≫ 

Komšije ne plaši što ljudi masovno umiru od morbila: Splićani i dalje odbijaju da vakcinišu decu

Vrtići u posebnim slučajevima prihvataju i činjenicu temeljenu na lekarskoj dokumentaciji da pojedina deca nisu u potpunosti vakcinisana zbog različitih kontraindikacija kao što su prevremeno rođena deca

  • 1

Uprkos učestalim kampanjama i zakonskim propisima, broj vakcinisane dece u Splitu još uvek je slaba. Kako su se pojavili slučajevi malih boginja u Srbiji i Sloveniji, čak i smrtni slučajevi kod nevakcinisanih osoba, moguć je i rizik od njihove pojave i u Hrvatskoj zbog opadanja broja vakcinisane dece, posebno onih koji još uvek nisu pošli u školu.

Srbija - 12 preminulih od morbila, Češka - 12 obolelih u februaru: Kolike su tamo kazne za nesavesne roditelje i kako deluje antivakcinalni lobi? (FOTO) (VIDEO)

Na osnovu upita gradske odbornice Marijane Puljak uoči sedme sednice Gradskog veća, došli smo do podataka o broju nevakcinisane dece u vrtićima u vlasništvu Grada Splita. Još u martu 2017. godine donet je pravilnik o načinu ostvarivanja prednosti pri upisu dece u predškolske ustanove Grada Splita, pa je uredna knjižica o vakcinaciji jedan od uslova za upis u četiri predškolske ustanove kojima je Grad Split osnivač i vlasnik. Bez vakcine prolaze tek deca sa potvrđenom medicinskom indikacijom.

– Prilikom upisa u vrtić, među obveznom dokumentacijom, roditelji moraju da prilože i podatke o zdravstvenom statusu deteta i potvrdu o obavljenom sistematskom zdravstvenom pregledu iz koje vrtić ima uvid u zdravstveni status deteta, uključujući sveobuhvatno zdravstveno stanje, akutna ili hronična obolenja, uhranjenost, imunološko stanje, kao i status o vakcinaciji.

Foto: Profimedia

Vrtići u posebnim slučajevima prihvataju i činjenicu temeljenu na lekarskoj dokumentaciji da pojedina deca nisu u potpunosti vakcinisana zbog različitih kontraindikacija kao što su prevremeno rođena deca, deca sa alergijama ili nekim drugim akutnim stanjima koja odlažu vakcinaciju ili da ponekad nema na tržištu baš te potrebne vakcine – odgovor je Marija Negotića iz Službe za društvene delatnosti.

U predškolskoj ustanovi "Marjan", od ukupno 890 dece, njih 139 nije potpuno vakcinisano, međutim ta deca imaju medicinsku indikaciju koju je potvrdio odabrani pedijatar. Četrdeset i jedno dete od nepotpuno vakcinisane dece primilo je primovakcinaciju, kao i MoPaRu vakcinu, a troje dece nije vakcinisano zbog odbijanja roditelja. Reč je o deci upisanoj u vrtić pre donošenja pravilnika Grada Splita o uslovima za upis.

Foto: Flickr/Elena

Vaspitačima i stručnim službama vrtića, kao i zdravstvenim radnicima, predstoji i dalje uveravanje roditelja o važnosti i obaveze vakcinacije, kao i  upućivanje pedijatrima. Uskoro, tokom aprila, predstoje novi upisi u predškolske ustanove, a, kao i do sada, tražiće se potvrda o vakcinaciji kao uslov za upis. Proše godine je, na primer, Grad Split odbio da upiše 95 dece u gradske vrtiće jer nisu vakcinisana.

Daljinac

(Telegraf.rs/Slobodna Dalmacija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rada..

    20. mart 2018 | 09:23

    Ima li vakcina, moj unuk na rodjenju dobio vakcinu, na prvoj kontroli,mesec dana nemaju vakcinu/revakcinacija i ne znaju kada će imati. A samo prica natalitet, radjajte a nista ne cine.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA