≫ 

Čovek koji je "oživeo" heroine Jugoslavije: Partizanke su digle glas protiv okupatora, a neke su za slobodu dale i život (FOTO)

Da se ne bi zaboravila dela hrabrih žena-boraca sa nekadašnjih jugoslovenskih prostora koje su digle glas protiv okupatora i fašizma, poznati makedonski umetnik je svoj najnoviji projekat posvetio upravo tim hrabrim ženama, majkama, sestrama, ćerkama

  • 7

Retko ko od današnje mlade generacije zna ko je bila Fana Kočovska ili Ibe Palikuća, koje su se još kao maloletne devojčice sa 14 i 15 godina priključile partizanima. Sigurno im je nepoznato i ime Darinke Radovanović, pred čijim očima su joj bile ubijene dve ćerke, ali ona i pored toga nije izdala mesto gde su bili sakriveni ranjeni partizani.

Verovatno nikada nisu čuli na za Lepu Radić, koja je pre nego što je bila obešena uzviknula "Mi ćemo pobediti", niti za proslavljenu bolničarku i bombaša za vreme Drugog svetskog rata, poslednju heroinu Danicu Milosavljević, koja je umrla 26. februara ove godine.

>>>Preminula jedna od poslednjih heroina Jugoslavije: Dana je bila borac sa puškom, neprikosnoveni bombaš i ratnik sa puškomitraljezom (FOTO)

Foto: boredpanda.com/Zoran Cadula

Da se ne bi zaboravila dela hrabrih žena-boraca sa nekadašnjih jugoslovenskih prostora koje su digle glas protiv okupatora i fašizma, a neke su slobodu platile svojim životima, poznati makedonski umetnik, slikar, grafičar i dizajner, Zoran Kardula je svoj najnoviji projekat posvetio upravo tim hrabrim ženama, majkama, sestrama, ćerkama.

Foto: boredpanda.com/Zoran Cadula

Projekat je imenovao "Heroine Jugoslavije", predstavljajući u pop-art sitilu 91 ženu sa prostora bivše Jugoslavije, koje su nakon Drugog svetskog rata i oslobađanja zemlje od fašističkog okupatora proglašene za narodne heroje.

Njihove portrete umetnik Kardula je napravio povodom 8. marta, Dana žena, a sa ciljem da se sačuva sećanje na njihovu hrabrost.

Foto: boredpanda.com/Zoran Cadula

- Ove žene su nakon raspada Jugoslavije ostale zaboravljene, čak i sa tendencijom da se potpuno umanji njihova borba. U vreme kada nacionalizam, šovinizam, pa i fašizam ponovo nalazi plodno tlo na ovim prostorima, hteo sam na drugačiji, umetnički način i pristup, u stilu pop-arta da ih približim mladoj populaciji. Želim da im ukažem na veličinu i hrabrost ovih žena boraca - kaže Kardula.

Foto: boredpanda.com/Zoran Cadula

Kao osnovu za kreiranje njihovih portreta on je iskoristio crteže akademskog slikara i majstora stripa Zdenka Svrčića ( 1924 – 2016 ).

Foto: boredpanda.com/Zoran Cadula

I prethodni projekat Zorana Kardule bio je vezan za bivšu Jugoslaviju. Nedavno je u Rimu predstavio 40 svojih radova, odnosno redizajniranih simbola koji su obeležili socijalističku eru bivše Jugoslavije.

(D.J.)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Robin Hud

    9. mart 2018 | 19:37

    Slava HEROJIMA ! Svi pokušaji menjanja istorije i izjednačavanja kolja i izdajnica sa partizanskim pokretom, nece proci. Istina je jača od svake lazi! Poštovati i graditi i povratiti identitet Srbije na tekovinama NOR-a je put ka ozdravljenju nacije, ka stvaranju snazne Srbije.

  • Giks

    9. mart 2018 | 18:08

    Treba postovati svakog ko je dao zivot za odbranu svoje zemlje. Neke od tih poginulih jedva da su imale 17 godina. Neka vam je vecna slava.

  • Mujo

    9. mart 2018 | 18:23

    Ako ne postujemo njihovu zrtvu kakvu poruku mladima saljemo. Da se ne bore protiv stranog okupatora? Pogresno, treba pricati cesce o ljudima koji su se hrabro borili za slobodu zemlje. Ne uvelicavati, ne umanjivati vec pisati istinu kako je stvarno bilo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA