Zorana (28) lome bure na okeanima, ali njegovi trbušnjaci odolevaju nepogodama: Upoznajte najseksi oficira palube (FOTO)

- Preživljamo jake vetrove na Pacifiku, velike vrućine na Indijskom okeanu, a vrlo često i strašno nevreme na Atlantskom. Ali, svi živimo za ono što dolazi posle toga

  • 17

Njegov dan počinje u ponoć. Zadužen je za sve što ima veze sa zaštitom ljudskih života, i to na brodu. Ako se sa teretom za koji je odgovoran ne bi rukovalo dobro, moglo bi doći do ekplozije. Priprema posadu za uzbunu i eventualno napuštanje broda. Zoran Tanjga ima samo 28 godina, a nosi na leđima teret odgovornosti koji ni mnogo stariji od njega ne bi podneli.

Ipak, kada razgovaram sa njim, ne stičem utisak da taj pritisak utiče negativno na njega. Zoranova zvanična funkcija je Drugi oficir palube i odgovoran je, između ostalog, i za ukrcaj opasnog tereta i njegovo slaganje. On je taj koji određuje kurs broda, a vodi i komunikaciju sa drugim brodovima.

Slobodan (28) je najzgodniji stjuard na evropskom i svetskom nebu, a uskoro će postati pilot: Dok se njegovi prijatelji provode, on uči i leti (FOTO)

Rođen je u Kninu, a u Kotoru živi preko 20 godina. Završio je srednju pomorsku školu i otišao na brod.

 

- Ovim poslom sam rešio da se bavim prvo iz želje da proputujem, da vidim druge zemlje, druge kulture. I taj san živim već osam godina - iskren je Zoran.

Do sada je obišao preko 40 zemalja, bio na svim kontinentima (osim Australije), stigao do Los Anđelesa preko Pacifika.

 

- Često se vraćam na ista mesta. A sam prelazak okeana traje oko 20 dana. U tih 20 dana desi se svašta i sve zavisi od vremenskih uslova. Preživljamo jake vetrove na Pacifiku, velike vrućine na Indijskom okeanu, a vrlo često i strašno nevreme na Atlantskom. Ali, svi živimo za ono što dolazi posle toga: prelepe prizore izlaska i zalaska sunca - objašnjava Zoran.

 

Foto: Mr. Big Photography

Dešava se često da ne vide svetlo ili drugi brod i po nekoliko dana, da uređaji za navigaciju ne detektuju nijedan drugi brod u prečniku od po nekoliko stotina milja. Svaki deo sveta ima nešto svoje. Nešto što je karakteristično za to područje. I to nešto određuje sudbinu Zorana i njegove posade.

Kako bi lakše podneo napor koji sa sobom nosi njegov životni poziv, Zoran se bavi i fitnesom.

 

- Uklapanje fitnesa i mog posla je moguće isključivo ako postoji dobra organizacija. Imam tačan raspored po kom se zna kad radim, kad spavam, kad treniram. Treniram od pet do šest puta sedmično. Trudim se da sam uvek odmoran na poslu i za sad to uspešno postižem.

Zbog prirode posla i odvojenosti od kuće po nekoliko meseci, za sad se takmičio samo u jesenjem delu sezone. Na brodu trenira sve vreme, a kada mu se ugovor na brodu završi, na kopnu odradi ostatak priprema.

 

Ali, fizički napor nije jedino sa čim ovaj mladić mora da se izbori na otvorenom moru.

- Najveće odricanje je svakako to sto sam po šest meseci odvojen od kuće. Taj deo baš teško pada i ponekad me stigne kriza. A kada nastupi takav period, trudim se da ga prebrodim poslom i treninzima.

 

Zorana ostavljamo da uživa u nekim novim talasima, burama i zalascima sunca. I da mu pomalo zavidimo na tome.

 

Pogledajte još Zoranovih fotografija iz svakodnevnog života:

 

 

 

Daljinac

(Jasmina Stakic/j.stakic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goa

    5. maj 2018 | 22:14

    I ovo maskirano govori da vojsku video nije, inače ne bi nikada obukao tvrdim.

  • Xy

    5. maj 2018 | 23:53

    Fotografijom na koju je pokazao svoja gola ledja pokazao je cisto nepostovanje komadnog mosta jer ni jedan pravi pomorac se ne bi skinuo go do pojasa na krilu komadnog mosta. Veoma los primjer posadi od jednog oficira buduceg prvog oficira palube,

  • Miki rubiroza

    5. maj 2018 | 21:07

    U redu sto je oficir,ali ovaj pozeraj ga odaje da je u losem fazonu,nisu mi jasni ti likovi sto poziraju,grce se,izigravaju fajtere a verovatno se nisu pobili ni kad su deca bili....sve u svemu providna lagarija......

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA