• 11
 ≫ 

ISPRAVKA U Sarajevu ne prekopavaju grobove Srba

 ≫ 

Odlukom je definisano da se grobno mesto ili grobnica mogu prekopati deset godina posle sahrane u slučaju da nisu održavani i da se za njih ne plaća naknada

 • 11

Napomena: Vest iz jula 2017. godine, o postavljanju nalepnica na grobljima Vlakovo i Bare, nekoliko meseci kasnije predstavljena je kao vest o “prekopavanju srpskih grobova u Sarajevu”. Telegraf.rs je preneo vest agencije Tanjug koja je to prenela iz drugih medija u skraćenoj verziji, bez ikakve provere istinitosti navedenih tvrdnji.

Preduzeće “Pokop” je i dalje jedino koje se bavi održavanjem grobalja u Sarajevu. Kako se radi o kantonalnom javnom preduzeću, isto nije u nadležnosti grada, već u nadležnosti Kantona Sarajevo, a ni Vlada KS ni skupština kantona nisu donele nikakve “odluke o prekopavanju grobova” - štaviše, još nisu uredile samu oblast komunalnih delatnosti, koja čeka usvajanje zakona o lokalnoj samoupravi. Iz preduzeća “Pokop” navode da nikada do sada nije vršeno prekopavanje grobova ni na jednom sarajevskom groblju i da ne postoji nikakav plan da se “prekopavaju grobovi” - ni pravoslavni, ni bilo čiji drugi.

Ovo je vest koju je emitovao Tanjug:

SARAJEVO - Vlasti federalnog Sarajeva naložile su radnicima grobalja u tom gradu da prekopavaju grobove davno umrlih, među kojima je najveći broj Srba.

To je odlučeno jer rodbina rasejana po svetu posle progona tokom proteklog rata ne plaća redovno naknadu za održavanje grobova, piše banjalučki Glas Srpske.

Malobrojni Srbi u Sarajevu ističu da u tome prednjače u gradskom i najvećem groblju "Bare". Ti postupci zasnovani su na odluci o uređenju i održavanju gradskih grobalja, koju je donela Skupština grada Sarajeva.

Odlukom je definisano da se grobno mesto ili grobnica mogu prekopati deset godina posle sahrane u slučaju da nisu održavani i da se za njih ne plaća naknada. Iz Sarajeva je tokom rata i posle proterano oko 150.000 Srba.

Oni su danas raseljeni po svetu i mnogi od njih ne znaju za ovu odluku.

(Telegraf.rs / Tanjug / Foto: Ilustracija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • ATIMUS

  9. novembar 2017 | 18:44

  I u beogradu ptekopavaju srpske grobove ako se neplaća grobarina

  43
  21

  Podelite komentar

 • Trv

  9. novembar 2017 | 19:03

  Niko me ne može i neće ubediti da se prekopavaju samo srpsi grobovi.Evo ja ne živim u Sarajevu od 1992 god.Roditelji su mi tamo sahranjeni i odem na groblje kad odem u Sarajevo. Nekad jednom nekad dva puta godišnje a nekad i jednom u dve tri godine.Ali zato kad odem obavezno platim grobarinu i nikad nisam imao neprijatnost.U posleratnom periodu se plaćalo na tri godine,a sada na pet.Grobarina za dva clana moje porodice na pet godina je zadnji put iznosila 35 KM,odnosno 17Eura.Ako je to puno onda nemam šta više reći sem da sam prezadovoljan održavanjem groblja.Prema tome izvršavajte svoje obaveze prema svojima mrtvima niko nece dirati njihova grobna mesta.Hvala pokopnom društvu na održavanju groblja uopšte bilo Bare bilo Vlakovo ili bilo koje drugo gradsko groblje.

  40
  6

  Podelite komentar

 • doberman

  9. novembar 2017 | 23:04

  zakon zabranjuje svako skrnavljenje groba, a zakon je daleko iznad administrativne odluke nekog javnog preduzeca, nego, sta sa porodicama kojih vise nema, koja su zatrta do korena? da preoremo i mi turska i jevrejska groblja? ili su proglasena za kulturna dobra srbije? nije u redu.

  34
  5

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok