≫ 

Noćni vukovi stižu u BiH: Ne odustaju od svog plana, prkose svim zabranama

BiH je jedna u nizu zemalja koja je zabranila ulazak Zaldostanovu i Saviću, a direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić obrazložio je da je "reč je o osobama koje su pretnja po sigurnost"

  • 6

Ruski bajkeri "Noćni vukovi" boraviće na trodnevnoj turneji u BiH, iako je njihovom vodji Aleksandru Zaldostanovu, zvanom Hirurg, zabranjen ulazak u BiH, pošto je proglašen opasnošću po nacionalnu bezbednostPo istom osnovu u BiH je zabranjen ulazak i Saši Saviću, vodji "Noćnih vukova" u Srbiji.

EKSKLUZIVNO: Telegraf u "jazbini" Noćnih vukova, najmoćnijih motociklista na svetu! (FOTO) (VIDEO)

- Tura će se održati, čak i bez mene, ali je oni ne mogu zaustaviti - izjavio je za agenciju Interfaks Zaldastanov, koji je navodno jedan od najboljih prijatelja ruskog predsjednika Vladimira Putina.

U okviru devetodnevne rute "Ruski Balkan", članovi ove bajkerske grupe preći će maršrutu od 2.000 kilometara koja obuhvata: Beograd - Novi Sad - Frušku Goru - Bijeljinu - Brčko - Banjaluku - Doboj - Valjevo - Čačak - Kruševac - Niš - Belu Palanku - Ćupriju - Jagodinu - Kragujevac - Belu Crkvu - Beograd.

Kako je najavljeno, oni bi danas trebalo da stignu u Bijeljinu, odakle će otići za Brčko, a sutra bi trebalo da stignu u Banjaluku. U Doboju bi trebalo da borave 22. marta, odakle će se vratiti za Sbiju.

BiH je jedna u nizu zemalja koja je zabranila ulazak Zaldostanovu i Saviću, a direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić obrazložio je da je "reč je o osobama koje su pretnja po sigurnost".

Foto: Profimedia/TASS

Mediji u BiH su objavili da će "Noćni vukovi", njih oko 20, koliko ih dolazi u tu zemlju, biti posebno tretirani pri ulasku i tokom boravka u BiH.

- Mi ne možemo reći da oni u punom smislu reči predstavljaju pretnju po sigurnost BiH, ali neke izjave, neke disidentne tonove i neke njihove nagoveštaje možemo dovesti u kontekst mogućih podizanja tenzija u BiH - rekao je ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić.

Prema njegovim rečima, ne bi bio sporan dolazak klasičnih moto bajkera u BiH.

- Ali, ako sa sobom nosite odredjene političke poruke koje u turbulentnom bosanskohercegovačkom vremenu mogu da izazovu odredjene tenzije i da proizvedu neke vrste straha, naravno da to nije dobro za BiH - kazao je Mektić.

Foto: timocka.krajina.rs

Ogranak "Noćnih vukova" u Republici Srpskoj najavio je da će podneti tužbu protiv Mektića zbog, kako su naveli, laži i svakodnevng blaćenja njihovog ugleda.

Američka ambasada u BiH ocenila je da dolazak "Noćnih vukova" u BiH negativno utiče na stabilnost, da nije koristan i da ga ne treba podržavati.

- Na lokalnim je vlastima i odgovarajućim institucijama BiH da reše ovo pitanje. Pozivamo vlasti BiH da ozbiljno shvate sve moguće bezbednosne pretnje - navela je američka ambasada u BiH.

Foto: Tanjug/AP

Ruska ambasada u BiH je saopštila da se predstojeća moto-trka "Ruski Balkan" pokušava "lažno predstaviti kao pretnja sigurnosti", kao i da je ta manifestacija zamišljena kao hodočašće sa stanicama kod manastira, crkava, kao i kulturno-istorijskih znamenitosti u Srbiji, Republici Srpskoj i Brčko Distriktu.

U ruskoj ambasadi su naveli da je reč o neodgovornim pokušajima da se "veštački stvori napetost u BiH", a da je cilj motociklističke manifestacija "popularizacija zaboravljenih ili slabo poznatih mesta koja su povezana sa ruskom istorijom i rusko-srpskim kulturnim vezama".

VIDEO: Ko su "Noćni vukovi" i zbog čega Evropa strahuje od njih

Daljinac

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Wien

    20. mart 2018 | 12:45

    Mekticu idi u Maocu ili Osve i vidi prijetnju ...a oni dolaze u Republiku Srpsku....a Srpska nema nista sa BiH...

  • SSSS

    20. mart 2018 | 13:22

    Dace Bog da do referenduma dodje.Republika Srpska i Srbija konacno zajedno.

  • .S. S.

    20. mart 2018 | 18:18

    Neće ta granica još dugo postojati kao ni BiH

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA