≫ 

Reka Sava i dalje u porastu: Kod Jasenovca nivo vode 928 cm, kritična situacija i u Republici Srpskoj (FOTO) (VIDEO)

Hrvatski metereolozi su za danas najavili vrh poplavnog talasa na reci Savi i, iako je vodostaj reka i dalje u porastu, svi nasipi na području Kupe i Save u Sišačko maslovačkoj Županiji su izdržali noć

  • 1

Reka Sava je i dalje u stalnom porastu i dok kod Jasenovca, u Hrvatskoj, nivo reke izosi rekordnih 928 centimetra, u BiH, odnosno Republici Srpskoj, kod Srbca, Gradiške i Kozarske Dubice dostigla je nivo od čak 985 centimetra.

Hrvatski metereolozi su za danas najavili vrh poplavnog talasa na reci Savi i, iako je vodostaj reka i dalje u porastu, svi nasipi na području Kupe i Save u Sišačko maslovačkoj Županiji su izdržali noć.

>>>Poplave prete i Republici Srpskoj: Zbog obilnih padavina nivo reka je porastu, građani rade sve kako bi izbegli najgore (VIDEO)

Foto: Tanjug/HINA/Tomislav Pavlek

Prema proceni stručnjaka, međutim, reka Sava bi mogla da raste za dodatnih 20 do 30 centimetara.

U mestima oko Siska uz Kupu i Odru ulažu se napori da se odbrane od poplava, a herojski čin su, kako prenose hrvatski mediji, izveli ronioci, koji su u ekstremnim uslovima sprečili urušavanje nasipa na poplavljenom području.

HAK je saopštio da su mnoge deonice puteva zatvorene.

Sava je kod Jasenovca jutros u 4 sata dosegla 928 centimetra, 21 cm više od istorijskog maksimuma iz 1970. godine.

Foto: Tanjug/HINA/Tomislav Pavlek

Vrh vodenog talasa očekuje se danas, a Sava na sisačkom području i dalje raste koji centimetar po satu.

Ronioci su sinoć i noćas uspeli da saniraju dva kritična mesta na nasipu reke Une na području Jasenovca.

Kupa je na području Lekenika počela polako da opada pa se vodeni talas Kupe danas seli prema Sisku gde je jutros uvedena vanredna situacija odbrane od poplava na području reke Odre.

Vrhunac vodenog talasa u Brodsko-posavskoj županiji očekuje se u sredu i četvrtak, 21. i 22. marta. Hrvatske vode procenjuju da će na tom području vodostaj Save rasti za dodatnih 20 cm.

Foto: Tanjug/HINA/Tomislav Pavlek

I na području opštine Srbac u Republici Srpskoj Sava je jutros dostigla 985 centimetara, izjavio je za RTRS stručni saradnik za Civilnu zaštitu Srpca, Dalibor Košutić, što je, kako je rekao, za 45 centimetara viši vodostaj od vanrednih mera odbrane od poplava.

Načelnik opštine Srbac Mlađen Dragosavljević rekao je da je situacija složena, ali pod kontrolom.

U naselju Kobaši došlo je do zaplavljivanja nekoliko kuća, a u Bajincima voda preti da poplavi pojedina domaćinstva. Situacija na vrbasko-savskom nasipu je pod kontrolom.

U Gradišci je vodostoj Save tokom noći rastao i sada iznosi 868 centimetara, izjavio je načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić.

Foto: Tanjug/HINA/Tomislav Pavlek

On je rekao da za sada savski nasip i Gradski kej nisu ugroženi, ali da problem može predstavljati vodeni talas koji se tokom dana očekuje da stigne iz Jasenovca.

Sve crpne stanice su u funkciji, a ekipe Civilne zaštite su na terenu i pružaju pomoć ugroženom stanovništvu u 40 domaćinstava koja su zaplavljena u nebranjenom delu reke Save.

Na području Kozarske Dubice situacija je jutros dosta povoljnija.

Ekipe su noćas uspele da saniraju deo probijenog nasipa na reci Moštanica na ušću sa Unom. Urađen je potporni zid koji štiti nasip od daljeg pucanja.

Prema rečima načelnika opštine Radenka Reljića, vodostaji Une i Save za sada stagniraju, a ekipe su na terenu i provjeraju kakvo je stanje na savskom nasipu i da li je bilo odrona.

Foto: Tanjug/HINA/Tomislav Pavlek

Zbog izlivanja reke, u prekidu je saobraćaj na magistralnom putu Kozarska Dubica-Gradiška. U Prijedoru su i dalje na snazi redovne mere odbrane od poplava.

Pojavila su se četiri klizišta, a u jednom broju naselja postoji problem podzemnih voda.

U Novom Gradu nivoi reka opadaju, aktivno je 12 klizišta, uglavnom, na putnim pravcima. Zbog izlivanja Sane, obustavljen je saobraćaj na putu Urije-Šuća.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs/Tanjug)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirko

    20. mart 2018 | 20:56

    Vidim Srbiji ne pada na pamet ponuditi pomoć. Lako se zaboravlja naša pomoć njima unazad nekoliko godina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA