≫ 

Morbile iz Beograda stigle u Crnu Goru: Zbog prvog slučaja malih boginja se strahuje od epidemije, a ogroman broj dece nije vakcinisan!

Roditelji obolelog deteta imaju još dvoje dece. Od ukupno trinaest članova porodice, za četvoro postoje dokazi da su vakcinisani protiv morbila

  • 2

Nakon velikog broja slučajeva malih boginja koji su zabeleženi u Srbiji tokom proteklih meseci, čini se da su morbile stigle kod naših suseda. U Crnoj Gori je potvrđen prvi slučaj oboljevanja od malih boginja.

Male boginje se sve više šire i već su stigle i do Crne Gore: Obolela devojčica od 14 meseci

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša saopštio je na vanrednoj pres konferenciji da je laboratorijski potvrđen slučaj oboljevanja od morbila. Reč je o detetu uzrasta godinu dana i dva meseca, koje je iz Srbije došlo u Crnu Goru pre sedam dana. Mugoša je rekao da ovo nije iznenađujuće, zbog pada broja vakcinisanih osoba.

Obolela devojčica je za sada stabilno

Roditelji obolelog deteta imaju još dvoje dece. Od ukupno trinaest članova porodice, za četvoro postoje dokazi da su vakcinisani protiv morbila. Obolelo dete je izolovano i hospitalizovano, pišu Vijesti.me.

Direktorka Instituta za bolesti dece Kliničkog centra Sonja Milašinović kazala je da je hospitalizovana devojčica stara 14 meseci. Subjektivne tegobe devojčica je imala pet dana.

- Od samog postavljanja sumnje na morbile mi smo u komunikaciji sa ekipama epidemiološke službe. Nivo opreza u dečjoj bolnici je na visokom nivou, moramo se spremati na hipotetički moguću epidemiju. Spremni smo i vodimo računa o osoblju koje će biti u kontaktu sa obolelim, vodimo računa i o tome. Dete prima simptomatsku terapiju - rekla je Milašinović.

Milašinovićeva je dodala da je devojčica je danas u stabilnom stanju, ali da su moguće komplikacije i da nema mesta za opuštanje. Dete je, kako je kazala, za sada u stabilnom stanju.

Foto: Profimedia

Lako prenošenje oboljenja

Direktor direktorata za javno zdravlje u Ministarstvu zdravlja Miro Knežević rekao je da su u pripremu za ovu situaciju krenuli od prošle godine, otkako u zemljama u okruženju ima obolelih od morbila.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša je napomenuo da se oboljenje vrlo lako prenosi, kapljičnim, odnosno respiratornim putem, pa se može očekivati da se jave novi slučajevi, pišu Vijesti.me.

- Vakcina imamo dovoljno, spremni smo na ovo, svi su dobili vodič i upustva. Ja se nadam da ćemo uspeti da izolujemo problem na nivou porodice, ali to ne možemo garantovati. Period inkubacije je najčešće od 15 do 20 dana - rekao je on.

Foto-ilustracija: Profimedia

Apel na roditelje da vakcinišu decu

Mugoša je apelovao jos jednom da se deca vakcinišu. Rekao je da je broj vakcinisanih za nekoliko meseci za decu rođenu 2015. prešao 70 odsto. Kod manje dece, taj procenat je oko 45 odsto. Mugoša je poručio da se deca dovedu na vakcinaciju po programu imunizacije.

On je objasnio da nevakcinisana deca, čija je majka vakcinisana, imaju prirodno pasivni imunutet do 9 meseci života. On je objasnio da je domet kapljica za prenošenje morbila metar i po do dva metra, kao i da se prenosi i rukama. On je rekao da je teško pratiti kontakte. Savetovao je građanima da se ne uzrujavaju, kao i da se u slučaju simptoma visoke temperature, dijareje i osipa jave izabranom lekaru.

Iz Instituta za javno zdravlje su u proteklom periodu više puta apelovali na roditelje da vakcinišu dvoju decu na vreme, ukazujući na opasnost od epidemije, pošto je u prethodnom periodu zabeležen veći broj obolelih, kao i smrtnih slučajeva u regionu.

Prinskrin: Facebook/Vijesti

Još je rano govoriti o epidemiji

Doktor Milko Jokismović iz Instituta za Javno zdravlje kazao je da je još uvek rano govoriti da li će prvi slučaj oboljevanja od malih boginja pokrenuti epidemiju ili ne, pišu Vijesti.me.

- Potvrđen je prvi slučaj oboljevanja od malih boginja, to je prvi slučaj u 2018. godini, prvi slučaj od juna 2015. godine. To je nešto što smo očekivali, praktično je bilo pitanje trenutka kada će se registrovati prvi slučaj oboljevanja. U ovom trenutku je rano govoriti da li nam preti epidemija. Ono što možemo reći je da imamo razloga za brigu, zabrinutost, iz razloga što je veliki broj dece predškolskog uzrasta nevakcinisan. Međutim, još je rano govoriti da li će baš ovaj slučaj pokrenuti epidemiju ili ne - kazao je Joksimović.

Foto-ilustracija: Profimedia/Sciencephoto RM

Smanjen broj vakcinisane dece

On je kazao da je poslednje tri godine došlo do pada broja vakcinisane dece.

- Mi smo već odavno govorili i upozoravali da je poslednje tri do četiri godine došlo do pada broja vakcinisane dece. Ja ću vam reći da u ovom momentu za decu rođenu 2014. godine od kojih su praktično svi trogodišnjaci, on iznosi nekih 85 procenata. Za decu rođenu 2015. koje smo pratili tokom cele prethodne godine i sada pratimo, iznosi nekih 71,4 posto što jeste jedan značajan napredak, ako vam kažem da je recimo u maju za istu tu decu procenat bio svega 46 odsto, vidite da je jedan veliki broj dece vakcinisan - rekao je Joksimović.

On je rekao da su ti procenti i dalje nezadovoljavajući, pogotovo ako imamo u vidu da je krajem prošle godine dospeo jedan veliki novi broj dece za vakcinaciju, pišu Vijesti.me.

- To su sva ona deca koja su rođena 2016. godine koje je prema kalendaru trebalo vakcinisati do kraja marta ove godine. U ovom momentu od te dece vakcinisano je nekih 39 posto, međutim ti podaci još nisu defitinitvni iz razloga što vakcinacija traje. Do 31. marta imamo vremena da ih pravovremeno vakcinišemo.

Kada pogledate sav taj broj zadnjih pet godina vidimo da mi imamo preko 9.000 dece uzrasta od 1 do 5 godina koja nisu primila niti jednu dozu MMR vakcine. I upravo je to najveći razlog naše zabrinutosti. Najveća bojazan da ukoliko virus uđe u tu populaciju da kažemo da će se praktično bez nekih većih prepreka širiti. I to je najveći razlog zbog čega smo zabrinuti.

Nema razloga za neku veliku paniku zato što nas još uvek drži jako dobar kolektivni imunitet za decu koja su starija od pet godina, za svu školsku decu, za srednjoškolsku decu pa i starije do 30 godina - kazao je Joksimović.

Joksimović je rekao da sva deca i odrasli koji su vakcinisani ne bi trebalo da budu zabrinuti jer je MMR vakcina jedan od najefektivnijih vakcina.

Pod rizikom su i odrasli

- Svi oni do 1971. godišta se pretpostavlja da su u detinjstvu preležali male boginje. Za one rođene posle postoji naverovatnije podatak da li su vakcinisani sa jednom dozom MMR vakcine. U poslednje vreme se deca vakcinišu sa dve doze MMR vakcine. Svi od 1971. do 1993. predstavljaju sporni momenat za infekciju morbila, piše cdm.me.

Ona deca koja nisu vakcinisana predstavljaju rizik na morbile - kazala je direktorka direktorata za kontrolu kvaliteta i unapređenje ljudskih resursa Vesna Miranović.

Foto: Profimedia, Google maps

U Srbiji raste broj obolelih

Od početka oktobra 2017. godine, zaključno sa današnjim danom, na teritoriji Srbije, uključujući i teritoriju nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, registrovano je ukupno 1.327 slučajeva malih boginja, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Kako se navodi u saopštenju, od tog broja je 660 slučajeva labaratorijski potvrđeno u Institutu Torlak.

Institut je saopštio da je od početka oktobra 2017. godine, zaključno sa 23. januarom 2018, na teritoriji Srbije, uključujući i teritoriju nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, registrovano ukupno 1.269 slučajeva malih boginja, od kojih je 631 laboratorijski potvrđen u Institutu Torlak.

Kako se navodi u saopštenju, najmlađa obolela osoba je uzrasta jedan i po mesec, a najstarija 60 godina. Najveći broj obolelih je u uzrasnim grupama mlađim od pet i starijim od 30 godina.

Većina obolelih osoba, njih 94 osto je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa, navodi se u saopštenju.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirko

    31. januar 2018 | 08:48

    Zar boginje ne mogu da se preleže? Otkud tolika frka oko vakcina, ko će da profitira od prodaje vakcina? Ko je proizvođač vakcina?

  • srbin iz srbije

    31. januar 2018 | 09:43

    Ne druzim se sa komsijama pa sam bezbedan.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA