58

SVI ZLOČINI KRVAVE AZRE: Ovako je mučila i klala Srbe - palila ih je, kidala im polne organe i uši, urezivala krstove i slova "S"

Komšije iz Kentakija kažu da nije podnosila samo jednu stvar - ratne filmove. To im je bilo čudno...

Krvava Azra
Foto ilustracija: Telegraf, Pixabay, Profimedia/Zuma Press - News

Azru Bašić (58) iz Rijeke, poznatiju kao "Krvava Azra" i "Azra dva noža", sud u Bosni i Hercegovini danas je osudio na 14 godina zatvora zbog zločina počinjenim nad zarobljenim srpskim civilima u Domu JNA u Derventi i u selu Polje 1992. godine. Bašićeva je u novembru 2016. godine iz SAD izručena Tužilaštvu BiH. Bila je svedok i učestvovala je u mnogim užasnim zločinima, a jednom vojniku je odsekla polni organ.

KRVAVA AZRA JE MUČILA I UBIJALA SRPSKE ZAROBLJENIKE, a danas je dobila kaznu za sve svoje zločine

Bašićeva je osuđena da je kao pripadnik Hrvatskog veća odbrane od 26. aprila do početka maja 1992. godine učestvovala u ubistvu, mučenju i nanošenju velikih patnji i povreda srpskim zarobljenicima.

Tužilac je zatražio od Suda BiH da prilikom određivanja kazne uzme u obzir činjenicu da je Bašićeva pokazala naročitu okrutnost i upornost prilikom činjenja krivičnog dela, posebno tokom ubistva Blagoja Ðuraša, kao i potpuno odsustvo kajanja i izbegavanje ekstradicije iz SAD.

Kao otežavajuću okolnost tužilaštvo navodi i držanje Bašićeve, koja se hvalila kako je ubila Ðuraša.

Foto: tuzilastvobih.gov.ba

KO JE AZRA BAŠIĆ?

Rođena je u Hrvatskoj i koristila je imena Azra Kovačević i Izabela Bašić. Nekoliko godina živela je u Kentakiju, SAD, gde je radila u staračkom domu i fabrici za preradu hrane pre nego što je uhapšena u martu 2011.

Komšije iz Kentakija kažu da nije podnosila samo jednu stvar - ratne filmove. To im je bilo čudno.

- U trenu bi je oblio hladan znoj, počela bi da mrmlja sebi u bradu, pa naglo menjala program - seća se jedan od komšija.

Azra je rodom iz pretežno muslimanskog sela Kotorsko, nedaleko od Doboja. Mnoge porodice iz tog kraja odselile su se na Zapad u potrazi za boljim životom još pedesetih godina prošlog veka, a neki su ostali u Rijeci, otakle su planirali da se otisnu prema Italiji. To je učinila i njena porodica.

Iz tog je doba malo podataka o Aleševićima, ali se priča da joj je otac bio pomorski kapetan. Kada je buknuo rat, ona se iz Rijeke vratila u rodni kraj i uzela pušku. Njen ratni put je pravi primer haosa u Bosni.

Foto: Profimedia/Zuma Press - News

ZLOČINI KRVAVE AZRE

U SAD je priznala da je počinila više ubistava, iako je u zahtevu iz BiH za ekstradiciju pomenuto samo jedno.

"Njujork Tajms" tada je preneo svedočenje Stiva i Lusi Loman, kod kojih je u gradiću Stentonu poslednjih pet godina živela Bašićeva.

- Bilo joj je muka samo kada je ubila prvog čoveka jer je bila licem u lice s njim. Situacija ubij ili budi ubijen. Posle prvog smaknuća, ostala su išla mnogo lakše - rekao je Stiv Loman.

Lomanovi navode da Bašićeva nikad nije krila da je učestvovala u sukobima. Ona im je ispričala da je, navodno, prisustvovala kada su srpski vojnici silovali devojčicu. Loman je rekao da je ona kasnije naišla na jednog od "vojnika silovatelja" i da nije dozvolila svojim saborcima da ga ubiju iz vatrenog naoružanja, već da mu je ona odsekla polni organ.

Prema sudskim dokumentima, ona je maltretirala preko 200 Srba. Optužnica je, takođe, tereti za paljenje zatvorenika, čupanje noktiju, otkidanje ušiju i urezivanje krstova i slova "s" u meso zatvorenika.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

- Mom ocu Blagoju Đurašu krvnici su prvo izbili zube, polomili kosti, dodatno ga mrcvarili ubodima noža, terali ga da na kolenima hoda po staklu, s kaišem oko vrata, a onda ga je Azra Bašić, ne trepnuvši - zaklala! Potom su hrvatski vojnici sa pripadnicima domaćih hrvatsko-muslimanskih jedinica, predvođeni krvavom Azrom, igrali oko mrtvog tela. Ona je dobitno podvriskivala: "Jedan vojvoda manje".

Ovako je za "Novosti" počeo potresnu ispovest Slaviša Đuraš (40).

- Još je strašnije, ona je trojicu naših komšija, Radojicu Garića, Dragana Kovačevića i Mila Kuzmanovića, kako su mi oni lično ispričali, terala da ližu i piju krv iz prerezanog vrata mog oca. Pitala ih je da li bi im umesto četničke, možda više godila i slađa bila ustaška krv - priča sa gorčinom Slaviša Đuraš.

Za razliku od Garića i Kovačevića, Mile Kuzmanović, nije dočekao izlazak monstruma pred lice pravde. Preminuo je. Šest polomljenih rebara, gotovo smrskana glava, iščupani nokti, urezana četiri slova "S" na telu, kao i druge muke kojima su ga podvrgli Azra i njena sabraća po zločinu, doprineli su da prerano ode sa ovog sveta.

Atmosfera i dešavanja u današnjem Domu kulture u Derventi, na čijem ulazu je podignuta spomen-ploča, bili su deveti krug pakla. Međutim, nije Azra samo terala Blagojeve zarobljene komšije da ližu i piju krv iz njegovog prerezanog vrata. Terala ih je i da ga drže, dok su mu krvnici lomili kosti. Ironijom sudbine, to će se kasnije pokazati ključnim u identifikaciji njegovih posmrtnih ostataka.

Foto: Kentucky's U.S. Marshal's Service

Drugi logoraši svedočili su da je Azra zatvorenicima kleštima rezala uši, kidala im polne organe... Neke je skinula, naterala ih da puze po podu punom stakla, a ona bi sedela na njihovim leđima i stavila im u usta uže koje je povlačila rukama. Terala ih je i da jedu posoljeni novac koji su im pronašli u džepovima, piju benzin... Sve vreme su brutalno tučeni. Nekoliko puta je, prema svedočenjima preživelih, Azra lično urezivala četničke znakove na čela zatvorenika.

Svedok Zdravko Vidović dao je tri izjave. U prvoj, koju je dao 21. novembra 1994. godine u Osnovnom sudu u Derventi, rekao je da su ga, nakon hapšenja 26. aprila 1992. godine, pripadnici HVO i Riječke brigade, sa meštanima iz Čardaka odveli u Dom JNA gde su ih terali da gutaju so i jedu jugoslovenske dinare.

- Tu su bili neki Gavran i Azra. Udarali su nas nogama, rukama, palicama. Svi smo bili krvavi, a oni su nas terali da sa poda ližemo krv. Kada je na pod od udaraca pao Blagoje Đuraš, prišla mu je Azra i nožem presekla vrat. To smo morali gledati, a ja nisam smeo. Prišao mi je jedan vojnik i, uz pretnju nožem, naterao da to gledam - ispričao je Vidović.

Foto: Profimedia/Alamy

On je svedočio da je, sa ostalim zarobljenicima, odveden u podrum u kojem su bili dva dana. Za to vreme, zatvoreni Srbi su odvođeni na ispitivanje, nakon čega su se vraćali krvavi. Iz Doma JNA, prebačeni su u logor na Rabiču.

U izjavi od 23. maja 2006. godine, koju je dao u Policijskoj stanici u Derventi, Vidović je naveo da je nakon zarobljavanja 26. aprila 1992. godine, sa 30-tak meštana Čardaka odveden u jednu kuću u selu Polje, gde su ih vojnici HVO i Riječke brigade odmah počeli tuči.

- Nakon dva časa, odveli su nas u Dom JNA u Derventi, u kojem su nas pojedinačno izvodili na ispitivanje. Govorili su nam da smo četnici i pitali ko je vojvoda. Predveče je doveden Blagoje Đuraš kojeg su pretukli jer su mislili da je on vojvoda. Azra je kleknula pored njega i kazala: "Videćete sada kako Arkanovka kolje" - rekao je Vidović.

(Telegraf.rs)

Daljinac

Tagovi: Azra Bašić, BiH, Klanje, rat u Bosni, Rat u Jugoslaviji, Ratni zločin, ratni zločini, SAD, Srbi, Ubistvo

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (58)
Poređaj komentare:
 • L
  Lucky

  I dobila samo 15 godina ?!

 • M
  Maja Ljutic

  Ova je zena Monstrum ! Ne Mogu da verujem Sta je sve radila i kako je mogla ... Za Mene su ratovi izas ubistva itdd 😱😱

 • B
  Biksi

  Pustiti joj ratne filmove koje ne voli da gleda jer asociraju na njenu proslost, a onda joj vratiti istom merom. Gorece ona u paklu!

HRT u dnevniku pustio prilog sa ustaškom zastavom: Veliko slovo U vijorilo se u glavnom planu (FOTO)

Bivši makedonski premijer snimljen u Budimpešti: Gruevski šopingovao u tržnom centru (VIDEO)

Heroj koji je umro vršeći svoju ljudsku dužnost: Pre 26 godina je brutalno pretučen Srđan Aleksić koji je branio svog druga Bošnjaka Alena (FOTO) (VIDEO)

Devojka iz Umaga objavila fotku dobitnog tiketa pa se pokajala: Kad je otišla da podigne pare, dočekao ju je šokantan odgovor

Preminuo generalni konzul Srbije u Herceg Novom

Mestašce na hrvatskom ostrvu Hvar daje platu, stan i bonus od 6.700 evra godišnje, ali lekara nema: Na oglas se javila samo jedna doktorka iz inostranstva

Crnogorac objavljivao fotografije gole bivše žene na Fejsbuku: Sud traži da plati samo 150 evra

Penzioner, koji je do suza nasmejao region da ima "lek za grip", sad ima još jedan savet (VIDEO)

Zbog boravka u Šumadiji ovaj čovek 20 godina živi bez dokumenata, struje i vode: "Ja ne postojim, nevidljiv sam i stranac u sopstvenoj zemlji" (VIDEO)

I Crnogorci jure odbeglog Filipa Koraća, bliskog saradnika Luke Bojovića: Tvrde da je povezan sa ubistvima na Primorju

"David je možda znao previše i mogao je sve da otkrije, borio se za pravdu i za ubijenog Jovana": Dva detalja iz filma o mladiću iz Banjaluke (VIDEO)

Dragan je za svog vernog radnika Dževada napravio čitavu kuću: Ovakva priča ogrejaće svako srce (VIDEO)

Nisu mogli da imaju decu, pa su usvojili Goranu i tri dečaka: "Ja mogu da budem dobra majka, isto koliko i ona koja je rodila svoje dete" (FOTO)

Dragan je uhvatio časni krst, a sa njim možda i ešerihiju koli: Vernicima kapale fekalije na glavu dok su plivali na Bogojavljenje

Spasio ga blindirani BMV: Tri osobe otvorile vatru iz oružja na muškarca pored groblja kod Skoplja

Da li je ovo najsramnije plivanje za časni krst? Dva momka u Srebrenici "kao Čavić i Felps", zamalo su se potukli pred ciljem! (VIDEO)

Mali Pavle dobio je ime po patrijarhu, a sada je sa 8 godina učinio podvig kojim se u Mostaru diče i oni najčeličniji (FOTO) (VIDEO)

U Hrvatskoj 9 osoba umrlo od gripa, a 8.500 je bolesno: Postaje kritično i u jednom srpskom okrugu, da li nam preti isti scenario?

Na maturi je bio obučen kao partizan, pred crkvom vikao "Ubij popove, pasje skotove", a ovo su statusi momka koji je nacrtao srp i čekić na Tuđmanovom spomeniku

Uznemirujući snimak zlostavljanja mačke u Splitu: Maloletnik se smeje dok šutira izmučenu životinju, a ona jadna leti nekoliko metara uvis (VIDEO)

Promocija knjige "Razotkrivena jasenovačka laž": U Jasenovcu umrlo nešto više od 1.000 ljudi, najbrojniji logoraši bili Hrvati

Sneg okovao BiH, "bela" mećava i u Hrvatskoj: Ni prognoze za Srbiju nisu obećavajuće (FOTO)

Australijska policija traži Slovenca (58) pedofila: Zlostavljao je decu, a poslednji put je viđen u Melburnu

"Ovo može samo naopak i bolestan um da uradi": Pupovac će tužiti hrvatski nedeljnik zbog naslovne strane sa odsečenom glavom i krvavim nožem

Snežna mećava zavejala Hrvatsku: Zatvoreni brojni putevi, izdato upozorenje vozačima (VIDEO)

Uhapšen mladić (24) osumnjičen da je na spomenik Tuđmanu nacrtao srp i čekić (FOTO) (VIDEO)

Objavljeni do sada neviđeni snimci nastradalog Davida Dragičevića: Snimljen dokumentarac o mladiću čija je smrt i danas nerazjašnjena (VIDEO)

Nameštena pljačka 39.000 evra: Muškarac (30) u BiH osumnjičen da je dogovorio da bude napadnut dok prenosi pazar iz firme

Urnebesno klizanje na ledu nespretnog Bosanca: Ne pušta ogradu i sve vreme psuje, dok drugi vrište od smeha (VIDEO)

Snažna eksplozija u Podgorici: Bačena bomba na kuću Aca Šćepanovića

"U Crnoj Gori žive sve sami čisti i pravi Srbi": Ovaj deo iz udžbenika "Zemljopis Knjaževine Crne Gore" zapalio je društvene mreže (FOTO)

Pojavio se snimak divljačke vožnje hrvatskog državljanina: Jurio je 250 km na sat, ali to nije jedini prekršaj (VIDEO)

Haos u Baru zbog seče čempresa pored škole: Policija uhapsila demonstrante, a među njima je bio i jedan gimnazijalac (VIDEO)

Cela hrvatska porodica u zatvoru zbog brutalnih pljački u Danskoj: Starije i bolesne osobe su vezali, udarali ih i lomili im kosti na prstima

Krvavi okršaj u gimnaziji u Tuzli: Profesor engleskog napao macolom direktorku i školskog pedagoga, čistačica uspela da pobegne

Pretučen učenik u Vukovaru koji pohađa školu na srpskom jeziku: Napadnut nakon što je gradonačelnik optužio srpsku decu da ne ustaju na hrvatsku himnu

Migranti u BiH zaustavili voz za Sarajevo, opljačkali putnike i pobegli

Vanredno stanje u Hrvatskoj, smrtni slučaj u Splitu: U ambulantama čeka na stotine pacijenata, ovakva epidemija gripa se ne pamti u poslednjoj deceniji

Kriminalac iz Štipa osuđen na zatvorsku kaznu, a onda je oslepeo: Plaši se da mu neko od robijaša ne stavi nešto u jelo (FOTO) (VIDEO)

Pronađena mrtva tela žene (55) i muškarca (58) u Zagrebu

Misterija u centru Zagreba: Snimljen kombi koji sa ogromnom raketom kruži po gradu (VIDEO)

U BiH 10.000 terorista čeka samo jedan signal i kreću na Srbiju: Hapšenja u Novom Pazaru samo su početak borbe

/
<% galerijaAlt %>