≫ 

Konačno skinuta ploča sa ustaškim pokličem "za dom spremni" u Jasenovcu (FOTO)

Skidanje se odvija uz prisutnost policije, kao i dva pripadnika HOS-a koji negoduju jer nisu očekivali da će ploča biti skinuta pre press konferencije HOS-a koja je najavljena za 11 sati

  • 5

U Jasenovcu je jutros konačno skinuta ploča sa natpisom "Za dom spremni", prenosi Index.hr.

Za skidanje ploče "za dom spremni" u Jasenovcu neće se čekati zakon: Treba ih podizati širom Hrvatske?!

Radnici firme "Novokom" u Jasenovcu skinuli su spomen ploču poginulim pripadnicima HOS-a, na kojoj je istaknut grb tog udruženja koji sadrži ustaški pozdrav "Za dom spremni".

Skidanje se odvija uz prisutnost policije, kao i dva pripadnika HOS-a koji negoduju jer nisu očekivali da će ploča biti skinuta pre press konferencije HOS-a koja je najavljena za 11 sati.

Ploča bi trebala da se premesti u spomen obeležlje "Trokut" u Novskoj, gde će u 14 sati biti održana komemoracija.

HOS-ovci dežurali kod ploče u Jasenovcu

Više pripadnika HOS-a je dežuralo do ponoći kod ploče u Jasenovcu, nakon čega su se razišli. Oko 4 sata ujutro, kada su dobili informaciju da će ploča biti uklonjena, okupilo ih se nekoliko. U 6 sati ujutro su se razišli i uputili prema Zagrebu.

Medved uputio novinare na HOS-ovu pres konferenciju

Ministar branitelja Tomo Medved izjavio je jutros da Vlada razgovara sa Predsedništvom Saveza udruženja HOS-a i udruženjem HOS-a grada Zagreba o rešavanju problema spomen ploče u Jasenovcu, o čemu će HOS danas održati konferenciju za novinare.

- Dijalog je intenzivan sa punim pijetetom prema žrtvama, hrvatskim braniteljima koji su dali život na tom području. Danas je konferencija za novinare u 11 sati u HVIDRA-i grada Zagreba, pa vas pozivam da se odazovete i ispratite ono što će kazati kolege iz Saveza udruženja HOS-a - rekao je Medved novinarima uoči sednice u Banskim dvorima.

Predstavnici Vlade i HOS-ovih udruženja prethodnih su dana razgovarali o rešavanju problema spomen ploče jedanaestorici poginulih HOS-ovaca u Jasenovcu, na kojoj se nalazi i ustaški pozdrav "Za dom spremni", a nezvanično se spominje mogućnost da ta ploča bude premeštena u Novsku.

Foto-ilustracija: Profimedia, Wikipedia

Pozdrav "za dom spremni" ostaje

Iako je ploča iz Jesenovca skinuta, ustaški pozdrav "za dom spremni" je sada zvanično i registrovan.

Ploča je uklonjena praktično istovremeno dok su se održavale konferencije za novinare predtavnika HOS-a i potpredsednika u vladi iz HNS, manje članice vladajuće koalicije, Pedraga Štromera, koji j ponovio da taj ustaški pozdrav za tu stranku nikako nije prihvatljiv.

Štromer je rekao i da ništa ne zna o rešenju Ministarstva uprave u kojem se navodi da se sva udruženja HOS-a mogu registrovati sa HOS-ovim simbolima i spornim ustaškim pozdravom "za dom spremni".

Pogledajte video:

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jovana

    7. septembar 2017 | 13:37

    Ha ha ha iz jedne u drugu ulicu...

  • Mara

    7. septembar 2017 | 14:03

    Dobar potez, neka je premestaju, ako bez te pkoce ne mogu, ali u Jasenovcu joj nije mestoNIKADA,ni sada, ni prije, niti posle

  • Johan

    7. septembar 2017 | 11:24

    Eto kako je naš uticaj nakraju doprineo da Hrvati ispravno postupe a tu su puno doprineli i naši Srbi iz Hrvatske koji stalno ukazuju na nepravilnosti u hrvatskom društvu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA