"U Crnoj Gori žive sve sami čisti i pravi Srbi, koji govore srpskim jezikom": Rečenica iz udžbenika digla prašinu među đetićima

Autori udžbenika koji je bio namenjen trećem razredu osnovne škole su Đuro Popović i Jovan Roganović, Srbi iz Crne Gore

  • 11

U udžbeniku „Zemljopis“, štampanom 1911. godine u državnoj štampariji na Cetinju, pisalo je da u Crnoj Gori žive „sve sami čisti i pravi Srbi, koji govore srpskijem jezikom“.

Hrvati besni na Crnogorce zbog krađe reforme obrazovanja: Ove predmete su ukrali od nas, među njima je i CRNOGORSKI JEZIK

Autori udžbenika koji je bio namenjen trećem razredu osnovne škole su Đuro Popović i Jovan Roganović, Srbi iz Crne Gore.

U udžbeniku se navodi da Srba ima oko 300.000, da su uglavnom pravoslavci, a ima nešto i muslimanske i rimokatoličke vere, „ali treba znati da smo svi srpskog porekla i srpske narodnosti“.

- Osim Crne Gore, ima još srpskih zemalja, ima još srpskih zemalja u kojima žive naša braća Srbi - ističe se u udžbeniku, piše IN4S.

Navodi u udžbeniku svedoče o nasilnoj promeni i diskriminaciji Srba u Crnoj Gori, čemu smo prema pisanju pojedinih medija, svedoci i danas.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • САША 1972

    28. avgust 2017 | 13:29

    То је жива истина о чему свједочи и попис становништва из тог доба. По попису има 95,5% Срба и 4,5% Арбанаса.

  • Crnogorac...

    28. avgust 2017 | 15:46

    I danas se zbori jasno i glasno srpskim jezikom...sve drugo je prevara

  • 21vek

    28. avgust 2017 | 14:08

    Evropska istraživanja i analiza gena su pokazala da su samo 33% srba Slovena a ostalo potomci osvajača i grka, koji su dolazili prvo posle raskola crkve u 11veku i još više padom Vizanta. Hrvati su čak 70% sloveni i to oni južni, najstariji a četnici i vojvode su učili narod da su to srbi. Ali ta su istraživanja tek počela i biće još puno šokova za srbe i istine koja će izaći na videlo. Tako i karte Evropskih prezimena pokazuju da svi Sloveni imaju hrvatska prezimena i to baš Horvat a niti jedan nema srpsko prezime ali eto baš grci imaju. Evo iz srpskih medija: SENZACIONALNO OTKRIĆE: Hrvati su veći Sloveni od Srba! A evo od koga su sve Srbi nastali (FOTO) Senzacionalno Otkriće: Zaprepastiće vas ČIJA KRV teče venama PRAVOG SRBINA! (INFOGRAFIKA) MAPA NAJČEŠĆIH PREZIMENA U EVROPI: Da li znate kako se većina Srba preziva?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA