Gojko je izvukao jaje na oko iz jezera, a onda je jaje OŽIVELO. Svi u panici, doktorka Olja odmah reagovala! (FOTO) (VIDEO)

Celo jezero je prepuno ovih stvorenja, pa se već govori o najezdi

  • 1

Meduza simpatičnog naziva "jaje na oko" jedna je od najlepših mediteranskih meduza i napunila je hrvatsko jezero Prukljan, naročito poslednjih mesec dana, javlja Gojko Huljev, iskusni šibenski sportski ribolovac.

Ako vidite meduze na Adi Ciganliji, možete da uradite samo jednu stvar

Napunila je celo jezero, pa se već govori o najezdi ove vrste, čiji obim prelazi i 50 centimetara. Srećom, ne žari - bez ikakvih posledica može se hvatati rukom. Jedino je pričinjavala nelagodu kupačima, kada bi se našli usred želatinaste mase od 200 meduza.

Gojko Huljev kaže da ih nikad nije video u tolikom broju odjednom, naročito ne u Prukljanu, a izgleda mu da ih kao magnet privlači slatka voda u samom plićaku uvale.

Ovih dana nalazio ih je i izbačene na obalu, kako nestaju na suncu, budući da su 95 posto sastavljene od vode.

- "Jaje na oko" viđao sam ponekad u bistrom moru, kod Žirja, ali ovo je stvarno fascinantna pojava, tolika masa meduza još nije viđena - iznenađen je Huljev.

Foto: Wikipedia/Antonio Sontuoso

Poslednjih dana su se proredile, a pre samo dve-tri nedelje plivale su u velikoj množini - na svakom metru mora! Ko će znati šta se to s morem događa.

- Pojava ove meduze ne treba da zabrinjava - umiruje doktorka Olja Viđak iz splitskog Instituta za okeanografiju i ribarstvo.

Doduše, naučnica koja je specijalista upravo za ove morske organizme, bila je zatečena informacijom o njihovoj masovnosti u Prukljanu.

- Ne znam kolika je najezda, ali, ponavljam, to je očekivana pojava za ovo doba godine - kaže doktorka.

Ona, ipak, napominje da ne treba zanemariti uticaj klimatskih promena i sve veću temperaturu mora.

Daljinac

(Telegraf.rs/Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran Marjanović košmar svakog balkanca

    23. septembar 2017 | 14:25

    Ovkvu meduzu sam video na plaži jednoj neću da imenujem to je horor izgleda ko ona bomba nuklearna kad eksplodira pa se stvori pecurka

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA