Todorić otkrio zašto se skrivao u Londonu: Plenković traži objašnjenje zbog čega je pušten na slobodu

Kako je napisao Todorić, njegova adresa, lični i kontakti njegovih advokata vlastima su poznati još od 10. oktobra, kao i da je te podatke lično dostavio nadležnim institucijama i čekao da ga pozovu

  • 2

Osnivač Agrokora Ivica Todorić napisao je na svom blogu da se nije skrivao i da se u Londonu nalazi zato što mu je ugrožena elementarna pravna sigurnost u Hrvatskoj.

Todorić po izlasku iz suda: Nisu mi dali narukvicu, nikad nemam narukvicu, ni sat ne nosim. Drago mi je što vas vidim, idem kući!

Kako je napisao, njegova adresa, lični i kontakti njegovih advokata vlastima su poznati još od 10. oktobra, kao i da je te podatke lično dostavio nadležnim institucijama i čekao da ga pozovu, prenosi Hina.

- Sud, čijem sam se pozivu odazvao čiste savesti, sagledao je sve argumente obe strane i odlučio da sam slobodan čovek. Sudskoj se odluci veselim, ali kao odgovoran čovek ne mogu i ne želim da je komentarišem. U Londonu sam jer su mi teško povređena ljudska prava i ugrožena elementarna pravna sigurnost i imam pravo da se borim protiv laži i konstrukcija kojima me žele prikazati kao čoveka koji je u suprotnosti sa pozitivnim zakonima moje države. To nije tako, i to ću dokazati - napisao je Todorić.

Kako je kazao, on neće dopustiti da se političkim dekretom "osudi bez suđenja" i da se ućutka jer, kako je ocenio, njegov govor "smeta onima koji su mu oduzeli vlasništvo".

- I te kako ću govoriti, jer je sloboda govora jedno od temeljnih ljudskih prava, ma koliko nekome smetala istina. Javni je govor, pa bio on ponekad i kritika, stub svakog demokratskog društva i niko nema pravo da ga ograničava", rekao je Todorić.

Plenković: Tražiće se pojašnjenja od Londona

Foto: Tanjug/AP

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da je važno da hrvatska tela, nadležna za upućivanje zahteva za izručenje Ivice Todorića od Velike Britanije, dobiju pojašnjenja o njihovom postupanju, nakon što je osnivač Agrokora uhapšen, a potom uz kauciju pušten, a novo ročište zakazano za 10. april iduće godine.

Plenković, koji je i lider HDZ-a, nakon sednice poslaničkog kluba te stranke u hrvatskom parlamentu, rekao je novinarima da je informacije o Todorićevom hapšenju i puštanju dobio iz medija i ponovio da ne namerava da komentariše procesne aspekte slučaja, prenosi Hina.

- Sad više kao pravnik i neko ko malo nešto zna o okvirnoj odluci o evropskom nalogu za hapšenje i saradnji u kaznenim stvarima, mislim da je u ovom slučaju važno da naša nadležna tela dobiju odgovarajuća objašnjenja od nadležnih tela Ujedinjenog Kraljevstva - kazao je Plenković.

Foto: Profimedia/Sputnik

Podsetimo, Todorić se juče odazvao pozivu londonske policije nakon čega je uhapšen i odveden pred Vestminsterski sud, koji ga je oslobodio uz kauciju od 100.000 funti.

Istovremeno, oduzet mu je pasoš, a mora da nosi i sigurnosnu narukvicu i da se javlja policiji tri puta nedeljno.

Sledeće ročište zakazano je za 10. april 2018. godine.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA