Balkanska kraljica kokaina izašla iz najgoreg zatvora: Supruga Arkanovog "Tigra" pretila tajnim snimkom Marka Miloševića i Trefa (FOTO)

Stanislava Čočorovska, supruga Ranka Poletana, nekadašnjeg pripadnika jedinice "Tigrovi" Željka Ražnjatovića - Arkana, makedonskoj javnosti je postala poznata još u novembru 2000. godine

  • 3

Balkanska kraljica kokaina, Makedonka sa srpskom adresom življenja, Stanislava Čočorovska - Poletan (48), koja je pre 10 godina osuđena na 14,6 godina robije, izašla je juče iz najvećeg makedonskog zatvora Idrizovo, ali samo na kratko. Zbog zdravstvenih problema, ona je puštena na lečenje, a u zatvor će morati da se vrati posle mesec dana.

Šta se krije iza zidina CRNOGORSKOG PENTAGONA? Grdosija kod Kotora je dom članova škaljarskog klana, a policija je danas upala unutra

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Carinska uprava Makedonije, 7. januara 2007. godine su na graničnom prelazu Blace otkrili i zaplenili 483 kilograma i 170 grama kokaina, čija je vrednost bila procenjena na 92 miliona evra.

Droga je bila sakrivena u 882 kante sa polikolor bojom, koja je iz Venecuele brodom dopremljena do crnogorske luke Bar. Tu je pretovarena u kamion sa skopskim registarskim oznakama, a preko Kosova i Makedonije trebala je da završi u Grčkoj, gde bi se prepakovala i dalje distribuirala u zemlje Evropske unije.

Foto printskrin: Tv Sitel/MUP

Osim Čočorovske, tada je uhapšen, a kasnije na istu zatvorsku kaznu od 14,6 godina osuđen i vozač kamiona iz Skoplja, Alija Azirović.

Nakon zaplene droge na prelazu Blace, vođa krijumčara, Stanislava Čočorovska - Poletan je uhapšena u Beogradu, a 10. maja 2007. godine isporučena makedonskim pravosudnim vlastima. Glavni dokaz protiv nje su bili transkripti njenih telefonskih razgovora sa grčkim državljanima oko prijema pošiljke polikolora nafilovanog sa kokainom.

Stanislava Čočorovska, supruga Ranka Poletana, nekadašnjeg pripadnika jedinice "Tigrovi" Željka Ražnjatovića - Arkana, makedonskoj javnosti je postala poznata još u novembru 2000. godine. Tada se pojavila informacija da je ona jedan od glavnih igrača u duvanskoj mafiji, u kojoj su glavne uloge imali srpski i makedonski političari i biznismeni. Čočorovska je tada pretila da će objaviti video materijale na kojima se vide poznati makedonski političari i biznismeni kako razgovaraju sa Markom, sinom Slobodana Miloševića, i njegovim bivšim prijateljem Vladom Kovačevićem - Trefom, koji su godinama držali biznis sa švercom viskija i cigara na srpskom tržištu.

Ona je tada tvrdila da je duvanska mafija u Makedoniji ostvarila prihod od 200 miliona tadašnjih nemačkih maraka, i da je u periodu ratova u bivšoj SFRJ, ukupni ćar od nelegalnog biznisa sa cigarama iznosio oko milijardu i 200 miliona nemačkih maraka.

Foto printskrin: Tv Sitel/MUP

Iako se sve vreme istrage i suđenja branila da nema nikakve veze sa švercovanim kokainom sakrivenim u kantama sa polikolor bojom, makedonska policija je preko Interpola dobila informaciju da je Čočorovska i prethodno uvozila polikolor iz Venecuele. Od iste firme „Kromas“ iz Venecuele ona je godinu dana pre hapšenja u dva navrata kupila po 882 kante polikolora. Jedna pošiljka je bila istovarena u Rijeci, Hrvatska, a druga u grčkom pristaništu u Solunu. Ne zna se da li se i u tim kantama sa bojom nalazila droga, a ostalo je nepoznato i sedište firme „Kromas“ u Venecueli.

Uoči njene ekstradicije iz Beograda u Skoplje, Čočorovska je od makedonskih pravosudnih organa tražila da dobije status zaštićenog svedoka, a za uzvrat će im otkriti organizatore šverca pola tone kokaina, ali i ljude koji su 1995. godine pokušali da likvidiraju tadašnjeg makedonskog predsednika Kiru Gligorova. Čočorovska je, navodno, znala ko je i zašto hteo da ubije Gligorova, zato što je, navodno, i sama dala logističku podršku atentatorima, jer se u vreme napada nalazila blizu mesta atentata, gde je imala stan, koji je izdala jednom od atentatora na Gligorova.

Špekulacije da Čočorovska zna atentatore na Gligorova su sa rezervom bile primljene u Skoplju. To je ocenjeno kao njen poslednji pokušaj da se spasi od zatvora zbog šverca kokaina, pošto joj to nije uspelo sa dobijanjem srpskog državljanstva.

Printskrin: Sitel TV

Mesec dana nakon hapšenja Čočorovske, u Makedoniji je bio uhapšen i Vladimir Jovanović, zvani Vlada Japanac, poznat kriminalac iz beogradskog podzemlja, osumnjičen za pokušaj atentata na lidera Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića u Budvi 2.000. godine.

Prema policijskim informacijama, Jovanović je u makedonskom podzemlju tada trebao da pronađe „krticu“ i sazna odakle su protekle informacije o velikoj pošiljci od skoro pola tone kokaina, koju je makedonska policija zaplenila na prelazu Blace, a čiji je organizator bila Stanislava Čočorovska – Poletan i deo srpskog podzemlja.

Tokom suđenja, Čočorovska je negirala umešanost u transport droge. Ona je rekla da ne poznaje, niti je ikada videla ljude, grčke državljane, pomenute u optužnici. Prema njenom objašnjenju, jedan Grk joj je dugovao 78.000 dolara koje mu je dala da joj nabavi cipele, čizme i tašne Đani Versaći za njen butik u Beogradu. Polikolor, koji je bio nafilovan kokainom, trebao je biti kompenzacija za tu robu marke Đani Versaći, koju nikada nije dobila.

Naplata tog duga iz 1995. godine, deset godina kasnije je trebala da se realizuje pošiljkom polikolora. Pošto boju nije imala gde da skladira u Beogradu, Grk joj je navodno organizovao prodaju polikolora u Solunu.

U ovu priču Čočorovske, sud nije poverovao pa ju je krajem novembra 2007. godine osudio na 14 godina i šest meseci zatvora. Istu kaznu je zaradio i vozač kamiona u kome je pronađen kokain, Alija Azirović iz Skoplja.

(D.J.)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nira

    29. decembar 2017 | 15:10

    Kako bi bilo ljepo okrečiti kuću sa ovim polikolorom kuća bi bila uvjek puna veselja:-) :-) :-)

  • Ccc

    29. decembar 2017 | 14:55

    Pre ce biti da je zatvorom ucutkana jel zna mnogo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA