≫ 

Hrvatskoj preti grčki scenario: "Srbija će uskoro biti bolja od nas"

Danas je hrvatski BDP po glavi stanovnika, gledano po kupovnoj moći, takođe, drugi, ali najneuspešniji u EU

  • 42

Hrvatska je za 25 godina, od osamostaljenja, od druge najrazvijenije postkomunističke zemlje postala druga najneuspešnija, iza Bugarske, upozorava hrvatski naučnik Boris Podobnik. On dodaje da će Srbija uskoro da prestigne Hrvatsku.

"Ove države su nova OSOVINA ZLA, među njima su Hrvatska i Slovenija"

Pošto taj trend traje, Hrvatsku bi uskoro mogao da snađe takozvani grčki scenario, upozorava on.

Podobnik, po obrazovanju fizičar sa 3.000 citata u svetskim časopisima, ističe da je Hrvatska na početku devedesetih godina prošlog veka, prema bruto domaćem proizvodu (BDP) po glavi stanovnika, bila druga najrazvijenija zemlja među bivšim socijalističkim zemljama.

Danas je hrvatski BDP po glavi stanovnika, gledano po kupovnoj moći, takođe, drugi, ali najneuspešniji u EU.

- Iza nas je još samo Bugarska, ali kako se ona menja brže od nas, nećemo još dugo biti drugi najgori. Bićemo najgori. Taj naš pad u terminima BDP-a definitivno je najbolji pokazatelj zaostajanja - predviđa Podobnik.

Hrvatska nije spremna za promene, smatra on.

- Ako se mi razvijamo dva odsto godišnje, a naša konkurencija, recimo Srbija, tri odsto, mi nazadujemo u odnosu na Srbiju - ocenjuje Podobnik.

On ukazuje da su potrebne promene, pre svega, u javnom i državnom sektoru - a ako za to nije spremna većina, onda će Hrvatima drugi vladati, kao i vekovima pre toga.

- Nećemo kontrolisati našu sudbinu, jer će gotovo sve u Hrvatskoj postati nemačko, italijansko, austrijsko ili mađarsko, kao što je uostalom i bilo do pre stotinak godina - upozorava Podobnik za portal Indeks.

On poručuje da hrvatsko društvo mora da se menja.

- Što se sporije menjamo, a više zadužujemo, pre ćemo bankrotirati, a tada će sve naše postati njihovo (strano) - kaže Podobnik.

Daljinac

(Telegraf.rs/Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • patrija misija

    31. oktobar 2017 | 17:32

    Hrvatska zasluzuje propast i da se nikad ne podigne.

  • patrija misija

    31. oktobar 2017 | 17:31

    Hrvatska nista bolje ne zasluzuje nego da propadne. Pobila je i proterala je onoliko stanovnistvo, uzurpirala njihova imanja i zasluzuje samo prokletstvo.

  • WILSON

    31. oktobar 2017 | 17:28

    SRBIJA je uvek bolja od vas...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA