≫ 

Naser Orić oslobođen optužbi za ratne zločine u Bratuncu i Srebrenici 1992. godine

Prema optužnici, Orić, tadašnji komandant, i Muhić, pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH), 1992. godine su u mestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti

  • 80

Sud BiH danas je izrekao oslobađajuću prvostepenu presudu ratnom komandantu Armije RBiH Naseru Oriću i pripadniku Armije Sabahudinu Muhiću kojima se sudilo po optužbi za zločin protiv ratnih zarobljenika u Bratuncu i Srebrenici 1992. godine, odnosno za navodne zločine u selima Zalazje, Lolići i Kunjerac, piše Klix.ba.

Podignuta optužnica protiv Nasera Orića!

Prema optužnici, Orić, tadašnji komandant, i Muhić, pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH), 1992. godine su u mestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

Tokom suđenja koje je trajalo dve godine Tužilaštvo BiH je pozvalo četiri veštaka da urade nalaze i mišljenja, pa je saslušalo 14 svedoka, među njima jednog zaštićenog (O-1) koji je kazao da je video kako je Naser Orić ubio tri zarobljenika. Priložili su i nekoliko materijalnih dokaza. S druge strane, odbrane Orića i Muhića su iskazima 18 svedoka, kao i materijalnim dokazima, u potpunosti negirale navode optužnice.

Foto: Tanjug/FENA/Emir Burlovic

Odbrana Nasera Orića naročito se fokusirala na kredibilitet zaštićenog svedoka optužbe O-1, iznevši pred Sudom BiH tvrdnje da je svedoku pravosnažno presuđeno za lažno prijavljivanje, prevare, nanošenje teških telesnih povreda, zloupotrebu prava i socijalnog osiguranja i tako dalje.

Odbrana je takođe tokom suđenja iznela tvrdnje zaštićenog svedoka odbrane da mu je nuđen novac da lažno svedoči protiv Orića, uz obećanje da će mu porodica biti evakuisana. Advokatica Nasera Orića suđenje je zaključila tvrdnjom da je ceo postupak, odnosno optužnica temeljena na neujednačenim iskazima nekredibilnog zaštićenog svedoka O-1.

Foto: Tanjug/FENA/Emir Burlovic

Podsećamo, Naser Orić je uhapšen 10. juna 2015. na granici Francuske i Švajcarske po zahtevu Srbije koja ga je sumnjičila za ratne zločine počinjene u selu Zalazje kod Srebrenice. Srbija i BiH su poslale zahtev za njegovo izručenje. Izručen je BiH, nakon čega mu je Sud BiH odredio mere zabrane, a Orić se branio sa slobode, piše Klix.ba.

Foto: Youtube / Ibro Zahirovic

Odbrana je od Haškog tribunala tražila obustavu postupka protiv Orića za ratne zločine u Srebrenici, s obzirom na to da mu je već suđeno za te zločine. Tribunal u Hagu je odbio zahtev odbrane.

Haški tribunal je Orića 2008. pravosnažno oslobodio krivice za zločine počinjene u Srebrenici.

Foto: Tanjug/FENA/Emir Burlovic

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stefan

    9. oktobar 2017 | 22:08

    Republika Srpska je u BiH usla ugovornim odnosom.Ima pravo da izadje iz zajednice u kojoj se srpske zrtve nipodastavaju.

  • Paja patak

    9. oktobar 2017 | 09:44

    Prekinuti odmah sve odnose sa BiH ovo je politicka odluka a ne sudska...

  • Kan Tengri

    9. oktobar 2017 | 09:46

    Sudstvo BIH, kao Vojska Kosova. Taj rang.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA