače sustigne u zoru upravo na krajnjem jugu Makedonije.

U tim trenucima odlaganje odmora može biti od presudnog značaja.

- Izuzetno povećanje frekvencije vozila na objektivno uskom grlu dvosmerne deonice u klisuri duž leve obale Vardara, posebno od Demir Kapije do Udova, jednostavno ne dozvoljava nestrpljivost, bahatost, nepoštovanje ograničenja brzine, dremljivost za volanom - objašnjavaju makedonski stručnjaci iz saobraćajne policije i tužilaštva.

U registru gotovo svih udesa na pomenutoj deonici u poslednjih nekoliko godina ističe se osnovna karakteristika, kako ukazuju, da su se nesreće dogodile u periodu od 7 do 10 časova. Često sa prvim zracima sunca koje dočekuje umorne i pospane vozače iz Srbije.

Foto - Ilustracija: Profimedia

- Većina njih, namenski na put krene samo koji sat iza ponoći, nedovoljno pripremljeni. Takve odluke, posebno nedovoljno pripremljenih i odmornih vozača za prevaljivanje većeg dela puta u noćnim uslovima često su uvod u tragediju - opominju saobraćajci.

Zvanični pokazatelji tranzitnog protoka vozila kroz Makedoniju potvrđuju da broj turista na putu prema Grčkoj godišnje premašuje 1,6 miliona. Veliki broj automobila na uskom grlu, u klisuri od Demir Kapije do Udova, kako objašnjavaju stručnjaci, uz nepažnju, ili nedisciplinu u vožnji, gotovo obavezno dovodi do teških udesa sa smrtnim ishodom.

Posle tragedija, nameću se dodatna iskušenja i administrativne nevolje. Bilo da se radi o obezbeđenju prateće dokumentacije za transport poginulih u Srbiju, zbrinjavanje povređenih u bolnicama u Makedoniji, ili suočavanje sa pritvorom po zakonskoj regulativi u ovoj zemlji.

Foto: A. Nalbantjan, pixabay.com

Poseban problem predstavlja obezbeđenje neophodne dokumentacije od nadležnih organa Makedonije u danima vikenda, kada se veći deo nesreća i dešava. Zahvaljujući velikom zalaganju i angažovanju konzula u ambasadi Srbije u Skoplju Ljiljane Tanasijević i razumevanju nadležnih makedonskih organa, deo teških iskušenja za porodice unesrećenih, rešavane su često "po skraćenom postupku" i u neradnim danima.

Inače, na delu Koridora 10 kroz Makedoniju, poslednja deonica auto-puta u izgradnji od Demir Kapije do Smokvice, duga 28,2 kilometra, kako je bilo najavljivano u resornom ministarstvu transporta i veza u Skoplju, trebalo je da bude završena u maju. Radovi su, međutim, u zastoju.

Kada bude puštena u saobraćaj ova deonica, čija gradnja je počela još septembra 2012., spojiće trasu od graničnog prelaza Tabanovce na severu, do Bogorodice na jugu Makedonije, dužine 180 kilometara.

Poslednja "vezivna" deonica auto-puta u završnoj fazi izgradnje skratiće putovanje Koridorom 10. Trasa ove deonice se proteže desnom obalom Vardara demirkapijske klisure sa znatno blažim krivinama i usponima od postojećeg dela saobraćajnice.

Foto-ilustracija: Tanjug/Zoran Žestić

Gužve na Horgošu

Sezona godišnjih odmora, sudeći prema gužvama na putevima u regionu, tek sada se zahuktava, pa se prvog dana vikenda na najfrekventnijim graničnim prelazima ka našoj zemlji čekalo i po više časova.

Naročito velika gužva, zabeležena je u subotu na Horgošu, a procene su da će ovuda, samo ovog vikenda proći oko 100.000 putnika. Na ovom graničnom prelazu u subotu su gužve počele od ranih jutarnjih sati. Na ulasku i izlasku iz Mađarske čekalo se između četiri i pet časova, dok je situacija bila nešto bolja bolja na ulasku i izlasku iz Srbije.

Stravične nesreće

- JUL 2014. U stravičnoj saobraćajnoj nesreći kod Udova na jugu Makedonije poginuli su osmomesečni Andrija Marinković i njegov stric Nikola (24), bebina majka Marija teško je povređena, a njen suprug i dečakov otac Dragan lakše.

- AVGUST 2015. U teškoj nesreći koja se desila kod Đevđelije stradali su supruga i dvoje dece starešine Hrama Svetog Save Radivoja Panića. Poginuli su Tatjana (45), Nikola (18) i Simeona (10) Panić, dok je Radivoje teško povređen.

- JUL 2016. U jezivoj saobraćajnoj nesreći na deonici auto-puta A1 Negotino na Vardaru - Demir Kapija, poginuo je Ljubiša Vasiljković (55) iz Beograda, dok je njegova supruga Ivani (45), koja je bila za volanom, povređena.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Zla kob krajputaša

U Udovu, na uzvišenju tik uz deo uklete deonice puta na Koridoru 10, nalazi se krajputaš "Spomen kosturnica" u čijoj kripti počivaju zemni ostaci više od dve hiljade poginulih i umrlih srpskih vojnika iz balkanskih i Velikog rata. Posle mnogo godina, nedavno je u kapeli služeno opelo za duše upokojenih.

Jednom od retkih putnika namernika, gotovo bolno se otela opomena: "Svakog leta ginu naši ljudi baš ovde kraj ovog svetionika, a niko grešan se ne seti da ovde svrati, makar sveću da upali... Ko zna da li nas prati zla kob ovde."

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA