Misterija Carevih kula - svi su čuli za tunel, ali nikako da ga nađu: Šta se krije u prolazu ispod crkve, koji vodi direktno do nje? (FOTO)

Vekovima se, sa kolena na koleno, u Strumici prenosila priča o postojanju tunela ispod Carevih kula

  • 0

Još dugo će ostati misterija da li zaista ispod Carevih kula u Strumici, na jugu Makedonije, postoji tunel koji je iz ovog utvrđenja iz 11. veka, prolazeći ispod celog starog grada Tiveriopola, današnje Strumice, vodio direktno do manastirske crkve Sveti Petnaest Tiveriopolskih sveštenomučenika, locirane na početku sadašnje turske mahale.

Makedonski Deda Mraz bez duše: Brutalno se iživljavao nad nemoćnom srnom, građani traže da se najoštrije kazni (VIDEO)

Tvrđava Careve kule se nalazi na jugozapadnoj periferiji Strumice na nadmorskoj visini od 445 metara. Tu su se ukrštali značajni antički putevi, a sa nje je mogla da se vidi i kontroliše cela strumička kotlina i sva tri ulaza u grad.

Vekovima se, sa kolena na koleno, u Strumici prenosila priča o postojanju tunela ispod Carevih kula. O tome svedoče i stariji žitelji ovog grada. Oni kažu da su se dok su bili deca, negde pre početka Drugog svetskog rata i nakon toga, stalno penjali na Careve kule i silizali u tunel. To su najčešće radila deca iz Čiflik mahale, koja je najbliža tvrđavi.

Foto: Wikipedia/tiveropolnik

- Nama deci iz Čiflika, ali i iz drugih mahala, glavno mesto za igru su bile Careve kule. Nije bilo dana da se nismo penjali tamo. Veoma dobro se sećam da su uprkos strahu, najhrabriji od nas silazili dole i ulazili u podzemni tunel koji je išao u pravcu crkve Sveti Petnaest Tiveriopolskih sveštenomučenika. On je iz dana u dan bivao sve manji, da bi negde krajem pedesetih i početkom šezdesetih godina prošlog veka potpuno nestao zakopan ispod kula - prenosi skopski list Sloboden pečat svedočenje poznatog strumičkog ginekologa Aleksandra Ristevskog.

Prema crkvenim predanjima, tunel je bio toliki da je njime moglo da prođe magare natovareno sa vodom ili osnovnim prehrambenim namirnicama. Najveći problem žitelja Carevih kula u letnjem periodu je bila voda, koju su morali da donose iz nižih delova Strumice, ili čak iz crkve Sveti Petnaest, gde je postojao izvor pored jednog bresta, koji je presušio pre dvadesetak godina.

Tunel bi služio i za evakuaciju vojnika u slučaju osvajanja tvrđave, a preko njega bi i gradsko stanovništvo moglo da se skloni na bezbedno, u Careve kule u slučaju opasnosti.

Foto: slobodenpecat.mk

Uprkos predanjima i svedočenjima o postojanju tunela ispod tvrđave Careve kule, niko ih do danas još nije uspeo da otkrije. Arheolozi su u više navrata to pokušavali, ali bezuspešno. Samo na nekoliko mesta su pronašli eroziju zemljišta i ništa više.

O tome je svedočio i starešina manastirske crkve Sveti Petnaest Tiveriopolskih sveštenomučenika, otac Dimitar Krcev, veleći da su na zahtev mitropola strumičkog Nauma, na istočnoj strani crkve vršena istraživanja.

- Pre nekoliko godina arheolozi su još jednom, sa specijalnim instrumentima tragali za tunelom. Istraživanja su vršena u nekadašnjoj episkopskoj grobnici, koja je pronađena odmah do sadašnje crkve, u oltarskom delu, ali ništa nisu otkrili. Možda se tunel proteže u delu gde sada postoje kuće, ali to ne može da se potvrdi, izjavio je otac Krcev.

Foto: Wikipedia/tiveropolnik

Iako su arheolozi ostali praznih ruku, Strumičani i dalje veruju da je tunel zaista postojao i da je samo pitanje vremena kada će on biti pronađen, a sa njim i tajna koju je vekovima skrivao.

Foto: Wikipedia/tiveropolnik
Foto: Wikipedia/tiveropolnik

(D.J.)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA