≫ 

POSLEDNJA VEST: Tuđman je ratni zločinac i organizator agresije na Bosnu i Hercegovinu. Ovo je sada potvrđeno i zvanično (FOTO)

Haški sud osudio je pravomoćno čelnike tzv. Herceg-Bosne ukupno 111 godina zatvora

  • 73

U Haškom tribunalu čitala se drugostepena presuda u slučaju "Prlić i ostali", koja se vodila protiv šestorice bivših visokih funkcionera takozvane republike "Herceg-Bosna" i Hrvatskog saveta odbrane (HVO). Shodno mišljenju Žalbenog veća, ostaje prvostepena odluka da je Hrvatska učestvovala u agresiji na BiH i da je Franjo Tuđman bio deo udruženog zločinačkog poduhvata zajedno sa čelnicima Herceg-Bosne sa ciljem etničkog čišćenja BiH.

Prema rečima predsednika Žalbenog veća sudije Karmela Ađijusa, koji je ujedno i predsednik Tribunala, danas se čitao samo sažetak presude, ključni momenti i zaključci veća dok će presuda biti podeljena stranama u postupku naknadno.

PRESUDA

Haški sud osudio je pravomoćno čelnike tzv. Herceg-Bosne ukupno 111 godina zatvora. Time je potvrđena prvostepena presuda čelnicima Herceg-Bosne.

Haški sud odbio je žalbu Jadranka Prlića u potpunosti i potvrdio prvostepenu presudu od 25 godina zatvora. U celosti je odbijena njegova žalba, bio je učesnik udruženog zločinačkog poduhvata i potvrđena mu je kazna od 25 godina zatvora.

Podsećamo, u sažetku prvostepene presude pročitano je da je Jadranko Prlić od 14. avgusta 1992. do kraja aprila 1994., kao predsednik HVO-a, a zatim predsednik vlade Hrvatske Republike Herceg-Bosne, imao je velike ovlašćenja de jure i de facto u kordinaciji i rukovođenju radom HVO-a i Vlade.

Foto: Tanjug/AP

Bruni Stojiću, bivšem ministru odbrane HRHB takođe je potvrđena prvostepena presuda, odnosno 20 godina zatvora. Stojiću delimično je usvojena žalba, bio je učesnik udruženog zločinačkog poduhvata i potvrđena mu presuda od 20 godina zatvora.

Slobodanu Praljaku, bivšem načelniku Glavnog štaba HVO-a izrečena je takođe presuda od 20 godina zatvora.

Milivoja Petkovića sud je osudio na po 20 godina zatvora, Valentina Ćorića na 16, dok je Berislavu Pušiću izrečena kazna od 10 godina zatvora.

Žalbeno veće Haškog tribinala oslobodilo je optužene u slučaju Prlić za zločine nad civilima u Mostaru. Predsedavajući žalbenog veća sudija Karmel Ađijus, koji je ujedno i predsednik Tribunala, rekao je da je žalbeno veće, uz suprotno mišljenje sudije Fausta Pokara, zaključilo da je rušenje Starog mosta u Mostaru bilo izvršeno u vojne svrhe, a ne radi zastrašivanja i terorisanja civilnog stanovništva, bosanskih muslimana.

Foto: Tanjug/AP

Žalbeno veće uz suprotno mišljenje sudije Pokara smatra da je Stari most bio vojna meta u trenutku napada i njegovo uništenje je dalo jasnu vojnu prednost za HVO.

Žalbeno veće konstatuje da se Praljak ne može smatrati odgovornim za zločine nakon novembra 1993. godine. Međutim, kako je rekao Ađijus, odbrana Praljka nije dokazala kako to utiče na sveobuhvatnu presudu. Žalbeno veće potvrđuje učešće Praljka u UZP-u (udruženom zločinačkom poduhvatu).

Foto: Tanjug / AP

Ađius je rekao da prvostepeno veće nije napravilo greške na činjeničnoj osnovi koji bi uticali na osuđujuću presudu u slučaju žalbi Petkovića i Ćorića. Žalbeno veće prihvata neke segmente žalbe Pušića, ali potvrđuje ključne segmente na osnovu kojih je donesen zaključak da je imao ulogu u udruženom zločinačkom poduhvatu.

U dosadašnjem čitanju presude Žalbeno veće je odbilo većinu žalbenih navoda optuženih, dok je nekoliko navoda prihvatilo i u tim delovima preinačilo prvostepenu presudu, mada sudija Ađijus još nije precizirao na koji način.

Foto: Tanjug / AP

Pojedinačna krivica i kazne pročitane su na kraju izricanja presude, koje je preko sat vremena.

Od zaključaka Žalbenog veća tribunala zavisi da li će nekadašnji državni vrh Hrvatske nas čelu sa Franjom Tuđmanom biti pravosnažno proglašen odgovornim za učešće u zajedničkom zločinačkom poduhvatu i zločine nad muslinama u "Herceg-Bosni".

Pored Agijusa članovi žalbenog veća su i sudije Liu Dakin, Fausto Pokar, Teodor Meron i Bakone Džastis Moloto.

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Buki

    29. novembar 2017 | 11:04

    Dugo im je trebalo. Mi smo znali pre 25 godina da su Milosevic I Tudman u Karadjordevu delili Bosnj I Hercegovinu.

  • Dag

    29. novembar 2017 | 12:30

    Danas je "Dan Republike",zemlje koja je nesto znacila.Raspala se na drzavice sa kolonijaknim statusom,bedom i sirotinjom.Oni koji su doveli do toga nisu vise zivi,tako da ova presuda nema nikakav znacaj.Osim daljeg raspirivanja - mrznje...

  • Janaćko

    29. novembar 2017 | 13:59

    Sloba oslobodjen, a Tudjman proglašen ratnim zločincom. To sve govori ko je kriv za ratove '90. Sad treba ukinuti Republiku Rvatsku jer je stvorena na genocidu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA