≫ 

Srećan kraj priče o bebi koja je pronađena u kontejneru poslednjeg dana 2017: Majka ju je ostavila u smeću, a sada je dobila novi dom

mučni slučaj koji je izazvao zgražavanje u regionu dobio je epilog

  • 5

U kontejneru u Sarajevu, u najlonskoj kesi, poslednjeg dana stare godine, pronađeno je novorođenče. Priča je potresla celu Bosnu i Hercegovinu, a sada je dobila i srećan kraj. Nakon mesec dana beba je smeštena u hraniteljsku porodicu.

Bolni slučaj ostavljene bebe u kontejneru: Patronažna sestra otkrila majku monstruma iz Bosne. Dok su je hapsili, ostala je ledena (VIDEO)

Majka je osumnjičena za pokušaj čedomorstva i brani se sa slobode, a istraga još uvek nije zaključena.

Nakon mesec dana boravka na Pedijatrijskoj klinici devojčica je smeštena u porodicu kod hranitelja. To je za N1 potvrđeno Kontonalnom centru za socijalni rad. Kao nadležni su, kazu, sve vreme tražili dugoročno rešenje.

- Cilj Kantonalnog centra za socijalni rad i Službe socijalne zaštite Opštine Vogošća je bio da se devojčica zadrži dovoljno dugo vremena, koliko je bilo potrebno službu da pronađe adekvatnu porodicu u koju bi se devojčica smestila. Na taj način bi sprečili dodatne separacije, odnosno premeštanje iz jedne u drugu ustanovu - kazao je Adnan Podžo, direktor Kantonalnog centra za socijalni rad.

Foto: Pixabay.com

Motivi majke u ovom slučaju još su misterija. Ali, psiholozi upozoravaju da okidač u sličnim slučajevima može biti postporođajna depresija ili psihoza i da oči treba držati otvorenima.

- Da gledamo simptome majke nakon porođaja! Ako se žena povlači u sebe, ako ne želi da jede, da brine o detetu, ako je agresivna, ako ima agresivne ispade, halucinacije, iluzije, znači obavezno se mora javiti stručnjaku - psihijatru, psihologu, psihoterapeutu, jer je to stanje koje se da tretirati, ali ako se ne tretira, može dovesti i do ozbiljnih stvari - da žena našteti sebi, ili detetu - kaže Đana Lončarica, psihološkinja.

Postpartalna psihoza javlja se kod jednog od 500 slučajeva, upozorava sagovornica N1.

Prema pisanju "Avaza", majka koja je ostavila bebu ima 39 godina i inicijali su joj B.Dž. Tokom odvođenja u policiju nije plakala niti je pokazala bilo kakve emocije. U istrazi je utvrđeno da je zdrava devojčica rođena u Opštoj bolnici “Prim. dr Abdulah Nakaš”, odakle je sa majkom puštena kući.

Foto: Wikipedia/Julian Nitzsche

POLICAJCI KOJI SU PRONAŠLI BEBU

Trenutak kada je maleno lice izvirilo iz najlonske kese, kako je rekao za "Avaz", zauvek će mu ostati urezan u sećanje, kao i bebin nevini pogled koji ga je obasjao kada ju je promrzlu izvadio iz kontejnera.

Ovaj policajac strepeo je hoće li beba preživeti, ali, srećom, on i kolega Midhat Hodžić stigli su na vreme. Kada ju je uzeo u ruke, video je da na glavi ima kapicu i da je bila u benkici umotana u peškir. Još pod utiscima zbog onoga što je doživeo u novogodišnjoj noći, Turčalo kaže da od silnog uzbuđenja jedva može i da priča.

Sa kolegom iz Policijske stanice Centar Midhatom Hodžićem patrolirao je kod stadiona "Asim Ferhatović Hase" na Koševu. Ni slutio nije da će za nekoliko trenutaka doživeti nešto što će mu možda obeležiti karijeru.

- Dobili smo dojavu da iz kontejnera u ulici Koševo dopiru čudni zvukovi. Jedan gospodin tu je naišao i prepao se... Za 40 sekundi našli smo se na licu mesta. Prošli smo kroz sva moguća crvena svetla na semaforima… Sreća da smo živi ostali koliko sam brzo vozio. Kolega Midhat i ja izvadili smo baterije i nagnuli se preko kontejnera. Smeće kao smeće... Pogledamo bolje, kad tamo beba! Živa beba, čista, lepo obučena… Hrabra mrvica nije plakala, a bačena je u kontejner! Nisam mogao da verujem šta vidim svojim očima. Ne sećam se više ni šta sam pomislio tada. Samo sam je čvrsto zgrabio da je izvučem iz smetljarnika - priča Turčalo.

Pogledajte naš eksperiment kako ljudi reaguju kada je ostavite samu u parku:

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA