Čudo u Bosni: Svake noći oko tri stećak je bacao iskrice, kada su iskopali grob, ostali su u šoku (FOTO)

Uskoro će ova nekropola sa 23 stećka, od kojih je većina s karakterističnim nišama, biti proglašena nacionalnim spomenikom BiH i to će, ujedno, biti 30. spomenik u Jajcu

  • 7

Članovi Društva za zaštitu kulturno-istorijskih i prirodnih vrednosti Jajca prošle godine su Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH podneli peticiju za proglašavanje nekropole stećaka Katica nacionalnim spomenikom.

U bosanskom selu blizu Jadrana Rimljani su živeli 5 vekova, tamo su spomenici Nikolićima, a danas je potpuno zapušteno (FOTO)

Ljubica Brtan-Cvitanović rođena je u blizini nekropole Katica, za koju se vežu razne priče i legende. Tako je, kako kaže Ljubica, jedan stećak svake godine svetleo, i to uvek u isto vreme. Ovaj fenomen pojavio se prije 30 godina.

Iskopali grobnicu

- Sećam se da se to uvek dešavalo oko tri ujutro. Moj otac je prvi uočio tu neobičnu pojavu, prišao je stećku na nekoliko metara i vidio vatrene iskrice koje su frcale iz njega - govori Brtan-Cvitanović.

Naredne večeri, njen otac pozvao je komšije da zajedno prisustvuju ovom fenomenu. No, iskrica te noći nije bilo. Tada su odlučili iskopati grobnicu koja se nalazila ispod stećka.

- U grobnici su bile kosti muške i ženske osobe te jedne bebe. Posle su odnesene u Zemaljski muzej BiH u Sarajevu – govori ova Jajčanka.

Foto: ramski-vjesnik.ba

Uskoro će ova nekropola sa 23 stećka, od kojih je većina s karakterističnim nišama, biti proglašena nacionalnim spomenikom BiH i to će, ujedno, biti 30. spomenik u Jajcu.

Peticiju za nominaciju stećaka na listu nacionalnih spomenika pripremali su jajački arheolozi Mirza Kapetanović i Franjo Leovac.

- Osim toga, članovi Komisije posjetili su Franjevački samostan u Jajcu. Razgovarali su s gvardijanom, fra Antom Šimunovićem radi utvrđivanja kriterijuma i procene vrednosti za proglašavanje samostana nacionalnim spomenikom kulture od izuzetnog značaja - rekao je Kapetanović.

U Jajcu je, inače, u okviru pilot-projekta "Registrirovanje stećaka u BiH" pronađena i zabeležena 31 nekropola i one broje ukupno više od 380 stećaka.

Daljinac

(Telegraf.rs/Avaz.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jova

    4. novembar 2017 | 15:37

    Mora da je tata video te noći iskrice uz pomoć šljivovice.

  • Igor Valjevo

    4. novembar 2017 | 13:00

    Šta je stećak???

  • Jajce u srcu-Brčko

    4. novembar 2017 | 19:25

    Nije ta legenda o svjetlucanju stecka stara 30 vec mnogo vise pokojna majka mi je pričala da se kao mala igrala oko stecka i da im se na dlanovima stvarala svjetlucava prašina vjerovatno od kamena od kojeg je napravljen

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA