• 32

Ivana (5) je jedina devojčica u planinskom selu, ćerka Srbina i Albanke: Cepa drva, čisti štalu i čuva stoku, ali nema nijednu drugaricu (VIDEO)

Zajdnički život Albanke i Srbina u planinskom selu Kragujevac, krunisan je dobijanjem ćerke Ivane, koja je celom selu donela veliku radost

 • 32

U planinskom selu Kragujevac kraj Višegrada radost je donela devojčica Ivana, koja je postala miljenica celog sela. Pre nje, poslednji put se rodilo dete u tom i pet okolnih sela 1985. godine.

Najhladnije selo na svetu gde je minus 68 najnormalnija temperatura, a ljudi žive najduže: Ispred njihovih kuća su užasne jame (FOTO) (VIDEO)

Ona, mama Valentina, koja je u selo došla iz Skadra i tata Mileta, najmnogobrojnija su porodica u ovom selu, piše Radio Slobodna Evropa. Selo ima ukupno 14 stanovnika, a najviše je onih preko 65 godina.

Većina kuća u Kragujevcu su prazne, dok postoje i one u kojima borave samci. Kao i u većini malih mesta na Balkanu, i odavde su mladi otišli u veće gradove u potrazi za boljim i lagodnijim životom.

Do prve prodavnice, škole i ambulante iz ovog sela treba preko 20 kilometara.

Prinstkrin: Radio Slobodna Evropa

Mile Milićević, Ivanin otac, kao stariji čovek odlučio je da se odseli kilometrima daleko. Ostao je bez posla u policiji, a pošto nije hteo da radi kod privatnika za 200 evra, rešio je da se vrati na svoje ognjište, u svoje selo gde je imao porodičnu kuću. Bio je neoženjen.

- Rešio sam da stvorim brak i potražio sam suprugu u Albaniji, jer sam čuo od dosta momaka koji su se oženili sa Albankama, da su dobre žene, da su radne i da poštuju porodicu i tradiciju - priča Mile.

Već osam godina su u braku i imaju jednu ćerku, Ivanu, koja ima pet godina.

Valentina je ispunila sva Milova očekivanja vredne i dobre supruge iako ništa nije znala o njemu ni o mestu u koje dolazi. Dovedena je iz skadarske regije, crnogorskog je porekla. Prihvatila je život u Kragujevcu i naučila srpski jezik.

Prinstkrin: Radio Slobodna Evropa

Zajednički život Albanke i Srbina u planinskom selu Kragujevac, krunisan je dobijanjem ćerke Ivane, koja je celom selu donela veliku radost. Od 1985. godine ona je prvo dete koje je rođeno u ovom selu.

- Ja radim oko konja, čistim štalu, cepam drva i vežem konja, dam im sena i sve. I ovce namirim. Imam janje, jedno šareno i jedno belo. Sinoć mi se ojarila jedna. I koke imam, pet koka. Imam šest ovaca i janjića. Imam koza, držim Koze. Nemam drugarice, nemam nijednu - rekla je Ivana dok je držala konja koji je pio vodu.

Ipak, radost koju je Ivana priređivala meštanima nestaće sledeće jeseni kada bude krenula u školu. Ona i majka će otići u podstanare tokom školskih dana. Za malu Ivanu, to će biti potpuno novi svet.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor: Radio Slobodna Evropa)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • selo i grad

  gledajuci selo gdje zivi ova porodica I imanje seosko gdje zive mnogi sirom svijeta na usamljenim mjestima vjerujte svi vi sto niste imali priliku to vidjet na drugim lokacijama da doticnoj obitelji nista ne fali osim drzavnog uredjenja ,neistomisljenici pozurite u grad dok jos ima mjesta a uskoro budete obrnutim putem trazili stare temelje

  12
  0

  Podelite komentar

 • Ana N.

  Žao mi je deteta, odrasta samo bez vršanjaka sa starijim ljudima. Ovi koji o selu razmišljaju i natalitetu ne misle o kvalitetu života te dece. Konkretno ove devojčice. Bitno je samo da se čovek oženio, dobio dete, selo ima podmladak makar i jedan, a kako to dete živi nije bitno.

  15
  4

  Podelite komentar

 • Marija

  Jadno dete, asocijalno, odrasta među ljudima 60+ godina, bez detinjstva, radi oko konja umesto da se igra na nekom igralištu. Ali neka se ovaj domaćin oženio,to je bitno. Svi laprdate u komentarima, ali neka mi se javi neko ko bi voleo da mu dete ovako živi.

  24
  4

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima