≫ 

Balkanu ovog proleća prete poplave, oluje i klizišta: Strašno upozorenje američkih meteorologa

U delu koji se odnosi na vremensku prognozu za Balkan, Akjuveder je objavio i fotografiju poplava u Obrenovcu 2014. godine

  • 34
Poplave u Obrenovcu Foto: Tanjug/MUP Srbije

Američka meteorološka služba "Akjuveder" (AccuWeather) objavila je vremensku prognozu za proleće 2018. u Evropi, u kojoj upozorava na visok rizik od poplava na Balkanu zbog češtih padavina.

Gradovi u Evropi biće neprepoznatljivi, vreme će postati još ekstremnije, a jedna prestonica je najugroženija: Stravična upozorenja naučnika

Iako je tokom većeg dela zime zabeleženo manje kiše i snega na Balkanu nego što je prosek za taj period godine, meteorolog Alen Repert navodi da će se oluje s kraja zime nastaviti i tokom proleća.

"Akjuveder" upozorava da će naleti kiše i oluje s grmljavinom dovesti do natprosečne količine padavina u području od Grčke do Rumunije i Mađarske.

Foto: AP/Tanjug

Upozorava i da se zbog slabo pokretnih olujnih sistema očekuju padavine na tim lokacijama i više dana uzastopno, što povećava rizik od poplava.

- Sneg će verovatno padati na planinama tokom marta, a u aprilu samo na najvišim tačkama - navodi Akjuveder.

Kako napominje da promena na blaže vreme s kišom zajedno s otapanjem snega s planina povećava rizik od poplava.

- Poplave zbog čestih padavina i otapanja snega s planina moguće su u duzem periodu, što bi moglo da dovede do kašnjenja u sađenju useva širom Balkana -  rekao je meteorolog Tajler Rojs.

Printskrin: Youtube/TV Ljig

Osim opasnosti od poplava, Akjuveder upozorava na opasnost od klizišta, koja mogu da ugroze oblasti na Dinarskim Alpima i balkanskim planinama.

Navodi se i da Alpima preti rizik od poplava zbog velike količine snega posle zime, koji će se brzo otopiti zbog blagog vazduha i čestih padavina.

Promena na blaže i vlažno vreme povećava i rizik od lavina, upozorava Akjuveder.

Foto: Tanjug/AP

U delu koji se odnosi na vremensku prognozu za Balkan, Akjuveder je objavio i fotografiju poplava u Obrenovcu 2014. godine.

Da li naš kontinent ostaje bez snega:

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lazar Mड़ञणम

    25. februar 2018 | 00:32

    Polupacemo mi harp pa im se zelje nece ispuniti 😃

  • Realan

    24. februar 2018 | 18:13

    Smejala se Srbije zime 2014. kad su dali prognozu pa smo plakali u Maju. Nadam se da se od tada do danas nešto uradilo u Srbiji po pitanju odbrane od poplava, i da nije sve opet bila demagogija vlasti o navodnim radovima po tom pitanju.

  • Drasko

    25. februar 2018 | 00:25

    Ahaha pa sta bi ameri drugo zeleli balakncima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA