Srbi povratnici u Bosni prolaze kroz pakao: Napadaju ih i pljačkaju, a od dvorišta im prave deponije

Takođe im odvode vodu koju su pre rata doveli do svojih kuća

  • 13

U Vozuću kod Zavidovića, u Bosni i Hercegovini ponovo su na meti napada i pljačke, imovina i kuće malobrojnih Srba povratnika zbog čega se oni sve više obeshrabruju i odvraćaju od povratka na predratna ognjišta. Na svega kilometar od ovog mesta u Pantelićima, pred vikend provaljeno je na imanje vlasnika Milenka Cvijetića.

Kako danas zaista izgleda Knin i život Srba u njemu: Ovo je tužna ispovest ispunjena bolom, tišinom i praznim kućama (FOTO)

Na kući su razvaljena ojačana vrata na ulazu, a u unutra su nađene ispreturane stvari.

- Prijavili smo provalu policijskoj stanici Zavidovići, koji su obavili uviđaj, ali nam je rečeno da moraju sačekati za kompletnu istragu kriminalističke inspektore iz kantonalne policije u Zenici - kaže vlasnik, koji je zbog ovog slučaja morao da dođe iz Novog Sada, gde je nastanjen.

I u prethodnom periodu su se Srbi sa prostora Vozuće i naselja dolinom reke Krivaje žalili i prijavljivali lokalnim vlastima da im provaljuju u kuće, razbijaju prozore i vrata, odnose i kradu sve što im je nadohvat ruke. Na meti su, prema prijavama, bili Duško i Momir Simić, Gospa Panić, Mileta Lazić, Slobodan Matičić i mnogi drugi. Dešavalo se da se, po prijavi, lokalna policija ne udostoji da izađe na lice mesta i izvrši uviđaj.

Tek kada su iz Zavičajnog udruženja Zavidovićana u Doboju o tome obavestili načelnika opštine Hašima Mujanovića i načelnika SJB Vedada Šečića situacija se promenila i bar donekle su srpski povratnici bili zaštićeniji.

- Učestale su patrole policije i brže su reagovali na prijave zahvaljujući upravo dvojici ovih zvaničnika. Nažalost, ponovo su učestale provale i ponovo nam se žale ne samo oni koji povremeno dolaze i obilaze svoja imanja, već i oni koji stalno ili često borave u Vozući - kaže za Novosti predsednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana Zoran Blagojević.

Nešto efikasnije delovanje na otkrivanju počinilaca bilo je prilikom poslednje veće serije provala kada su procesuirani Z. E, J. A. i S. M. iz susedne Ribnice. Kao maloletnicima njima je Osnovni sud u Zavidovićima izrekao vaspitnu meru pojačanog nadzora nadležnog organa socijalnog staranja, najmanje šest meseci, odnosno do dve godine.

Ova trojka je prethodno poharala kuće Dragiše Popovića, Premila Markovića i Ranka Pašalića, ali i šest kuća domicilnih Bošnjaka na području Vozuće.

Od dvorišta im prave deponije

Nisu se Srbi povratnici u Vozuću žalili lokalnim vlastima samo na pljačke imovine, već i da na njihovim imanjima, čiji su stanovnici do izbijanja ratnog sukoba u BiH bili većinsko stanovništvo, doseljeni Bošnjaci nekontrolisano bacaju otpad i time formiraju divlje deponije. Komšije im takođe odvode vodu koju su pre rata doveli do svojih kuća, a lokalni lovci puštaju divlje svinje na njihova poljoprivredna imanja i seku im šumu.

Daljinac

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Danke

    2. april 2018 | 11:54

    Teško nama s Vama! Jadni ljudi pošteni, bez obzira na veru i naciju oni su naj ne sretniji u ovom haosu sa vladarima ovih prokletih prostora. Pre tužno!

  • Brtona

    2. april 2018 | 10:43

    Sve ce se to njima duplo vratiti

  • DARKO 100%

    2. april 2018 | 11:05

    Tako je i u republici Srpskoj Krajini,srbi su tamo gradjani drugog reda,prvo kad vide nekog nepoznatog ,nepitaju ni za ime i prezime ni sta radi nego dali je Srbin ili nije,ziva istina!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA