Samouki mali genijalac (15) iz Skoplja napravio aplikaciju koja rešava velike probleme bolesne dece i njihovih porodica (FOTO) (VIDEO)

Darijan Šekerov je sa aplikacijom "Sliko zbor" učestvovao na svetskom takmičenju mladih pronalazača i preduzetnika i pobedio 3.000 projekata iz celog sveta u kategoriji "borba protiv bolesti i gladi“

  • 13

Više od 10.000 ljudi je do sada sa Google Play Store skinulo besplatnu aplikaciju za mobilni android telefon "Sliko zbor“, namenjenu deci sa autizmom i smetnjom u govoru, koju je sa napunih 14 godina osmislio i napravio Darijan Šekerov  (15) iz Skoplja.

Branko je pokazao svoje noge i rasplakao sve: Ovakav živim na ulici, ćerka mi ima karcinom, a država ne pomaže! (UZNEMIRUJUĆI FOTO) (VIDEO)

Blagoja (85) nije mogao bez svoje Slobodanke (75) koja je završila u staračkom domu: Rešio je da joj se pridruži i spremio iznenađenje života (FOTO)

- Sa ovom aplikacijom se olakšava komunikacija te dece sa njihovom porodicom i okolinom. Napravio sam je na zahtev roditelja i udruženja dece sa autizmom i smetnjom u govoru. Laka je za korišćenje i besplatna je. Njome je obuhvaćeno osam tematskih celina - "igra i zabava“, "pozdravi i razgovor“, "vremenske pojave“, "odeća i obuća“, "brojevi“, "forme“, "divlje životinje“, "domaće životinje“ i "porodica“. Aplikaciju "Sliko zbor“ nameravam i dalje da nadograđujem, a lagana je za korišćenje. Ona radi tako što se odabere željena tema, pritisne se određena slika, nakon ćega se čuje glas, pozajmljen od moje sestre Srne, koji opisuje sliku - objašnjava za Telegraf.rs Darijan Šekerov, koji je ove godine upisao srednju školu.

Ovaj mali genijalac kaže da je aplikaciju radio iz srca da pomogne deci sa autizom i smetnjom u govoru. Zato je svoj rad naslovio "od dece za decu“. Sa tom aplikacijom je lani učestvovao na svetskom takmičenju mladih pronalazača i preduzetnika. Od 3.000 projekata iz celog sveta, Darijan je u kategoriji "borba protiv bolesti i gladi“ pobedio sa svojom aplikacijom "Sliko zbor“.

Njegovu aplikaciju je priznalo makedonsko Ministarstvo školstva, a primenjuju je roditelji, logopedi i učitelji u specijalnim školama. Efekat je više nego dobar, pa otud i toliko njenih skidanja sa Google Play Store, a kako je nastala, objašnjava njegov otac Toni Šekerov, koji radi u bolnici kao radiološki tehnolog.

Foto: Privatna arhiva

- Ja imam kolegu na poslu koji ima autistično dete. Sa pomagalima koja su im dostupna teško mogu da komunciraju sa njim. Nastavnica njihovog deteta je videla neku aplikaciju za mobilne android telefone na engleskom jeziku, pa je na jednom roditeljskom sastanku rekla da bi bilo dobro da se napravi slična aplikacija i na makedonskom jeziku. Udruženje autistične dece se obratilo nekolicini firmi, ali su oni tražili preveliku sumu novca. Drugi su ih odbili rekavši im da nemaju ekonomski interes. Kolega je znao da se moj sin bavi programiranjem aplikacija za android, pa me je pitao da li bi Darijan mogao to da uradi. Sin je sa zadovoljstvom pristao. Na aplikaciji je radio tokom zimskog rapusta 2015/2016. godine. Tako je nastao "Sliko zbor“ - kaže Toni Šekerov.

Printskrin: Youtube

Darijan se za kompjuter, kaže njegov otac, zainteresovao sa nepune 4 godine, ali ne za igru i zabavu, već kao alatku. Roditelji su mu našli edukativne igre za kompjter, većinu na engleskom jeziku.

Darijan je preko tih igara naučio ćirilično i latinično pismo, da čita i piše prvo na engleskom jeziku, a potom i na makedonskom.

Printskrin: Youtube

On danas odlično govori engleski i nemački jezik, a zna i više kompjuterskih programskih jezika: C/C++, Java, .NET, Objective-C, Python, Android, iOS, HTML5 & CSS3, JavaScript, PHP...

Printskrin: Youtube

- Za izradu aplikacija za mobilne telefone zainteresovao sam se pre tri godine, kada sam imao 12 godina. Samouk sam za android. Do sada sam napravio 16 aplikacija. Sve su besplatne za skidanje sa Google Play Store. Te aplikacije su edukativne, služe za jačanje memorije, za zabavu, ali su i informativne. Moja najuspešnija aplikacija je "Sliko zbor“, a najnovija aplikacija koju sam uradio za android je "Šarena azbuka“, namenjena za učenje makedonske azbuke i prvih reči za decu predškolske uzrasti. To je u stvari bukvar na mobilnom telefonu - kaže Darijan Šekerov.

Foto: D. Joksic

Mali genijalac iz Skoplja je učestvovao na brojnim takmičenjima u Makedoniji i inostranstvu iz informatike, matematike, fizike i hemije, na kojima je osvojio veliki broj nagrada. Želja mu je da kada završi srednje i visoko obrzovanje iz oblasti informatike, bude programer u svojoj ili nekoj stranoj dorbo stojećoj informatičkoj firmi.

Pogledajte video:

Daljinac

(D. J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jacko 1965

    10. septembar 2017 | 18:20

    Dete kralj!!!

  • Tanče

    10. septembar 2017 | 18:49

    Svaka cast mali!

  • Јасмина

    10. septembar 2017 | 20:41

    Више од генија,јер му и срце големо и душа пуна љубави за друге...Желим му пуно успеха,љубави и среће у животу.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA