Splitom se orilo "za dom spremni": Pripadnici HOS-a okupili se na dan osnivanja NDH (VIDEO)

Skup su pozdravili zamenik župana, državni sekretar u Miistarstvu branitelja i zamenik gradonačelnika Splita

  • 16

Iako je vladina Komisija za suočavanje s prošlošću utvrdila da je korišćenje ustaškog pokliča "za dom spremni" u javnosti protivno Ustavu, Splitom se danas orio, a izvikivali su ga pripadnici HOS, koji su se danas, na dan osnivanja takozvane Nezavisne Države Hrvatske, postrojili u tom gradu ispred spomenika u naselju Split 3.

Ekstremni desničari obučeni u crno marširali Zagrebom: Dizali desnice i uzvikivali "Pozdrav Trampu" (VIDEO)

Oni su obeležavali godišnjicu IX. bojne "Rafael vitez Boban", koja je osnovana na dan osnivanja kvislinške Nezavisne Države Hrvatske.

Skup je počeo intoniranjem himne i pozdravom "Hvaljen Isus i Marija", nakon čega su HOS-ovci položili vence na spomeniku poginulim pripadnicima bojne.

Mahali su zastavom na kojoj piše "Jasenovac - Za dom spremni". Hrvatska država nije reagovala ovim povodom.

Skup su pozdravili zamenik župana, državni sekretar u Ministarstvu branitelja i zamenik gradonačelnika Splita.

- Ovo je rođendan HOS-ovaca. Drago mi je što poštujete ovo - rekao je Marko Skejo, u Hrvatskoj poznatiji kao čovek s Hilterovim brčićima.

HOS-ovci su nekoliko puta zaurlali "za dom spremni".

Portal Index.hr podseća da su i prošle godine ustaše su u Splitu urlikale "za dom spremni", zbog čega je policija najavila istragu.

Nezavisna Država Hrvatska uspostavljena je na današnji dan, a pravo lice je režim pokazao donosenjem rasnih zakona i ubijanja prpadnika drugih nacionalnosti, ponajviše Jevreja, Srba i Roma, ali i mnogih Hrvata.

Progoni drugih naroda i Hrvata koji se nisu slagali s režimom, zgrozili su velik broj građana koji su očekivali da će NDH uistinu biti nezavisna i hrvatska, a ne nacistička paradržava.

Kraj priče o Nezavisnoj Državi Hrvatskoj započeo je svega dva meseca nakon njenog proglašenja.

Marko Skejo, ratni komandanta HOS-ove jedinice “Rafael Boban”, održao je danas govor na skupu HOS-a. O njemu su svojevremeno pisali i svetski mediji, kojima je bio posebno zanimljiv zbog svojih brkova.

- Hrvatskom političaru svi se rugaju nakon što je rekao da nije ekstremni desničar i fašista, a nosi brkove poput Hitlerovih - napisao je londonski dnevnik, što je potom izazvalo lavinu komentara čitalaca.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    10. april 2018 | 15:58

    Nekakav mutavac od Hrvata napisa da su ustase 0,0009% populacije Hrvata zbog kojih se dize prasina? E pa evo gosn mutavac,tih par promila pozdravlja i prima u goste vasa politicka elita,pa mi je bas zao sto vam relativizacija naci-fasisoidne nacije ponovo nije uspela!!!

  • samo iskreno

    10. april 2018 | 15:56

    Mani te se ćorava posla! Nema te leba da jedete, a ovamo ste premni za dom! Ulozi malo u mozak i taj tvoj dom pa da ti dodju turisti a ne da mašeš mačem!

  • Lovac g-8

    10. april 2018 | 16:11

    " E U "

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA