Kolinda zapevala u Čileu: Možda se iznenadite kad čujete kako zvuči, a tek kada vidite odabir pesme (VIDEO)

Izrazila je zadovoljstvo što je povodom njene posete potpisan Program kulturne saradnje 2018.-2021. između Hrvatske i Čilea

  • 2

Predsednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, koja se nalazi u Južnoj Americi, susrela se sa Hrvatima u Čileu. Na druženju se okupilo dvestotinak ljudi, a okupljene je zabavljala grupa "Tri sulara" iz Antofagosta. U jednom trenutku sa njima je zapevala i Kolinda, i to pesmu "Croatio, iz duše te ljubim".

Kolinda u Argentini nahvalila ustaše koji su tamo pobegli posle rata: To su Hrvati koji su našli slobodu i pomagali svom zavičaju iz tuđine

Grabar-Kitarović je posetom Antofagasti, gde se susrela sa upravnikom pokrajine Markom Antoniom Dijazom Munozom, predstavnicima hrvatske zajednice, kao i privrednicima hrvatskog porekla, završila svoju posetu Čileu.

U Antofagasti živi velika hrvatska zajednica u Čileu, uz onu u Punta Arenasu i u Sanatjagu, koje je Kolinda posetila proteklih dana.

Sa upravnikom pokrajine Antofagasta Kolinda je razgovarala o naučnoj i obrazovnoj, kao i univerzitetskoj saradnji Hrvatske i pokrajine Antofagasta, kojoj Hrvatska pridaje veliku važnost.

Izrazila je zadovoljstvo što je povodom njene posete potpisan Program kulturne saradnje 2018.-2021. između Hrvatske i Čilea.

Tokom susreta sa predstavnicima hrvatske zajednice, poručila je kako zajedno sa njima želi da radi na stvaranju klime u kojoj će se svaki iseljenik osećati dobrodošao u zemlju svojih predaka.

Poslednji hrvatski predsednik koji je posetio Hrvate u Čileu bio je Stjepan Mesić 2005. godine.

Danas u toj zemlji živi između 200 i 250 hiljada ljudi hrvatskog porekla, odnosno gotovo dva posto stanovništva Čilea, čime se Čile svrstava među zemlje sa najbrojnijom hrvatskom dijasporom u svetu.

Grabar Kitarović je pre Čilea posetila Argentinu, a u ponedeljak će otputovati u Brazil, poslednju stanicu svoje južnoameričke turneje.

Video možete da pogledate OVDE.

Daljinac

(Telegraf.rs/Hina/Dnevnik.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA