≫ 

Formirana istražna komisija za Agrokor, a među prvim predloženim svedocima su Todorići i Mesić

Ivica Todorić je prvooptuženi u slučaju Agrokor i njemu je u odsustvu određen pritvor zbog mogućeg uticaja na svedoke.

  • 0

Parlamentarna istražna komisija za Agrokor trebalo bi sutra da počne da radi, a za prve svedoke su predloženi bivši vlasnik Ivica Todorić, koji je nedostupan pravosuđu, njegov sin Ante koji je nedavno saslušan u Zagrebu i bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić.

Interpol raspisao crvenu poternicu za Ivicom Todorićem!

Pripremna sednica održana je prošlog četvrtka i bila je zatvorena za javnost, a uoči sutrašnje sednice u emisiji HRT-a “Studio 4” koplja su ukrstili Gordan Maras, zastupnik najuticajnije opozicione SDP i Stjepan Čuljak zastupnik HNS, manje članice vladajuće koalicije.

Maras kaže da ne zna da li će ga Komisija pozvati da svedoči i smatra da od istine ne treba bežati i da svako ko može bar jednu rečenicu da kaže to treba da učini kako bi građani dobili celovitu sliku tog slučaja.

Printskrin: Youtube/TV1 HD

Ne zna i ne može se, kaže, znati da li će se pred Komisijom pojaviti Ivica Todorić.

Podseća da ni Ivica Todorić, ni njegov sin Ante nisu primili pozv, kao i da su kazne za nepojavljivanje od 50.000 do milion kuna. Smatra da je problem što saborska većina beži od rasprava.

Na prošloj sednici Komisije, podsetio je, predloženo je da se kao svedoci pozovu Mesić, Manolić i Ante Todorić, ali je saborska većina odbila da se pozove i vanredni upravnik Agrokora Ante Ramljak koji raspolaže najrelevantnijim informacijama koje građane zanimaju, kazao je Maras.

Od zastupnika vladajuće HDZ i HNS ne treba, kaže, očekivati ništa posebno jer oni razmišljaju na način na koji im kaže premijer Andrej Plenković.

Foto: Tanjug/HINA//Lana Slivar Dominic

A Plenković je rekao, podseća Maras, da on namerava da zaustavi rad Komisije kada istraga protiv Ivice Todorića u Županijskom sudu u Zagrebu postane pravosnažna.

Činjenica je, tvrdi, da će gospoda u HDZ-u i HNS-u napraviti sve da zaustave rad Komisije. Stjepan Čuraj iz HNS, manje članice vladajuće koalicije, kaže da nema ništa protiv da dođe Ramljak i bilo ko.

Prihvatio je, kaže, da se radi po nekome redu i da se krene od početka i dodao da će Komisija raditi dokle god ima za to zakonske uslove.

Printskrin: Tanjug

A tu je, ističe, zakon prilično jasan i da Komisija treba da radi dok se ne donese pravosnazno rešenje o istrazi.

Ivica Todorić je prvooptuženi u slučaju Agrokor i njemu je u odsustvu određen pritvor zbog mogućeg uticaja na svedoke.

U njegovom slučaju tužilaštvo predlaže saslušanje 33 svedoka, među kojima je i bivši gradonačelnik Zagreba Branko Mikša.

Foto: agrokor.hr

Sud smatra da bi boravkom na slobodi Todorić mogao da utiče na 17 svedoka, a reč je o bivsim članovima uprave Agrokora.

Dosadašnja istraga otkrila je da je Agrokor funkcionisao na čudan način, a neki svedoci rekli su da sednice uprave nisu održavane i da ne postoje zapisnici.

Todorić je jedini osumnjičeni u aferi Agrokor za kojeg je zatražen pritvor, a Državno tužilaštvo Hrvatske tereti ga za proneveru više od milijardu kuna (130 miliona evra).

Todorić je ranije poručio da će se vratiti u Hrvatsku kada prikupi dokaze da nije kriv.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA