NOVI HARAČ U CRKVAMA: Makedonske svetinje naplaćuju fotografisanje ispred i unutar hramova (FOTO)

Besni zbog uvođenja novog harača, fotografi predlažu da svi građani počnu da bojkotuju crkvena krštenja i venčanja

  • 23

U crkvama Povardarske eparhije Makedonske pravoslavne crkve od pre nekoliko meseci uvedene su nove dadžbine. Od svih foto studija iz tog dela Makedonije crkva traži da unapred plate 500 denara (oko 10 evra) za fotografisanje ispred pravoslavnog hrama, a za slikanje unutra, tarifa je tri puta veća i iznosi 1.500 denara.

Nema kraja bahatosti sveštenih lica: Vladika isterao Srbe na ulicu da bi crkvu pretvorio u kafanu

NOVI TAJNI SNIMAK IZ CRKVE: Evo kako popovi u Hramu dele pare sa ikone, kako iz džakova istresaju novac i broje korvanu (VIDEO)

Vlasnici foto studija iz tog kraja imali su susret i razgovarali su na tu temu sa vladikom Povardarske eparhije Agatangelom, ali bez uspeha.

Jedan od vlasnika foto studija je za skopski portal mkd.mk izjavio da im je vladika rekao da se u svim crkvama u Povardarskoj eparhiji mora plaćati za fotografisanje, jer „tako je Bog hteo“.

U suprotnom, zapretio im je vladika, crkva će raspisati tender za fotografisanje ispred i u crkvi, a to znači da će samo jedan foto studio imati ekskluzivno pravo da fotografiše krštenja i venčanja u crkvama Povardarske eparhije.

Besni zbog uvođenja novog harača, fotografi predlažu da svi građani počnu da bojkotuju crkvena krštenja i venčanja.

Foto: D. Joksic

Prema važećem tarifniku Povardarske eparhije, za krštenje se plaća 3.000 denara (50 evra), venčanje sa jednim sveštenikom košta 3.500 denara, a uz prisustvo trojice sveštenika – 5.000 denara.

Koliko je crkva revnosna u naplaćivanju novih dadžbina, u svom postu na Fejsbuku najbolje je objasnio jedan od fotografa, koga citira portal mkd.mk.

- Pre tri nedelje u crkvi u Radovišu, crkvenjak koji je bio odgovoran za naplatu, samo što nije pretukao mladence. Morali su odmah da plate za fotografisanje jer ništa ne bi bilo od venčanja. Način na koji im je to klisar saopštio je bio drzak i arogantan, čak se i drao na ljude. Posle venčanja pozvao sam ga na stranu i rekao mu da ne treba tako da se ponaša i da im se obraća, jer je to crkva, a ne kafana. Umesto odgovora, počeo je da mi preti, da me više neće puštati unutra, da će me isterati i pobacati fotografsku opremu...

Daljinac

(D. J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki kumanovo

    22. oktobar 2017 | 00:15

    Uvek sam govorio da su popovi najveći lopovi.

  • Hm

    21. oktobar 2017 | 23:30

    Uzas...crkva nije njihova svojina,oni su samo neko izmedju nas i Boga ,neko ko se zavetovao da sluzi svojoj veri i Bogu,neko ko treba da posrnule vrati veri...ako je njima bozji hram u sluzbi zarade novca i materjalnih stvari oni za mene nisu cak ni ljudi a necu reci sta o njima mislim...uzas

  • Скептик

    22. oktobar 2017 | 00:14

    Људи уопште не разумеју Црквену ситуацију у Македонији. МПЦ је канонски непризната од странр свих осталих Цркава, њихова чинодејства немају никакву духовну вредност. То је политичка организација коју су, гле чуда, комунисти оформили како би употпунили одвајање македонске нације и државе од Србије.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA