Izetbegović poručio da BiH ima pravo na more, obratiće se EK

U Izetbegovićevom saopštenju se podseća da su "vlasti Republike Hrvatske takođe krajem prošle godine dobile pismo Evropske komisije u kojem su eksplicitno upozorene da pre početka gradnje Pelješkog mosta moraju da reše spor sa Bosnom i Hercegovinom"

  • 16

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović saopštio je, povodom današnjeg potpisivanja ugovora o izgradnji Pelješkog mosta između "Hrvatskih cesta" i kineskog konzorcijuma "China Road and Bridge Corporation", da BiH ima pravo na more i da će Sarajevo o potezu Hrvatske obavestiti Evropsku komisiju.

- Predsedništvo Bosne i Hercegovine je 2007. godine usvojilo zaključak i zvaničnim aktom zatražilo od Hrvatske da zaustavi gradnju Pelješkog mosta dok se ne reši otvoreno pitanje vezano za identifikaciju morske granične crte i pristupa Bosne i Hercegovine otvorenom moru, što je pravo koje joj pripada Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravu mora - navodi se u saopštenju iz Izetbegovićevog kabineta.

Na Balkanu se zakuvava, Bosanci upozorili Hrvate: Ako nastavite ovako, proglasićemo suverenitet na delu Jadrana! (FOTO)

Fena prenosi da se u saopštenju "ističe da je Republika Hrvatska zvanično više puta o tome obaveštena, pored ostalog i pismom iz 2009. tadašnjeg predsedavajućeg Predsedništva Bosne i Hercegovine Nebojše Radmanovića".

Napominje se da je "taj stav potvrdio prošle godine Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, tražeći od Saveta ministara BiH da Republici Hrvatskoj uputi notu i zatraži da se obustave sve aktivnosti na izgradnji mosta dok se ne postigne potpuna obostrana saglasnost".

Foto: dnevnik.hr

U Izetbegovićevom saopštenju se podseća da su "vlasti Republike Hrvatske takođe krajem prošle godine dobile pismo Evropske komisije u kojem su eksplicitno upozorene da pre početka gradnje Pelješkog mosta moraju da reše spor sa Bosnom i Hercegovinom".

- Uprkos svim upozorenjima, Republika Hrvatska je potpisivanjem ugovora o izgradnji mosta nastavila s implementacijom spornog projekta, a Bosna i Hercegovina će obavestiti o tome Evropsku komisiju, koja finansira izgradnju mosta, i preduzeti druge korake kako bi zaštitila svoje pravo koje joj pripada po Konvenciji UN o pravu mora - zaključuje u saopštenju iz kabineta Izetbegovića.

U Dubrovniku je danas potpisan ugovor o izgradnji Pelješkog mosta između "Hrvatskih cesta" i kineskog konzorcijuma "China Road and Bridge Corporation" i ugovor za nadzor gradnje sa zajednicom ponuđača u kojoj su Institut IGH, Centar za organizaciju građenja i "Invest inženjering".

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

HRT je preneo da je hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio da očekuje da se sporazum izvede u roku i omogući brzu realizaciju projekta u naredne tri do četiri godine.

- Na taj način rešavamo strateški pitanje povezanosti ovog dela Hrvatske s ostatkom zemlje, dobijamo veliki investicioni projekt, imamo konkretnu vidljivost našeg članstva u EU, a otvaramo dugoročna vrata saradnje sa Kinom -  kazao je Plenković.

On je dodao da se most gradi i sa punim uvažavanjem BiH.

Foto: chorvatsko.guru

- Tako 55 metara visine omogućuje plovni put koji funkciju luke u Neumu omogućuje na najkvalitetniji mogući način dopuštajući time sva prava koja BiH ima - kazao je predsednik hrvatske vlade.

Predsednik Uprave "Hrvatskih cesta" Josip Škorić naveo je da je most dug 2.440 metara i da je reč o jedinstvenoj konstrukciji čelika i betona koja mora da podnese nepovoljne uslove.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neum

    24. april 2018 | 13:01

    BiH nema more i nikada ga nije ni imala a po međunarodnom pravu može dobit jedino ovo šta je dobila Slovenija samo put kroz hrvatske vode.

  • Show must go on

    24. april 2018 | 11:14

    Ima li dana da Hrvati nisu u sporu sa bar jednom zemljom u regionu??? I od Vas je mnogo

  • bato

    24. april 2018 | 11:08

    Da li je moguce da katastrofalnom politikom,i glupim politicarima ,Srbi kao narod ostanu bez mora !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA