Pao jedan od najozloglašenijih hakera na svetu: Hrvatski tinejdžer bio je vlasnik najvećeg ilegalnog servisa za sajber napade (FOTO)

Webstresser.org je najveći svetski internet servis, preko kojeg su korisnici mogli da iznajme uslugu DDoS sajber napada na vlasnike internet strana u celom svetu

  • 0

Pripadnici odeljenja hrvatske policije zaduženog za sajber kriminal, otkrili su i uhapsili vlasnika (19) najvećeg svetskog ilegalnog internet servisa za DDoS sajber napade, saopštila je hrvatska policija.

Webstresser.org je najveći svetski internet servis, preko kojeg su korisnici mogli da iznajme uslugu DDoS (Distributed Denial of Service) sajber napada na vlasnike internet strana u celom svetu.

>>>Amerika zvanično optužila Rusiju za sajber napad iz 2017. godine: Kao osvetu najavljuju odgovor sa međunarodnim posledicama

S više od 136.000 registrovanih korisnika i četiri miliona sajber napada ostvarenih do aprila 2018. Webstresser je predstavljao najveću pretnju za ključne online usluge koje nude banke, poslovni sektor i državne institucije širom sveta.

Webstresser.org konačno raskrinkan - Foto: MUP

Webstresserom je upravljao devetnaestogodišnji hrvatski državljanin koji je uhapšen 24. aprila 2018. godine i protiv njega je podneta kaznena prijava zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno delo Teška kaznena dela protiv računarskih sistema, programa i podataka, za koje je zaprćena kazna zatvora od jedne do osam godina.

Kriminalističko istraživanje sproveli su policijski službenici novoosnovane Službe kibernetičke sigurnosti Uprave kriminalističke policije, objavila je danas hrvatska policija.

Osim hrvatskih policajaca, u operativnoj akciji su, uz podršku Evropola, učestvovale i nacionalne policijske službe Holandije, Velike Britanije, Kanade, Srbije, Španije, Italije i Hong Konga, koje su uhapsile pomagače i korisnike usluga DDoS napada, pa je međunarodna policijska saradnja bila ključna za izvrsne rezultate operativne akcije koja je sprovedena pod kodnim imenom Manufaktura.

Svaki korisnik ovog sajta mogao je već za 15 evra da izvrši DDoS napade - Foto: MUP

Tokom sprovođenja DDoS napada, koje je omogućavao Webstresser, napadač daljinski upravlja povezanim uređajima spojenima na internet i usmjerava veliku količinu internet prometa prema određenoj web stranici ili platformi, što za posledicu ima usporavanje rada web stranice žrtve ili njenu potpunu nedostupnost, pa tako korisnici internet servisa nisu u mogućnosti da pristupe različitim on-line uslugama.

Nekada je trebalo da počinioci koji su izvršavali DDoS napade budu dobro upućeni u načine funkcionisanja internet tehnologije, ali s pojavom ilegalnih servisa poput Webstressera, to više nije slučaj. Svaki korisnik ovog sajta mogao je da plati naknadu putem on-line platformi za plaćanje ili u kriptovalutama poput Bitkoina i već za 15 evra na raspolaganje mu je stavljena infrastruktura koja omogućava DDoS napade na web stranice po izboru korisnika.

U toku je postupak onemogućavanja pristupa internet strani https://webstresser.org/, kako bi se sprečili sajber napadi u budućnosti, navode iz MUP-a.

VIDEO: Ukrali gomilu kompjuterske opreme da bi "kopali" Bitkoin

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA