Srbin ne može da bude direktor baleta: Skandal u Splitu zbog "ekavice"

Čim su ga izabrali, najavio je realnu mogućnost da od njegovog izbora ne bude ništa jer ga ucenjuju da ne postavi svoje ljude za direktore drame, opere i baleta, nego da tu pruži otvorene ruke politici da kadrira

  • 22

Ivan Leo Lemo, poznati hrvatski pozorišni reditelj, premda odabran od Pozorišnog veća HNK Split za novog intendanta, neće danas biti na sednici Gradskog veća Splita jer većnici o njegovom imenovanju neće ni glasati.

OVO JE BEOGRAĐANIN KOJI JE ODBRUSIO HRVATIMA: Upoznajte Lea Mujića! (FOTO) (VIDEO)

Aktuelna vlast predvođena Androm Krstulovićem Oparom i njegovim partnerom Željkom Kerumom, naumila je najpre da postavi nove članove Pozorišnog veća, pa onda valjda takmičenje za kandidaturu za intendanta ponovno da raspiše, piše portal Index.

Foto: Profimedia

Lemo je bio jedini kandidat za intendanta, a pre same kandidature imao je i razgovore sa predstavnicima vlasti. Čim su ga izabrali, najavio je realnu mogućnost da od njegovog izbora ne bude ništa jer ga ucenjuju da ne postavi svoje ljude za direktore drame, opere i baleta, nego da tu pruži otvorene ruke politici da kadrira. Kerum je zapeo da direktor opere bude njegov većnik Jure Bučević, ali to nije jedini problem.

"Ne može Srbin da bude direktor baleta"

Premda se već čulo po kuloarima da je vlasti pre svega problematičan Lemin direktor baleta Leo Mujić, i to zbog "ekavice", u opširnijem odgovoru MOST-ovom većniku Josipu Markotiću koji se zapitao zbog čega bi Lemo bio najbolje rešenje za splitski HNK (hrvatsko nacionalno kazalište), nesuđeni intendant otkrio je da su stvari još gore.

Printskrin: Youtube/Vas Népe

- I nije samo direktor opere u pitanju. Zapravo, meni je para počela da izlazi na uši kada mi je poručeno da mi ne može Srbin biti direktor baleta. Evo, pišem ovaj citat zgrožen nad samim sobom što i ovaj detalj moram da učinim javnim, ali to mi je bio okidač. Uopšte nije važno što je dotični potencijalni direktor baleta Hrvat rođen u Beogradu, hrvatski državljanin i višestruki dobitnik najvećih nagrada hrvatskog glumišta, već je važno da se na takav način ne sme razgovarati - napisao je Lemo Dalmatinskom portalu u odgovoru na Markotićevo razmišljanje o njegovoj kandidaturi.

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mali

    12. decembar 2017 | 17:59

    Kompleksi vas masakrirase...

  • Milo

    12. decembar 2017 | 18:07

    Kako onda jedan Agrokor može da bude vlasnik 8srpskih firmi za hranu a srbin tamo ne može da bude ni direktor?

  • BOZA ZEMUNAC

    12. decembar 2017 | 17:42

    Ustaška posla.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA