Stvoreni su uslovi da se izborni proces u BiH promene: Predstavnici tri naroda da budu izabrani na svim nivoima vlasti

- Da li ćemo u tome uspeti za 20 dana je pitanje odgovornosti svih učesnika u ovom procesu - poručio je član Predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović

  • 0

Član Predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović je izjavio danas da je uveren da će Srbija i BiH nastaviti sve bolje da sarađuju i da će rešiti sva otvorena pitanja.

Srbina, Hrvata, Crnogorca, Bosanca i Bugarina okupila srpska truba: Lidere regiona u Mostaru dočekao orkestar Dejana Petrovića (VIDEO)

On je naglasio da BiH pretenduje da bude deo EU i da za nju postoji samo evropski put i pozvao Bugarsku i Hrvatsku da pomognu BiH na tom putu, dodajući da računa na podršku Srbije i Crne Gore.

- Cilj je da BiH bude moderna evropska država, kao i da BiH preko predstavnika konstitutivnih naroda osigura potpunu jednakopravnost Bošnjaka, Hrvata i Srba u svim delovima BiH - rekao je on i naglasio da su stvoreni svi uslovi da se izborni zakon u BiH promeni, ali da ne zna da li će do toga doći u preostalih 20 dana.

On je rekao da je sve učinjeno da se izborni zakon promeni i da legitimni predstavnici sva tri konstitutivna naroda budu izabrani na svim nivoima vlasti.

- Da li ćemo u tome uspeti za 20 dana je pitanje odgovornosti svih učesnika u ovom procesu - poručio je on.

Vučić i Čović dolaze na sajam privrede Foto: Tanjug/Tanja Valič

Hrvatski predstavnik u parlementu će tome dati puni doprinos, rekao je te dodao još veruje da će zakon biti prihvaćen u periodu koji je ostao na raspolaganju.

Upitan zašto nema bošnjačkih zvaničnika na otvaranju Sajma, Čović je rekao da su došli resorni ministri koji predstavljaju bošnjački narod, da nema onih koji se "možda prepoznaju kao klasnični političari iz nekog razloga", ali da o tome treba njih pitati, te dodao da je Bakir Izetbegović bio pozvan da prisustvuje otvaranju.

Čović je dodao da mu je posebno zadovoljstvo što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prihvatio da Srbija ove godine bude zemlja partner i što je, kako je rekao, prepoznao interes saradnje privrednika dve zemlje, ali i što je dao lični pečat intenziviranju saradnje u prethodnih nekoliko meseci kao i godina.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Zahvalivši Vučiću Čović je naveo da je upravo on ne samo dao poseban "štih" poslednjih meseci i Mostaru i Hercegovini.

- Istina, taj štih pobudi razne druge interese, ali ćemo mi ostati po strani u odnosu na te simpatnije koje međusobno imamo unutar BiH i naših prijatelja iz Srbije i Hvatske i Crne Gore, već isključivo želim danas da vam zahvalim na svemu što ste uradili u poslednjih nekoliko meseci za privrednu saradnju, ali i u prethodne dve, tri godine kada ste bili na drugim funkcijama, i na naporima da se ojačaju odnosi Srbije i BiH. Uveren sam da ćemo tim putem nastaviti - poručio je Čović.

Kazao je i da Srbija i BiH treba da ojačaju odnose i da je uveden da će BiH, kao što je bilateralno rešila sa Crnom Gorom sva otvorena pitanja, to isto učiniti i sa Srbijom i Hrvatskom. Kako kaže, robna razmena BiH sa Srbijom i Hrvatskom pojedinačno iznosi oko dve milijarde evra godine i da je treba još više povećati.

Čović je poručio da treba napraviti nove odnose i eliminisati sve granice oko BiH - izgradnjom infrastrkture, ocenivši da je to jedini put da BiH postane normalna država u buducnnosti.

Podsetio je da je mostarskli sajam pre 21 godinu bio mala privredna manifestacija i da je privrednike trebalo ubediti da posle rata sarađuju, a da je sada saradnja značajno porasla.

VIDEO: Ovako su lideri regiona proslavili otvaranje sajma uz trubače

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA