≫ 

Srbin i Makedonac uhvaćeni na granici: Pokušali da iznesu antičke monete i artefakte neprocenjive vrednosti

Prilikom pretresa kod srpskog državljanina S.G. je pronađeno 20 antičkih moneta, jedno antičko dugme

  • 0

Na graničnom prelazu Tabanovce uhvaćeni su, prilikom pokušaja da iz Makedonije iznesu antičke monete i artefakte neprocenjive vrednosti, Makedonac M.J. (51) koji živi u Beču i srpski državljanin S.G. (47) iz sela Marvinci blizu Valandova na jugoistoku ove zemlje.

Prilikom pretresa kod srpskog državljanina S.G. je pronađeno 20 antičkih moneta, jedno antičko dugme, dok je u vozilu volvo sa austrijskim registarskim tablicama u vlasništvu Makedonca M.J. otkriveno 47 rimskih novčića i drugi arheološki artefakti (jedan prsten, narukvica, dvadeset moneta, metalni etnološki rulet, tri metalna broša...).

Inspektori su mu zakucali na vrata i unutra zatekli laboratoriju zbog koje su ga odmah odveli u zatvor (VIDEO)

Policija je muškarce uhvatila pre četiri dana.

Nakon njihovog privođenja, na granični prelaz Tabanovce su pozvani stručnjaci i arheolzi koji su konstatovali da se radi o predmetima neprocenjive vrednosti, saopštili su iz policije.

Makedonska granica Foto: Tanjug/AP/Marko Drobnjaković

Policijski službenici SUP Strumica izvršili su pretres i u kući, kao i u pomoćnim prostorijama srpskog državljanina S.G. u selu Marvinci blizu Valandova. Tamo su pronašli nekoliko starih moneta i drugih predmeta, kao i dva kilograma nepoznate supstance biljnog porekla, koja je data na analizu.

Protiv dvojice krijumčara kumanovska policija je podnela krivičnu prijavu zbog "iznošenja u inostranstvo dobara pod privremenom zaštitom, kulturno nasleđe ili prirodne retkosti".

VIDEO: Osam Srba i Hrvat gajili marihuanu u Španiji

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA