≫ 

KOTOR U PANICI OD MOGUĆE EPIDEMIJE: Dvoje obolelo od malih boginja, virus stigao iz Beograda

Oba pacijenta trenutno su u stabilnom stanju, građani u strahu od epidemije

  • 2

Institut za javno zdravlje Kotora potvrdilo je oboljevanje od morbila kod dvoje pacijenata kod kojih je utvrđeno da su virusu bili izloženi u Beogradu.

- Radi se o dve odrasle osobe (1969. i 1973. godište) od kojih je jedna nevakcinisana, a druga bez validnih dokaza o vakcinaciji. Oba pacijenta su za sada stabilnih vitalnih parametara, ali su zbog mogućih komplikacija i sprečavanja daljeg širenja infekcije izolovani i hospitalizovani na infektivnom odeljenju Opšte bolnice u Kotoru do isteka perioda zaraznosti. Epidemiološkim istraživanjem identifikovani su svi bliski kontakti koji su stavljeni pod intenzivan epidemiološki nadzor - navodi se u saopštenju Instituta, prenose Vijesti.

Novi slučaj morbila u Beogradu: Još jedno dete obolelo, hitno prevezeno na Infektivnu kliniku! Podneta krivična prijava protiv protivnika vakcinacije, postaje ozbiljno

Dodaje se da se obzirom na prikupljene podatke, jasno je da se radi o ponovnom "uvozu" virusa morbila u Crnu Goru.

Iz Instituta je saopšteno je da je vrlo moguće da će doći do epidemije.

Foto - Ilustracija: Profimedia, Wavebreak, Wikipedia

- Na ovu mogućnost je do sada više puta ukazivano, kako iz Instituta tako i iz drugih zdravstvenih ustanova. S obzirom na broj idetifikovanih kontakata moguće je, ali nužno ne znači da će neodložno doći do masovnog – epidemijskog  širenja virusa - stoji u saopštenju Instituta.

Iz Instituta ističu da je epidemiološka situacija u Crnoj Gori sa za sada sporadičnim uvozom slučajeva rezultat jvisokih stopa imunizacija i visokog nivoa kolektivnog imuniteta iz ranijih godina.

Daljinac

(I.Đ. - Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA