≫ 

Hrvati se uzbudili što je Beograđanka gola pozirala u crkvi u Dubrovniku: "Oče, oprosti joj, ne zna šta čini" (FOTO)

Snimateljska ekipa neovlašćeno je ušla i u otvorenim dubrovačkim crkvama obavila snimanje, od čega je deo javnosti podeljen na društvenim mrežama

  • 31

Ekipa nemačke akademije za film i televiziju "Deutche Film und Fernsehakademie Berlin", snimala je proteklih dana u Dubrovniku studentski dokumentarni film "The Colour Nude". To ne bi bilo ništa čudno da fotomodel, beogradska spisateljica Vesna Knežević Ćosić nije bila gola, a deo ovih erotskih fotografija snimljen u dubrovačkim crkvama.

"Pi.kin dim": Ova fotografija umetnice Ane izazvala je pravu buru u Hrvatskoj

Snimateljska ekipa neovlašćeno je ušla i u otvorenim dubrovačkim crkvama obavila snimanje, od čega je deo javnosti podeljen na društvenim mrežama, pa je to podignulo na noge mnoge Dubrovčane koji su oštro reagovali na ovakvo nepoštovanje svetih objekata u gradu.

Reagovao je i biskup Mate Uzinić koji je najavio i pravne posledice za one koji su uzurpirali ova mesta.

- Duboko me ražalostilo to što je danas zbog vlastite promocije zloupotrebljena otvorenost dubrovačkih crkava za snimanje neprimerenih fotografija pod izgovorom umetnosti, na šta ćemo morati medijski i pravno da reagujemo.

Moleći Gospodina za nas koji smo ovim povređeni, sa raspetim Isusom želim da se molim i za one koji su to uzrokovali govoreći: "Oče, oprosti im, ne znaju šta čine!" napisao je dubrovački biskup Mate Uzinić na svom Fejsbuk profilu.

Za projekat je u Dubrovniku angažovan fotograf Stijepo Brbora koji je pojasnio svoju ulogu u ovom slučaju. Podvlači da on nije niti organizator niti idejni tvorac spornog snimanja niti fotografija i da je za sve bio angažovan isključivo kao fotograf, statista filma.

- Organizator je Filmska akademija iz Berlina koji snimaju eksperimentalni dokumentarni film o starijoj ženi koja se oslobađa, koja je buntovna i subverzivna, mada je takva subverzivnost tipična za mlađu populaciju. Rekli su mi da imaju sve dozvole, domaće producente iz Zagreba, a mene su angažovali samo kao fotografa i svi su materijali njihovi.

Reč je o maloj ekipi žena, ali ne znam da li su imali dozvolu i za crkvu, ali bilo je tu usmenih dogovora - kaže Brbora, dodajući kako je ekipa vrlo organizovana, pa su tako nabavili i dozvolu za snimanje na gradskim zidinama koju nisu imali.

Nije znao reći ko je pribavljao dozvole za snimanje u Dubrovniku.

Foto: Wikimedia/Diego Delso

- Svi drugi fotografi koji su nas fotografisali za snimanja morali su takođe da potpišu određene dokumente. Sve je bilo vrlo pedantno, mislio sam da imaju dozvole - tvrdi Brbora.

Brborini kolege, dubrovački fotografi potvrdili su kako im je nemačka filmska ekipa zaista dala na potpis saglasnost da neće tražiti naknadu u slučaju da budu deo ovog dokumentarnog filma.

Kako su propustili da zatraže dozvolu baš za snimanje u crkvi gde na svakom ulazu stoji upozorenje da se unutra ne ulazi niti u previše slobodnoj odeći ili kupaćim gaćima, a posebno ne goli, drugo je pitanje.

I njima kao uostalom i Brbori sigurno je bilo sasvim jasno da takvu dozvolu nikad ne bi ni dobili od Dubrovačke biskupije, naročito zbog toga što biskup nije dopustio da se već planetarno poznata "gola" scena "Walk of Shame" iz serije Game of Thrones snima ispred dubrovačke Katedrale.

O snimanju erotskih fotografija u dubrovačkoj crkvi oglasio se gradonačelnik Mato Franković.

Foto: Wikimedia/Bizutage

- Oštro osuđujemo neprimereno fotografisanje u verskim objektima. Poštujući umetničke slobode i slobode izražavanja, smatramo da je neprihvatljivo da u pojedinim slučajevima one pokušavaju da se materijalizuju vrijeđanjem drugog i drugačijeg.

Kad su u pitanju filmska i TV produkcija, nepostojanje gradskih odluka koje će jasno definisati način korišćenja javnim površinama i gradskim prostorima odavno smo prepoznali kao problem.

Zbog toga radimo na aktu koji će postaviti jasna pravila ponašanja osiguravajući dignitet grada kao mesta izuzetne istorijske baštine, grada slobode i međusobnog uvažavanja - izjavio je Franković dodajući kako je ovaj slučaj pokazao da i Dubrovačka biskupija treba da razmotri uvođenje prihvatljivog oblika nadzora i zaštite sopstvenog prostora.

Na društvenim mrežama se mogu pročitati brojni komentari. "Ako je ovo umetnost ili nešto slično, ja sam sa neke druge planete", "ovo je strašno i nemoralno do te mere da ko je god ovo odobrio ili odobrava vređa svakog ko ima malo vere i dostojanstva u svom životu", "iskreno ostao sam bez reči, ovo je u najmanju ruku dno vrednosti koje sam poznavao, čak i da je fotomontaža degutantno je" - samo su neki od komentara ogorčenih građana.

Daljinac

(Telegraf.rs/slobodnadalmacija.hr/Foto: dubrovackidnevnik.rtl.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • srbin iz srbije

    8. mart 2018 | 11:40

    Pa Dubrovnik je Srbski.

  • ,,umetnost"

    8. mart 2018 | 12:05

    Kako god, neka je i ,,umetnost" u pitanju, ipak svaki verski objekat zna se čemu služi i to treba ispoštovati

  • Misirac

    8. mart 2018 | 12:38

    Setimo se kako smo mi reagovali kada je ona tzv.pevačica sa Kosova snimala spot u našoj crkvi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA