≫ 

Hrvatska napala Liberland: Samoproklamovana država poslala protestno pismo zbog rušenja jedine zgrade

U pismu stoji da "su nepoznate osobe prešle hrvatsku granicu i demolirale ovu zgradu od ranije poznatu kao Gornja Siga i razbacali građevinski materijal"

  • 0

Sigurno najbizarniji teritorijalni spor na svetu dobio je poslednji obrt kada su predstavnici samoproklamovane država Liberland poslali protestno pismo hrvatskom ministarstvu spoljnih poslova 7. septembra zbog uklanjanja i rušenja jedine zgrade na ovoj suverenoj teritoriji.

Liberland traži misicu iz Srbije i plaća 5.000 dolara. Imate još malo vremena!

Nova država na Balkanu? Ima svoju valutu, pivo, kriminalce i 20 miliona dolara investicija. Predsednik Jedlička otkriva sve za Telegraf (FOTO) (VIDEO)

U pismu stoji da "su nepoznate osobe prešle hrvatsku granicu i demolirale ovu zgradu od ranije poznatu kao Gornja Siga i razbacali građevinski materijal".

"Nakon što smo proglasili Slobodnu državu Liberland primetili smo da je preduzeće "Hrvatske šume" stopiralo svoje akcije u Gornjoj Sigi. U svakom slučaju Hrvatska policija još drži blokiran pristup zemlji i hapsi posetioce koji nikada nisu prekoračili granicu i ušli u Hrvatsku, uključujući i naše osoblje"..., piše total-croatia-news.com.

Foto: Promo

Nakon 2,5 godine od njenog samoproglašenja, više od pola miliona ljudi je tražilo državljanstvo na uzanom parčetu zemlje od 7 kvadrata koju nije priznala nijedna država na levoj obali Dunava, ni Hrvatska, ni Srbija za 25 godina.

Reakcija najbliže Hrvatske je bila apsurdna lekcija o tome da tamošnji narod treba da nastavi da se pridržava onoga od prethodnih godina.

Naime, aprila 2015. Čeh, njegova devojka i još jedan prijatelj postavili su zastavu na ovom malom parčetu zemlje proglasivši Slobodnu državu Liberland po zakonu koji se zove Tera nulius, što na latinskom znači 2ničija zemlja".  Malo parče zemlje na levoj strani Dunava se prirodno uklapa u modernu Hrvatsku, sa Srbijom koja bi logično uzela teritoriju na desnoj strani reke, ali na Balkanu logika nije jača strana.

Foto: liberland.org

Katastarske mape iz 19. veka pokazuju da je tok Dunava drugačiji i ovaj samonazvani Liberland je bio srpska teritorija dok su veće parcele na desnoj strani - Hrvatske. Srbija je praktično jedina zainteresovana da se reši ovo pitanje, ona želi sve sa desne strane i tvrdi da nije zainteresovana za Liberland. Hrvatska želi verovatno veće parče preko reke, ali ni oni ne traže komad zemlje od sedam kvadrata.

Plan Liberlanda je da pretvori teritoriju u moderan grad sa slobodarskim načelima koji će privući na desetine hiljada građana i stvoriti ogromne ekonomske mogućnosti za Slavoniju, regiju koja pati od  emigracija zbog loših ekonomskih prilika.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA