≫ 

Hrvatska mora da isplati ovaj novac jednoj od srpskih ćerki čijeg su oca ubili pre 23 godine (VIDEO)

Dušanka Mandić, kćerka Mirka Pokrajca koji je imao 84 godine kada je, kao jedna od devet žrtava, ustreljen u tom malom mestu pored Kistanja, dobiće 132 hiljade kuna (oko 17.750 evra) odštete od države

  • 4

Zločin u Varivodama, masakr srpskih civila koji su nakon Oluje, 28. septembra 1995. godine, počinili pripadnici hrvatske vojske i policije, dobio je još jedan sudski epilog. Hrvatska država sada porodici jedne od žrtava mora odlukom Opštinskog suda u Šibeniku da plati odštetu.

Dušanka Mandić, kćerka Mirka Pokrajca koji je imao 84 godine kada je, kao jedna od devet žrtava, ustreljen u tom malom mestu pored Kistanja, dobiće 132 hiljade kuna (oko 17.750 evra) odštete od države te joj Republika Hrvatska mora nadoknaditi i 25 hiljada kuna (oko 3.362 evra) sudskih troškova, piše hrvatski Telegram.

Američki istoričar: Cilj NDH je bio genocid nad Srbima, katolička crkva je pomagala stvaranje ustaške fašističke države

PROCES SE NA SUDOVIMA ODUGOVLAČIO GODINAMA 

Ovaj postupak traje još od 2005. godine kada je porodica pokojnog gospodina Pokrajca podnela tužbu protiv Hrvatske. Učinili su to tačno deset godina nakon masakra u kojem su živote izgubili Dušan Dukić (59), Špiro Berić (55), Jovo Berić(75), Jovan Berić (56), Radivoj Berić (69), Marija Berić (69), Milka Berić (67) i Marko Berić (82), te 84-godišnji Pokrajac. Bilo je veče, gotovo dva meseca nakon Oluje, kada je nekoliko pripadnika hrvatskih vojnih i policijskih snaga došlo u Varivode. Sve redom starije civile pobili su u njihovim dvorištima i kućama. Sve žrtve bili su Srbi.

Foto: Profimedia, Alamy

Dušanka Mandić sve do sada je čekala odluku suda jer je njena tužba prebacivana između zagrebačkog i šibenskog suda, a 2014. godine njen tužbeni zahtev bio je odbijen. Tu odbijenicu je dobila godinu dana nakon što je prvom presudom već dosuđena odšteta deci supružnika Radivoja i Marije Berić. Njih troje dobilo je ukupno 540 hiljada kuna (oko 72.621 evra)

KAKO JE SVE DRŽAVA POKUŠALA DA SE IZVUČE

Nakon što se gospođa Mandić žalila, postupak je ponovljen. U tužbi je istakla kako odštetu traži na osnovu Zakona o odgovornosti Republike Hrvatske za štetu koju su uzrokovali pripadnici hrvatskih oružanih i redarstvenih snaga u toku rata. Iako se pokušala nagoditi s državom u mirnom postupku van suda, to joj nije uspelo.

Opštinsko državno tužilaštvo u Šibeniku koje je zastupalo Republiku Hrvatsku, tvrdilo je tokom procesa da je njeno potraživanje zastarelo, odnosno da joj se odšteta više ne može isplatiti. Osporavana je i odgovornost države. Naime, predstavnici države tvrdili su da je u pitanju ratna šteta, budući da se ubistvo Mirka Pokrajca dogodilo u prostoru i vremenu odvijanja vojno borbenih akcija. A za ratnu štetu Republika Hrvatska zakonski nije odgovorna.

Printskrin: UNTV

Međutim, prema Zakonu o odgovornosti za štetu nastalu usled terorističkih akata i javnih demonstracija država ipak snosi odgovornost i to nezavisno da li utvrđeno ko je štetu skrivio. Taj zakon propisuje da Republika Hrvatska na načelima društvene solidarnosti, ravnomernog snošenja javnog tereta te pravičnog i brzog obeštećenja snosi odgovornost za štetu. Dakle, nužno je utvrditi okolnosti pod kojima je određena šteta uzrokovana ne bi li se utvrdilo radi li se o ratnoj šteti ili ne. Tako je i bilo u ovom procesu.

POSTUPAK JE VOĐEN PROTIV PRIPADNIKA HRVATSKE VOJSKE

Sud je analizirao sve do sada dostupne podatke o zločinu u Varivodama. Nije bilo nikakve sumnje da je Mirko Pokrajac ubijen 28. septembra 1995. zajedno s još osmoro civila srpske nacionalnosti. Jednako je tako sasvim jasno da su počinitelji ostali nepoznati.

Doduše, postupak je vođen protiv četvorice optuženih pripadnika Hrvatske vojske. Na teret im je stavljeno ubistvo iz koristoljublja, dakle pljačke na oslobođenim područjima, ali su svi u maju 1999. oslobođeni. Tu je presudu Vrhovni sud Republike Hrvatske ukinuo, pa je suđenje ponovljeno. Na kraju je, u februaru 2002. proces pravomoćno obustavljen. Niko nije proglašen krivim.

Foto: Foter/Flickr/SalFalko

Ipak, iz iskaza ispitanih svedoka utvrđeno je da su počinitelji zločina u Varivodama bili pripadnici hrvatske vojske.

ŠTA PIŠE U PRESUDI ŠIBENIČKOG SUDA

- Ubistvo roditelja tužiteljke u konkretnoj situaciji izazvalo je kod građana osećaje straha, užasa i lične nesigurnosti, zbog čega je nesumnjivo da je ova šteta uzrokovana terorističkim aktom. Kako za štetu koja nastane usled terorističkog akta odgovara država, njena odgovornost nije pod znakom pitanja - utvrdio je Opštinski sud u Šibeniku, odbacivši istovremeno i tvrdnje o zastarelosti. Nikakve sumnje za sud nije bilo ni oko duševnih boli koje je Dušanka Mandić proživela zbog očevog ubistva, koje je, kako stoji u presudi, bilo motivisano političkim pobudama.

Osim za zločin u Varivodama nikad nije dokazano ni ko je ubio srpske civile u Gruborima. Tamo je šest vremešnih meštana ubijeno 25. avgusta 1995. godine, a dvojica pripadnika ATJ Lučko, kojima se taj zločin stavljao na teret, oslobođeni su krivice.

Printskrin: UNTV

Pogledajte video:

Daljinac

(Telegraf.rs/ Izvor: Telegram.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VAN

    8. mart 2018 | 06:56

    Sramota to je mizerna isplata, za državu koja je svoju državnost zasnovala na genocidu.

  • Cika Velja

    8. mart 2018 | 09:27

    Znaci da postoji pravosnazna presuda i za terorizam??? Pa bas lepo gospodo Hrvati,em udruzeni zlocinacki poduhvat,sad terorizam...pa jel vi to vec poceli da tonete???

  • poznavalac istorije

    8. mart 2018 | 09:00

    Sve ovo ne bi bilo, da nije komunista.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA