• 2

Otimačina oko haških dokumenata: 10 miliona tajnih stranica krije najmračniju tajnu Jugoslavije

U podrumima u Hagu "čami" oko 10 miliona stranica dokumenata o konfliktu u nekadašnjoj Jugoslaviji

 • 2

Bogata zaostavština Haškog tribunala, koji se posle 24 godine rada uskoro zatvara, postala je "plen" oko koga se otimaju države regiona. Reč je održavnim tajnama, saslušanjima i svedočenjima - javnim i skrivenim, izveštajima o bolestima i smrtima, presudama, odlukama, raznim dragocenim dokumentima, pišu "Novosti".

"JA IMAM DRUGAČIJI STIL OD PRALJKA": Šešelj za Telegraf otkrio na koji način će se ubiti ako ga isporuče Hagu

Prema nekim procenama, u podrumima u Hagu "čami" oko 10 miliona stranica dokumenata o konfliktu u nekadašnjoj Jugoslaviji.

Dodaju i da se procenjuje da ima i oko 13.000 artefakata, odnosno metaka, oružja, odeće, obuće i raznih drugih predmeta. I Srbija i Hrvatska i BiH smatraju da im pripada deo te građe.

Tokom nedavne posete predsednika tribunala Karmela Adjiusa i tužioca Serža Bramerca Srbiji, zvaničan Beograd stavio je do znanja da Srbija očekuje da joj se vrati sva dokumentacija dostavljena po zahtevima tuzilaštva.

Foto: Tanjug/AP

Takvih zahteva je bilo 2.082 i da je ministar u Vladi Srbije i dugogodišnji predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić rekao da je sva dokumenta koje je Hag tražio, Srbija predala, uključujći vojna.

Prema nekim ranijim izjavama, 95 odsto dokumenata koje su predati Tribunalu dolazilo je od MUP, VBA i BIA.

U Beogradu je, tokom posete haških zvaničnika, postignut dogovor i o osnivanju informacionog centra u koji bi bila pohranjena arhiva koju Srbija treba da dobije.

Time će se baviti radna grupa koja će utvrditi pojedinosti, poput one da li će ta gradja biti smeštena u Nardnoj biblioteci ili Skupštini Srbije.

Foto: Profimedia

U tom poslu najdalje je otišla BiH, gde su u novembru prošle godine Grad Sarajevo i Haški tribunal potpsali memorandum o uspostavljanju informacionog centra u Sarajevu u kojem će biti više od 400.000 dokumenata iz sudskih procesa, medju kojima je skoro 100.000 dokazanih predmeta.

Svoj deo građe traži i Republika Srpska, ali Tribunal ignoriše zahteve institucija RS da im bude vraćen deo dokumenata.

Kako dodaju, najavljeno je i potpisivanje memoranduma sa Hrvatskom o osnivanju informacionog centra.

Istoričar Čedomir Antić smatra da je dokumentacija Haškog tribunala dragocena, ali da je u izvesnoj meri selektivna i da ima razne manjkavosti pošto je, kako navodi, sakupljena uz jasnu i dugoročnu političku agendu, koja je sud od samih početaka učinila pristrasnim.

- Među sudskim dokumentima nedostaju pojedini važni hrvatski dokumenti, kao što su "topnički dnevnici, transkripti iz ureda predsednika Republike, kao i većina značajnih dokumenata SAD, Britanije, Nemačke i Francuske, koje su i same učestvovale u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije - tvrdi Antić i dodaje da će arhiv Tribunala imati značaj, pre svega, za pisanje istorije jugoslovenskih naorda u razdoblju poslednje dve decenije 20. veka.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Antić ocenjuje da arhivska građa ne sme da se deli, jer je to sada jedinstven arhiv i nije u skladu s pravilima struke zahtevati njegovu podelu i da bi bilo najbolje kada bi arhiv ostao u Hagu ili bio premešten u Beograd.

Advokat Ratka Mladića, Branko Lukić, kaže da će jedan deo dokaznog materijala biti u nadležnosti Mehanizma, koji će nastaviti da radi nakon što se Tribunal zatvori.

- Dokumentacija koja je dostavljena sudu samo je delić onog što ima tužilaštvo, koje je biralo šta će da dostavi odbrani - naveo je on.

Foto: Tanjug/AP/Peter Dejong

Govoreći o načinima na koje je dokumentacija dospevala u tužilastvo, Lukuć je rekao da je "KFOR u Republici Srpskoj upadao u opštine, bolnice, policijske stanice, medijske kuće i uzimao sva dokumenta, trpao ih u kamione i odvozio".

- Nijedan od tih papira nije vraćen i kao da ne postoji. Ono što im je dobrovoljno dostavljeno kopirano je.Sve to je sada u podrumima tužilaštva - rekao je Lukić.

Haški tribunal prestaje sa radom 31. decembra, a zvanična ceremonija zatvaranja biće održana u utorak, 19. decembra.

Daljinac

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Mikac

  Nema tamo ništa tajno i šta se već ne zna ali zato biće događaj veka kad se otvore arhivi JNA u Srbiji?

  53
  3

  Podelite komentar

 • MR

  Srećom pa znamo sve o dokumentima. A ima i jedna dobra knjiga:Florence Hartman- Mir i kazna

  11
  2

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima