15

Na granici sa Srbijom je najočuvanije svetilište islamskog mističnog monaškog reda u Evropi: Legenda kaže da je osnovao Šurak Sulejmana Veličanstvenog (FOTO)

Arabati baba tekija ove godine proslavlja 480 godina od osnivanja, ali je još uvek misterija kako je zaista nastala

Na izlazu iz Tetova prema Gostivaru, u podnožju Šar planine, na severozapadu Makedonije nalazi se najočuvanije bekteško svetilište u Evropi - tekija Harabati babe, ili Arabati baba teće, kako je nazivaju u Makedoniji. Tekija je poznata i pod imenom Sersem Ali Babina tekija. Izgradnja je počela 1538. godine oko turbeta Sersem Ali Babe, osmanskog derviša, a završio ju je njegov naslednik Arabati baba, koji se smatra za glavnog arhitektu i graditelja tekije, po kome je ona i dobila ime, iako se u mnogim dokumentima Arabati baba tekija naziva po njenom ktitoru - Sersem tekija.

Sva čuda Svetog Nikite: Kažu da ko stane na čarobni kamen, prekrsti se, pomoli i izgovori šta ga muči, želja mu se ispuni (FOTO)

U okviru tekije nalazi se turbe, cvetna bašta, zimski dom, kula osmatračnica, biblioteka, molitvene prostorije, pećnica i kuhinja sa trpezarijom, dve konjušnice, groblje uglednih derviša, vojnički dom, pomoćni objekat, konak i velika mermerna česma unutar drvenog šadrvana.

Foto: Telegraf

Ovaj kompleks, ograđen zidovima visokim 7 metara, jedinstven je na teritoriji Balkana i Male Azije. Do danas je sačuvano desetak planski postavljenih objekata. U centralnom delu tekije se nalaze reprezentativne prostorije za verske obrede, prijem gostiju i život derviša. U južnom delu su se nalazili ekonomski objekti, od kojih su ostali samo temelji, a severni je ograđen visokim zidom na kome je kula i konaci za život.

Foto: Telegraf

Arabati baba tekija ove godine proslavlja 480 godina od osnivanja, ali je još uvek misterija kako je zaista nastala.

Prema prvoj verziji, kako su nam svojevremeno pričali derviši u tekiji, Ali Baba je bio brat sultanije Mahidevran, supruge sultana Sulejmana Veličanstvenog, koji je bio šejh visokog ranga u važnoj Dimetoka tekiji, a kada je Mahidevran prognana sa dvora, Ali Baba je proteran, pa je na obroncima Osmanskog carstva, u Tetovo osnovao sopstvenu tekiju.

Foto: Telegraf

Druga verzija kazuje da je Ali Baba bio ministar za verske poslove Osmanskog carstva, koji se odrekao titule da bi živeo prostim životom bekteša. Besan što jedan od njegovih najodanijih sluga odlazi sa dvora, sultan Sulejman je, navodno, kroz dvorsku kapiju viknuo na Alija: „Ako si budala, idi!“ Osmanska reč za „budalu“ je „sersem“, pa je tako od tada ostao nadimak Ali Babe.

Foto: Telegraf

Bez obzira šta je od svega ovoga tačno, činjenica je da je Sersem proputovao celo Osmansko carstvo, sve dok nije stigao podno Šar planine. Tamo je sa svoja četiri učenika u miru ispovedao svoju veru sve do smrti 1538. godine. Nakon toga trojica učenika odlaze, a četvrti, Harabati Baba osniva svetilište u Tetovu, koje i danas slavi život Sersem Ali Babe.

Foto: Telegraf

U drugoj polovini 18. veka, Redžep Paša i njegov sin Abdurahman Paša proširuju tekiju. Danas, nažalost, mnoge građevine više ne postoje, a u dvorištu se nalazi kula u kojoj je, u karantinu, živela Fatima, najmlađa ćerka Abdurahman Paše, koja je bolovala od tuberkuloze.

Bekteši su islamski sufijski red koji potiče iz 13. veka, a derviši su bili čuveni kao plemeniti, mirni i gostoljubivi ljudi, u šta smo se u više navrata i sami uverili.

Foto: Telegraf

- Bekteši su islamski mistični monaški red koji sledi tarikat. Islam ima četiri postulata ili stuba: šerijat ili pravo, tarikat ili mistični put, hakikat – pravda i marifet, odnosno znanje. U tarikatu, koji sledimo mi bekteši, postoji bratstvo, a život u tekiji je veoma sličan monaškom životu u pravoslavnim manastirima. Za više bekteške velikodostojnike važi celibat, a za niže, do titule otac, dozvoljen je brak. Centar bekteštva se do 1925. godine nalazio u Turskoj, a kada je na čelo moderne Turske došao Kemal Ataturk on je zatvorio sve tekije.

Foto: Telegraf

Tadašnji bekteški vođa Sali Nijazi Dede baba, poreklom iz Albanije, pet meseci je pokušavao da sačuva red u Turskoj, a pošto u tome nije uspeo, morali su da odu. Utočište su našli kod tadašnjeg albanskog kralja Zogua, koji je bio naklonjen derviškom redu, pa im je dodelio plac u Tirani gde je izgrađena tekija. Od tada se svetsko sedište bekteša nalazi u Tirani - ispričao je za skopski portal sdk.mk derviš Abdulmutalib Bećiri, koji stalno živi u Arabati baba tekiji u Tetovu.

O miroljubivosti, posvećenosti i duhovnom životu derviša svedoči bivši javni tužilac, advokat Stavre Džikov.

Foto: Telegraf

- Ja posebno poštujem bektešstvo, a deda Edmonda, koji je svetski poglavar bekteša smatram kao svog duhovnog brata. Bektešstvo je most između muslimanstva i hrišćanstva. Bektešstvo, kao vera u muslimanskom svetu je filozofska kategorija. Oni su monasi koji šire plemenitu ideju Boga, Alaha. Bekteški deo muslimanskog sveta predstavlja harmonizaciju ljudskog opstanka. Oni nose duhovnost u kojoj nema ekstremizma, već čovekoljublje, kaže Džikov, koji je jedan period bio advokat bekteškog društva i dobar je poznavalac bektešizma.

Arabati baba tekija predstavlja izuzetno značajan istorijski i kulturni objekat u Makedoniji, a zbog svoje arhitekture i lepote privlačan je i za turiste.

Foto: Telegraf

Do početka vojnog konflikta 2001. godine u Makedoniji sa tekijom je upravljao tekstilni kombinat Teteks, koji je tu izgradio ekskluzivni ugostiteljski objekat sa prenoćištem. Nakon završetka konflikta, Teteks napušta kompleks Arabati baba tekiju, a Muzej tetovskog kraja, koji se tu nalazio, bio je nasilno izbačen.

Tada je, pored bekteša koji su se proširili u prostorije napuštenog Muzeja, u tekiju ušla Islamska verska zajednica ( IVZ ), koja sada koristi nekoliko objekata.

Foto: sdk.mk

Od tada tetovski derviši vode spor sa IVZ oko vlasništva nad Arabati baba tekijom. Derviši kažu da je tekija njihova i tvrde da o tome imaju i tapije iz turskog vremena, a iz IVZ ističu da oni, kao predstavnici svih muslimana imaju pravo da koriste i tekiju.

Da bi dokazali vlasništo, tetovski bekteši su pokrenuli spor i pred Međunarodnim sudom pravde, iako prema nekim informacijama Arabati baba tekija se još uvek vodi kao vlasništvo Republike Makedonije.

Foto: sdk.mk

Dok se ne reši ovaj spor, jedan deo tekije će i dalje koristiti bekteši, IVZ koristi jedan objekat kao džamiju, a ostali objekti – hotel, restoran, šadrvan i drugi postepeno propadaju jer nema ko da se brine o njima.

Daljinac

(D.J.)

Tagovi: Arabati baba teće, Balkan, bekteši, bektešizam, derviš, Harabati babe, Makedonija, muslimani, osmanlija, Osmansko carstvo, Šar-planina, Sersem Ali Babe, Sulejman Veličanstveni, svetilište, Tekija, Tetovo

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (15)
Poređaj komentare:
 • L
  Ljubica

  Da kazem ovom MIXI!neznas svoju istoriju a mesas se u tugji,uzmi knjige i nauci nesto korisno i pametno a ne trci ispred rudo kao neznalica.

 • N
  Nele

  Za vreme Juge Tekija je bila Makedonski Motel sa najboljim specijalitetima,secam se dok sam ziveo tamo bio sam klinac a Djurovski je doveo Zvezdu na prijateljsku utakmicu sa Teteksom i tamo su presedali a mi deca se slikali i dobijali potpise od Ljukovcana,Musemica,Zec,Miljanic i td.

 • M
  Mixi

  Dragi moji sunarodnici i Tetovo je Srbijansko. Pa tako i gradjevina . E sad ,sto je to u izmisljenoj B.J.R.M. to je druga prica

Pijani Hrvat prijatelja polio benzinom i zapalio: Brzo se predomislio, ugasio ga, pa su nazdravili uz špricer

Kolinda u stilu estradne zvezde delila deci svoje fotografije sa autogramom: Hrvati ne znaju šta da kažu na još jedan ispad predsednice

Bakir Izetbegović tvrdi da je siromašan i da za nekoliko dana ide na biro (VIDEO)

Helanke, dekoltirana bluza i maska preko lica: Ovako je izgledao učesnik crnogorskog Prajda, oko koga su se svi okupili (VIDEO)

Vetar munjevito hara po Crnoj Gori: Srušio se kran na tek izgrađeni deo hotela (FOTO)

Skandal na odavanju pošte žrtvama rata u Vukovaru: Pupovac položio vence, građani mu okrenuli leđa (VIDEO)

Siromašna baka je pozivala ljude da kupe bademe, a onda su joj prišle komunalne momčine od 120 kg: Sve su joj prosuli i vređali su je (VIDEO)

Devojčica je došla kod ringišpila tokom crkvenog zbora, a prodavci karata imali su pakleni plan i naterali su je na seks

Prvo su im mažnjavali kante i kontejnere, a sada su đubretarima ukrali i kamion

Usred "Balkanskog špijuna" upao kao od majke rođen: Muškarac popio kanabisovo ulje i go šetao Narodnim pozorištem, policija ga iznela

Krenuli su "trbuhom za kruhom", a završili prevareni i poniženi: Ovako u Bosni varaju gastarbajtere

Slučaj Praljak 2 u Tuzli: Optuženi pokušao da se spali tokom izricanja presude, život mu spasili policajci

Divljanju po crnogorskim putevima je došao kraj: Pooštrene su kazne, za neke prekršaje sledi zatvor i "olakšanje" za 1.000 evra

Saobraćajna nesreća kod Prnjavora: Dve osobe poginule, dve povređene

Učenik (12) teroriše sve u Osnovnoj školi u Osijeku: Seksualno zlostavljao devojčicu, drugoj pretio makazama, a dečaku je stavio oštricu pod grlo

"Ovo pola Crne Gore ne zna da reši. Deco ne dajte se": Mama tražila pomoć oko domaćeg zadatka, pa postala hit na internetu (FOTO)

Razvedeni očevi iz zemalja bivše Jugoslavije zajedno traže svoja prava: Decu nisu videli godinama nakon braka (VIDEO)

Imao je samo 7 godina kada je iz BiH izbegao u Ameriku: Sada je na Forbsovoj listi najuticajnijih mladih ljudi

Mladić (25) poginuo jer mu se zaključao volan: Potresna poruka njegovog oca rasplakala region

Ako se zarati, Crna Gora ima 5.000 vojnika: Mi smo mala, ali efikasna država i članica NATO

Gruevski preko Albanije otišao u Crnu Goru? Crnogorska policija tvrdi da je ušao i istog dana izašao iz zemlje

Orban obećao zaštitu Gruevskom? Zahtev za azil u Mađarskoj je pravno, političko ili prijateljsko pitanje? (FOTO)

Gradonačelnik Vukovara ucenjuje Pupovca: Mora da odluči na čijoj je strani za Dan sećanja

Kapetan Dragan ostaje u zatvoru: Sud u Hrvatskoj odbio zahtev da uslovno izađe na slobodu

Crnogorci se sve kasnije odlučuju za brak, a razvode se više nego pre

Todorićev advokat: On nema milion evra za kauciju, ali ima prijatelje

Splićanin provalio u kuću i tražio šta će da opljačka, a onda je našao alkohol i opio se do nesvesti

Urnebesne dogodovštine konobara u Hrvatskoj: Ona bi kapućino, ali bez pene, a on makijato bez mleka

Beloglavi sup pušten na slobodu u Hrvatskoj, pa ubijen u Crnoj Gori (FOTO)

Todoriću određena kaucija od milion evra: Ako plati u kešu mogao bi da izađe iz zatvora

"Nežno ćemo se maziti na kiši": Rusi posvetili pesmu Kolindi u mokroj majici (VIDEO)

Jezivo ubistvo i samoubistvo u Bijeljini: Izrešetao ženu pištoljem, pa presudio sebi

Kolinda nabrajala ko je sve ponos Hrvatske, pa priznala da je Tesla Srbin

Britanski Gardijan tvrdi: Hrvatska policija pretukla azilante. Pojavio se i krvavi video!

Sezonska ski karta sa Jahorine važi u slovenačkim ski centrima

Monstrum iz Zadra koji je brutalno pretukao devojku ponovo šokira na sudu: Taj dan sam popio dve flaše vina i 10 viski kola

Todorić tri sata iznosio odbranu pred tužilaštvom, pa vraćen u zatvor

Razrešena misterija smrti sobarice Slavice na Krku: DNK veštačenje potvrdilo ko je ubica

Slovenija planira lansiranje dva satelita u svemir: Snimaće Zemlju sa visine od 600 kilometara

Crnogorka koja je kolima ubila Miloša i teško povredila njegovu verenicu u Bečićima na suđenju rekla da "ne oseća krivicu" - i to nije sve

Tinejdžeri puše osveživače vazduha! Ostaju bez svesti, grče se, uriniraju i obavljaju veliki nuždu nasred ulice

Zoran je zabeležio pakao kroz koji prolaze migranti: Zamisli da lutaš po planinama, da ti dan počinje huškanjem policijskih pasa (FOTO)