Maju zovu "čelična dama": Bila je savetnica Kolinde Grabar, a sada ima novu, mnogo jaču funkciju (FOTO)

- Kod nje je profesionalizam na 100 posto - kaže bivši kolega Maje Čavlović

  • 2

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković imenovali su Maju Čavlović, dosadašnju savetnicu predsednice za nacionalnu bezbednost, na novu funkciju.

Na Balkanu se zakuvava, Bosanci upozorili Hrvate: Ako nastavite ovako, proglasićemo suverenitet na delu Jadrana! (FOTO)

- Reč je o izuzetnoj osobi, o čemu govore i njena dostignuća. Kod nje je profesionalizam na 100 posto. Kad se ona nečeg uhvati, možete biti sigurni da će se posao uraditi kako treba - rekao je njen bivši kolega iz Ministarstva odbrane RH o Maji Čavlović (36), novoj šefici kancelarije Saveta za nacionalnu bezbednost. Njeno imenovanje stupilo je na snagu 1. septembra. On je ujedno i prva žena na čelu tog Ureda, piše 24 sata.hr.

Prošle godine ju je Grabar Kitarović imenovala za svoju savetnicu za nacionalnu bezbednost pošto je dotadašnji savetnik Josip Buljević postao ministar odbrane u Vladi Tihomira Oreškovića

Grabar Kitarović se s Majom Čavlović, bivšim kapetanom HV-a, koja je tri puta bila u Avganistanu u NATO-ovim operacijama, dva puta susrela baš u toj azijskoj zemlji.

Foto: hr.linkedin.com

Kolinda Grabar Kitarović tada je bila pomoćnica glavnog sekretara NATO. Čavlović je na Institutu Hadson u Vašingtonu radila kao vojno-politička analitičarka bezbednosne situacije u svetu.

- Radeći za pripadajući Centar za političko-vojnu analizu, proučavam spoljnu politiku SAD-a i sigurnosne prilike u Evropi i Aziji i izrađujem brojne preporuke i analize za razrešenje sukoba u Siriji, Ukrajini i Iraku. Posebno se interesujem za bezbednosnu situaciju u Evropi i sagledavam je kroz spregu političkih odnosa između Evrope, Rusije i SAD-a - navodi Čavlović u biografiji koju je objavio Večernji list.

Rođena je u Karlovcu, a posle završetka gimnazije odlazi na Vojni institut Virdžinija.

Printskrin: Tanjug

- Zahvaljujući mom uspjehu 2003. bila sam izabrana kao kadet predstavnik Instituta da upoznam tadašnjeg američkog predsednika Džordža Buša - ističe Čavlović dodajući da se tad uspešno bavila boksom. Nakon završetka školovanja u SAD-u završava i školu na Hrvatskom vojnom univerzitetu "Petar Zrinski" i odlazi na misije u Avganistan. Ministarstvo odbrane joj je odobrilo godinu dana neplaćenog odsustva kako bi išla na magistarske studije u SAD. Po završetku, 2014. sporazumno raskida ugovor o radu s ministarstvom i počinje da radi za Hadson institut.

Magistrirala je na temi Boko Harama, ekstremne terorističke grupe iz Nigerije. Analizirala je strateške ciljeve i taktičke operacije i napravila projekciju budućih delovanja te skupine i njenog uticaja u Zapadnoj Africi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    6. septembar 2017 | 05:50

    Zavrsila skole kod onih koji i prave probleme po svetu, pa sad ona kao nesto analizira, predvidja...kakve gluposti...sve neki savetnici, analiticari...dokle samo ide ispiranje mozga za sve nas i koliko ljudi u takvom sistemu lepo zaradjuje a ne radi nista.

  • Ђорђе Чварков

    6. septembar 2017 | 02:53

    Толико школе и опет износи неистину. Израђује студију о окончању сукоба у Сирији, Ираку и Украјини а сами су то зло покренули.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA