≫ 

Tuđman se za samo dve nedelje iz agresora pretvorio u žrtvu: Hrvatski portal o saopštenju koje je "mnoge zateklo i nasmejalo"

Tako se, prema pisanju portala 24 sata, Franjo Tuđman za samo dve sedmice od izricanja haške presude hercegovačkoj šestorki, "iz agresora pretvorio u žrtvu agresije"

  • 29

Samo dve sedmice nakon što je prvi hrvatski predsednik, presudom haškog tribunala u slučaju Prlić i ostali, označen kao vođa udruženog zločinačkog poduhvata u delu BiH, Direktorat policije je 26 godina nakon raketiranja Banskih dvora saopštio da su krivične prijave za taj zločin podignute protiv pet državljana Srbije i jednog državljanina Hrvatske.

U prvom redu Tompson i neonacisti, govor držao Tuđmanov sin: Završena komemoracija ratnog zločinca Praljka, proglasili ga "ljudinom" (FOTO) (VIDEO)

Tako se, prema pisanju portala 24 sata, Franjo Tuđman za samo dve sedmice od izricanja haške presude hercegovačkoj šestorki, "iz agresora pretvorio u žrtvu agresije".

- Previše se govorilo o Franji Tuđmanu kao agresoru. Vreme je da se progovori o Franji Tuđmanu kao žrtvi agresije. Za to je savršeno poslužila jučerašnja objava u Direktoratu policije da je sa 26 godina zakašnjenja dovršena istraga protiv šest osoba zbog vazdušnih napada JNA na Banske dvore u oktobru 1991. godine u kojoj je poginula jedna osoba - piše ovaj medij.

Foto: Wikipedia/

Meta napada, saopšteno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare, bio Franjo Tuđman. Portal primećuje da je ovo saopštenje "mnoge zatekla, pa i nasmejala".

- Neki su se tom događaju i otvoreno rugali, neki posezali za onom starom parolom o sporoj, ali dostižnoj pravdi. Skretanje pažnje. Pa, ipak, dva dana nakon komemoracije za Slobodana Praljka u Lisinskom i dve sedmice od izricanja pravosnažne presude haškog suda u kojoj je Franjo Tuđman proglašen vođom udruženog zločinačkog poduhvata u BiH, skretanje pažnje na događaj od pre 26 godina poslužio je za kompenzovanje optužbi protiv Tuđmana - navodi portal 24sata.

Foto: Tanjug / AP

Za skretanje pažnje, kako kažu, sa Tuđmanove uloge u zločinima, konc-logorima u BiH, progonima, okupaciji i agresiji, na fotografiju napada na Banske dvore u kojima su toga dana, pored Tuđmana, bili i Stjepan Mesić i Ante Marković, tadašnji predsednik i premijer SFRJ, Hrvatska je čekala 26 godina, a onda je ona objavljena upravo u trenutku kad se komentirala haška presuda za zločine stare 24 godine.

Narativ je pritom munjevito promenjen. Prema pisanju pomenutog portala, Franjo Tuđman je najednom, gotovo preko noći, iz agresora pretvoren u žrtvu.

"Od žrtve do agresora otprilike kao što je, upravo zbog Tuđmanove politike prema susednoj državi, Hrvatska iz uloge žrtve agresije u očima međunarodne javnosti munjevito pretvorena u agresora na BiH".

Čitava večnost bila je potrebna hrvatskim službama da otkrije odgovorne za raketiranje Banskih dvora, što bi trebalo da bude optužba sama po sebi, navodi ovaj medij.

Foto: Wikipedia/Suradnik13

Oni primećuju da bi kraj istrage duge više od četvrt veka i podizanje optužnica može sada poslužiti manje kao satisfakcija, a više kao pokušaj ublažavanja posledica haške presude, pa i šoka izazvanog Praljkovim samoubistvom u sudnici tribunala i još više reakcijama na presudu.

- Vraćanje priče na 1991. godinu i stavljanje Tuđmana u poziciju žrtve agresije, umesto u poziciju samog agresora, dodatno će otežati i usporiti proces prihvatanja presude protiv Tuđmana zbog BiH - navodi portal 24sata.

Naravno, kako navode, ako je taj proces uopšte ozbiljno započeo.

- Ali, osim toga, kraj istrage o raketiranju Banskih dvora otvara i stara i dosad sramežljivo analizirana pitanja o tome zašto Hrvatska nije brže, intenzivnije, upornije istraživala taj događaj, kao što nije procesuirala generale JNA, niti se institucionalno bavila zločinima nad Hrvatima u BiH kojima sada na nivou političkih optužbi nastoji da kompenzuje hašku presudu.

Zasad je ipak najvažnije da je Franji Tuđmanu, predsedniku na čijoj se godišnjici smrti HDZ prošlog vikenda ponovno duboko naklonio, barem malo popravljen imidž - navodi se u kolumni portala 24sata.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kroatia

    14. decembar 2017 | 19:31

    Sva sredstva su korištena da se spriječi neovisnost i sloboda Hrvatske, nažalost vec 26god je prošlo ali ipak je pravda dostižna , neće se moći u EU bez rješavanja svih sporova , nestalih u ratu , logora po Srbiji .... To je jedino rješenje za čistu budućnost .

  • Igor

    14. decembar 2017 | 17:03

    Joj,kada im stigne tuzba za Jasenovac..kmečaće više nego za Praljka..

  • Igi

    14. decembar 2017 | 17:19

    Ma neka rade šta hoće,oni su definitivno obeleženi kao agresori,a tuđman -zločinac.Mislim da je vreme da se potegne tužba za Jasenovac.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA